Cuprins:
Candidații vor banii pe campanie pentru alegerile prezidențiale anulate
Cheltuielile de desfășurare a campaniei pentru prezidențiale au fost estimate de guvernanți la 1,4 miliarde de lei, încă de când a fost dată hotărârea de Guvern pentru organizarea alegerilor din 2024. Iar la acești bani se adaugă și alții.
109,58 milioane de lei solicită pentru a le fi rambursați cei 14 competitori pentru alegerile prezidențiale. Cel mai mult solicită PSD, 56,57 milioane de lei, bani băgați în campania lui Marcel Ciolacu, în timp ce independentul Călin Georgescu și Partidul Noua Românie au declarat zero cheltuieli, deci nu au avut pretenții de rambursare.
În ședința de Guvern de joi, Executivul a venit cu răspunsul clar la dilema privind dacă vor fi sau nu rambursate cheltuielile făcute de competitori pentru campania electorală privind prezidențialele, în condițiile în care turul I a fost anulat.
Guvernul restituie banii pentru un scrutin anulat
„În termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Autoritatea Electorală Permanentă restituie, la cererea scrisă a competitorilor electorali la alegerile pentru președintele României din anul 2024, sumele aferente cheltuielilor electorale evidențiate în rapoartele detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale depuse de către aceștia la Autoritatea Electorală Permanentă, în condițiile legii”, arată una dintre prevederile HG dată de Cabinetul Ciolacu.
Practic, deși rezultatul scrutinului ridică semne de întrebare și a dus chiar la anularea de către CCR a alegerilor, Guvernul a decis să dea banii competitorilor care au luat mai mult de 3%, așa cum prevede legislația. Anterior, Libertatea adresase aceste întrebări AEP, dar instituția condusă de Toni Greblă nu a venit cu niciun răspuns de interpretare a situației, până la momentul publicării materialului.
Încă o campanie, alte cheltuieli
În prezent, statul român va trebui să pregătească noi fonduri pentru scrutinul prezidențial. Iar acestea ar trebui să fie tot în jurul vechii sume pentru prezidențiale, adică aproape 1,4 miliarde de lei, susțin surse politice, pentru Libertatea.
Singurele economii care au fost făcute după scrutinul din 24 noiembrie au fost cele legate de banii pentru personalul din secții și prefecturi sau alte instituții care urma să ia parte la turul al doilea. Potrivit surselor Libertatea, pentru acest tur, acestea ar fi aproximativ 400 de milioane, bani care vor putea fi folosiți la noul scrutin.
În cazul alegerilor parlamentare, suma estimată pentru cheltuieli este de 878 de milioane de lei. AEP încă nu a dat o statistică privind sumele pe care competitorii din scrutinul pentru parlamentare le cer înapoi.
Anterior, la alegerile din 9 iunie, pentru locale și europarlamentare, statul a cheltuit 1,56 miliarde de lei. Alegerile au fost organizate în aceeași zi, fiind folosite aceleași secții de votare. Mai mult, pentru europarlamentare au mai fost rambursate și 146,8 milioane de lei, potrivit datelor publice.
IOND1 • 19.12.2024, 15:57
De ce nimic impotrive CCP care si a incalcat attributiile prin decizia data ? Cine , in realitate , conduce Romania ? Este si acolo un deep state format din creaturi mai putin romani ?
Abel1974 • 19.12.2024, 13:29
Trebuie continuat cu turul doi și trași la răspundere cei care au anulat voturile .
IonutA • 19.12.2024, 10:20
Nu inteleg sensul articolului asta. Care e concluzia? Are autorul vreo opinie aici sau doar se raporteaza strict numerele furnizate de vreo agentie? Titlul e facut ca sa scandalizeze, ca uite ce bani se cheltuie pe alegeri. Poate ar fi fain sa nu facem alegeri, nu? Sau sa cheltuim bani rusesti pe ele?