Prin urmare, este necesar să se mențină funcția hepatică în timpul unui curs lung de medicamente. Mai jos descriem modul în care acesta poate fi susținut în mod sigur și eficient.
Modalități nemedicamentoase de a susține ficatul
Primul lucru de făcut este să vă consultați medicul. Multe medicamente vin în mai multe forme de dozare – de exemplu, tablete și injecții. Formele injectabile au, de obicei, un efect mai puțin toxic asupra ficatului. În plus, un profesionist medical poate recomanda terapii alternative.
De asemenea, pentru a sprijini ficatul în timpul medicației prelungite, merită să vă reconsiderați dieta: evitați alimentele grase, picante, afumate și rafinate. În schimb, ar trebui să se acorde prioritate produselor dietetice sărace în grăsimi, zahăr, condimente, conservanți etc.
Ar trebui să renunțați la consumul de băuturi alcoolice și la fumat – rolul ficatului este și acela de a neutraliza alcoolul etilic, iar în combinație cu medicamentele hepatotoxice, acest lucru poate deveni o sarcină imposibilă pentru organ.
Beți suficientă apă – urina elimină toxinele din organism, ceea ce facilitează activitatea ficatului.
În niciun caz, nu vă automedicați – dacă în timpul administrării oricărui medicament există o deteriorare a sănătății sau efecte nedorite asupra ficatului, trebuie să consultați un medic.
Modalități de medicație pentru susținerea ficatului
Atunci când luați medicamente hepatotoxice, medicul poate recomanda utilizarea simultană a hepatoprotectorilor, preparate speciale pentru protejarea și susținerea ficatului. Utilizarea lor trebuie coordonată cu medicul, deoarece acestea au indicații și contraindicații diferite, precum și caracteristici de utilizare.
Cele mai frecvente hepatoprotectoare includ medicamente bazate pe:
- fosfolipide esențiale (din boabe de soia);
- ciulinul laptelui (silimarină);
- măceșe;
- anghinare;
- acid ursodeoxicolic (UDCA);
- S-adenozilmetionină;
- ornitină.
Unul dintre cele mai eficiente și sigure grupuri de hepatoprotectori este reprezentat de fosfolipidele esențiale derivate din boabe de soia. Astfel de fosfolipide sunt identice cu lipidele din membranele hepatocitelor (membranele celulelor hepatice), dar au o activitate mai mare.
Recuperarea ficatului în timpul administrării de fosfolipide are loc deoarece acestea
- repară membranele celulare deteriorate;
- îmbunătățesc funcția enzimelor hepatice;
- favorizează regenerarea hepatocitelor;
- inhibă acumularea de grăsimi în ficat;
- reduc riscul de fibroză hepatică.
Unul dintre cei mai buni reprezentanți ai medicamentelor din acest grup este Essentiale Forte, care este produs de compania farmaceutică Sanofi. Spre deosebire de multe alte suplimente pe bază de fosfolipide, Essentiale Forte pret este disponibil pentru toți clienții.
Vă rugăm să rețineți! Numai un medic poate recomanda orice hepatoprotector.
Durata cursului de administrare a suplimentelor pentru restabilirea ficatului este, de asemenea, determinată de un medic în fiecare caz specific – în funcție de gradul de deteriorare a organului, stilul de viață, dieta și alți factori individuali. Este necesar să se respecte toate recomandările unui medic specialist.
Vă dorim multă sănătate!