Val de concursuri de angajare la stat
Știind ce avea să se întâmple, adică înghețarea angajărilor, unele instituții au intuit inclusiv una din prevederile legate de concursurile pentru posturile bugetare. „Pentru posturile pentru care s-a demarat procedura de scoatere la concurs anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la data publicării anunţului”, prevede un alineat al unui articol din noua ordonanță a austerității. Iar exact de această chichiță au avut grijă să se agațe instituțiile care au dat pe ultima sută de metri drumul la concursuri, unele deja finalizate, altele în curs de finalizare.
Ministerul Afacerilor Externe este instituția care dă tonul angajărilor pe ultima sută de metri. În luna decembrie a lansat 12 concursuri pentru a angaja nu mai puțin de 303 persoane. Ultimele trei concursuri sunt din 10 decembrie, deci după alegerile prezidențiale (anulate) și parlamentare, când la bătaie erau scoase 160 de posturi. De asemenea, deja se știa că sunt unii lideri care vorbeau intens de strângerea curelei, cum e cazul lui Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL.
În Ministerul Economiei, instituție condusă până de curând de Radu Oprea, iar acum de Bogdan Ivan, în decembrie au fost lansată procedura pentru 8 concursuri, în vederea ocupării a nouă funcții publice.
Ministerul Energiei a dat drumul la 2 concursuri pentru 5 posturi în luna decembrie. La Ministerul Finanțelor sunt trei concursuri pentru trei posturi în luna decembrie. Ministerul Mediului are două concursuri pentru două posturi, în timp ce Ministerul Culturii pentru un singur post.
Până și Secretariatul General al Guvernului a dat drumul la un concurs pentru ocuparea a două funcții pe 16 decembrie, în plină negociere de formare a noului Executiv.
Ministerul Muncii a fost mai prevăzător și a dat drumul la numeroase concursuri de la jumătatea lunii noiembrie, pentru care probele au fost în luna decembrie. În zilele de 14 și 15 noiembrie Ministerul Muncii a dat drumul la zece concursuri, fiind scoase la bătaie nu mai puțin de 37 de funcții în instituția care și în Guvernul Ciolacu 2 va fi condusă tot de Simona Bucura Oprescu.
Nu doar în ministere și la SGG este efervescență privind concursurile. Sunt și alte instituții centrale unde sunt mai multe concursuri care au început procedura în decembrie. Un astfel de caz este Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, care în decembrie a inițiat cinci concursuri pentru 16 funcții publice.
România a depășit borna de 1,3 milioane bugetari
România a ajuns să aibă în prezent peste 1,3 milioane de bugetari, fiind vorba de posturi efectiv ocupate, conform ultimelor date de la Ministerul de Finanțe, după cum a scris Libertatea aici.
Ceea ce ultimele guverne ar fi trebuit să evite, din moment ce în ultimii ani au tot fost luate măsuri de așa-zisă austeritate, adică blocarea unor concursuri pentru funcțiile de la stat, s-a întâmplat. Ministerul Finanțelor, în ultimele date publicate privind numărul posturilor ocupate în sistemul bugetar, arată că în sistemul public sunt 1.300.297 de angajați. Iar aceste date nu cuprind personalul unor instituții de stat, dar care se autofinanțează, cum ar fi BNR sau ASF. Borna de 1,3 milioane de bugetari în posturi remunerate este aferentă lunii octombrie, ceea ce înseamnă că numărul ar putea crește până la finalul anului. În luna septembrie din acest an, numărul funcțiilor ocupate era de 1.266.808. Practic, este un surplus de 33.489 de noi posturi ocupate.
GeorgeDaniel3 • 30.12.2024, 18:17
Articol scris sa mergeti pe fenta. Din cei 1.300.000 bugetari 80 % cel PUTIN!!! Sunt medici, profesori, asistenti sanitari, politisti, judecatori etc ...fara de care nu functioneza o TARA...suntem sub media EU unde vrem sa apartinem ( ca suntem Europa deja) De ce nu punem priblema invers ? privatul cand va plati salarii decente in piata? de cel putin 6000 lei minimul ? a nu poate ca nu mai are patronul bani de Elvetia etc. Nu doar guvernul este problema si noi din privat ca nu avem SINDICAT ca altii afara. Nu stim sa ne cerem drepturile si sa ne apreciem munca! Si da am rude bugetari dar muncesc pe branci ca si noi in privat. Ne trebuie o resetare clar!!
tomitan • 30.12.2024, 15:27
Cel mai bine ptr România este un acord cu FMI,iar liderii de sindicat sa pregateasca listele de concedieri cu toate pile si pocnitorile de partid veniti pe filiera psd& pnl. Când protesteaza si fac greve sa ceara capetele ministrilor si subsecretarilor de stat care si-au angajat pilele.Sa le faca publice numele. PS. DNA se poate autosesiza pe astfel de cazuri
Mitica_Cornel • 30.12.2024, 12:52
Imi lasa impresia ca alianta PSDPNLUDMR face absolut tot ce le sta in putinta ca sa castige Georgescu viitoarele alegerile prezidentiale inca din primul tur. Este evident ca nu au inteles nimica din ceea ce s-a intamplat la prezidentiale si cred ca avand CCR-ul la dispozitie au scapat si vor scapa si pe viitor de candidatii incomozi.
VolodimirZelenski • 30.12.2024, 15:23
Mitica_Cornel • 30.12.2024, 12:52
Imi lasa impresia ca alianta PSDPNLUDMR face absolut tot ce le sta in putinta ca sa castige Georgescu viitoarele alegerile prezidentiale inca din primul tur. Este evident ca nu au inteles nimica din ceea ce s-a intamplat la prezidentiale si cred ca avand CCR-ul la dispozitie au scapat si vor scapa si pe viitor de candidatii incomozi.
Nu va mai candida cegeu, din fericire pentru el.