Cuprins:
Numărul nașterilor în cele 27 de state membre UE a scăzut la 3,66 milioane în 2023. Este cel mai mic nivel din 1961, de când se țin astfel de statistici. Declinul anual între 2022 și 2023 a fost de 5,5%, cel mai mare înregistrat.
Experții anticipează că această scădere demografică va pune presiune pe finanțele publice. Populația aptă de muncă va scădea, în timp ce cheltuielile pentru pensii și protecție socială vor crește.
Cauze posibile ale declinului
Accelerarea acestui trend poate fi atribuită pandemiei de coronavirus și creșterii inflației din ultimii doi ani. Specialiștii consideră acești factori ca fiind determinanți.
Femeile aleg să nască la vârste mai înaintate, în medie la aproape 30 de ani. În 2013, media era de 28 de ani. Numărul nașterilor la femei peste 40 de ani s-a dublat, ajungând la 6%.
În 2022, România avea cea mai mică proporție a femeilor care au dat naștere primului copil după 40 de ani, de 3,5%.
Tendințe în Europa și America
Scăderea natalității este mai pronunțată în Italia, Spania, Grecia, Polonia, Finlanda și statele baltice. În aceste țări, nașterile au scăzut cu cel puțin un sfert în ultimul deceniu.
Media nașterilor în UE este acum comparabilă cu cea a SUA, deși aceasta din urmă are cu 115 milioane de locuitori mai puțin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro