Carabinierii din localitatea Lanciano, din provincia Chieti din Abruzzo au intervenit împreună cu serviciul veterinar al autorității sanitare locale pentru a verifica în ce condiţii a fost sacrificat un porc de către un grup de români, rezidenţi în Italia, potrivit publicației italiene Chietitoday.
La fața locului, autoritățile au descoperit carcasa animalului, lipsită de cap și înconjurată de o cantitate considerabilă de sânge, ceea ce a indicat utilizarea unor metode tradiționale de sacrificare, dar considerate acum inacceptabile din punct de vedere al legislației europene.
Legislația europeană privind protecția animalelor nr. 1099/2009 impune asomare înainte de sacrificare pentru a evita suferința animalelor. Acest lucru se aplică și în cazul sacrificărilor pentru consum propriu.
Legea italiană permite păstrarea unor metode tradiționale, dar cere asomare obligatorie. Nerespectarea acestei cerințe poate duce la acuzații de maltratare a animalelor.
Potrivit sursei citate, persoanele implicate riscă închisoare între 3 și 18 luni sau amendă între 5.000 și 30.000 de euro.
Articolul 544-ter din Codul Penal italian prevede: „Oricine, din cruzime sau fără necesitate, provoacă o leziune unui animal sau îl supune la torturi, comportamente ori eforturi insuportabile pentru caracteristicile sale etologice este pedepsit cu închisoare de la 3 luni la 18 luni sau cu amendă de la 5.000 la 30.000 de euro”.
Autoritățile continuă investigațiile în acest caz.