„Unul dintre lucrurile pe care vreau să le fac rapid este să mă întâlnesc cu președintele Putin, care a spus că vrea să mă întâlnească cât mai curând posibil. Așteptăm asta, pentru că trebuie să punem capăt acestui război”, a declarat Trump în cadrul primului său mare discurs de la realegerea la Casa Albă, pe 5 noiembrie.
Trump a remarcat totodată că invazia rusă la scară largă din Ucraina s-a soldat „cu milioane de victime” și a susținut din nou, într-o critică obișnuită la adresa lui Joe Biden, că nu ar fi avut loc dacă ar fi fost președinte al SUA.
În timpul sesiunii sale anuale de întrebări și răspunsuri televizate de joi, Vladimir Putin a declarat că este pregătit să se întâlnească „în orice moment” cu Donald Trump, care a cerut recent o încetare a focului și negocieri între Ucraina și Rusia.
Donald Trump a susținut în repetate rânduri că va pune capăt „în 24 de ore” războiului din Ucraina, dar nu a menționat niciodată cum. Generalul în rezervă Keith Kellog, nominalizat de Donald Trump în postul de emisar al SUA pentru războiul din Ucraina, crede că Moscova și Kievul sunt pregătite de negocieri, doar că au nevoie de „un arbitru”.
Keith Kellog face acest apel la negocieri înainte de un turneu în Europa, urmând să viziteze Kievul înainte de învestitura lui Donald Trump, pe 20 ianuarie 2025.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanții de securitate pentru țara sa înainte de orice negocieri de pace cu Rusia, astfel încât să nu se încheie un acord fragil pe care Rusia l-ar folosi pentru a se reînarma și a-și relua agresiunea militară.
În opinia președintelui ucrainean, Vladimir Putin nu își dorește pace, ci doar să se așeze la masă cu lideri din Occident și să iasă din izolare.