Încrederea în sine este o componentă a personalității care te ajută în toate aspectele vieții – atât în plan personal, cât și profesional. Dacă simți că mai ai loc destul să-ți dezvolți stima de sine și ți-ar plăcea să ai mai multă încredere în anumite decizii sau în argumentarea unor idei, ți-am pregătit 3 metode eficiente care te ajută să îți crești încrederea în propriile forțe și să îți faci vocea auzită:
1. Alege o garderobă care te reprezintă
Felul în care alegem să ne îmbrăcăm nu schimbă neapărat felul în care ne percep cei din jur, dar face o diferență foarte mare în modul în care ne percepem noi înșine. Alege ținute în care să te simți bine, care transmit felul tău de a fi. Nu trebuie să îți schimbi garderoba, dar îți poți accesoriza ținutele, iar schimbarea va fi sesizabilă.
Dacă ținutele elegante nu sunt deloc ceea ce ai îmbrăca zilnic, dar sunt cerute la job, încearcă să îmblânzești aspectul lor rigid cu accesorii care vorbesc despre tine, cum sunt ceasurile. Acestea subliniază personalitatea posesorului, transmit eleganță și stil și, înainte de toate, te ajută să fii punctuală. Un ceas masculin, sport este o caracteristică a pesoanelor active și energice. Pe de altă parte, un ceas de dama cu o brățară din oțel inoxidabil este apreciat de persoanele practice și elegante în același timp, pentru că se potrivesc ușor ținutelor de zi cu zi.
2. Identifică gândurile care te sabotează și acționează pozitiv
Atunci când suntem puși în fața unui proiect nou, avem șabloane mentale care ne spun „nu pot, e prea greu, nu știu dacă mă descurc” și care de fapt ne sabotează reușita. Ne setează din start că nu vom putea duce la bun sfârșit acea sarcină, indiferent că ceea ce ne-am propus a fost să alergăm în parc patru kilometri sau să fim șefi de echipă la un proiect pentru job.
Îndepărtează aceste voci interioare care îți spun că nu poți și gândește întotdeauna că vei reuși în tot ceea ce ți-ai propus. Gândește pozitiv și acționează în consecință, așa că începe orice zi cu zâmbetul pe buze, chiar dacă uneori nu te simți în cea mai bună formă.
3. Urmărește-ți progresul zi de zi
Pentru a-ți crește nivelul de încredere în aptitudinile tale este importantă și perioada pe care o dedici pregătirii sau studiului în orice domeniu. Cu cât vei acumula mai multe cunoștințe, cu atât vei da dovadă de mai multă siguranță și încredere în tine și în ceea ce poți face.
În același timp, monitorizarea progresului, indiferent dacă acesta este mic inițial, o sa-ți dea putere și o să te motiveze să continui. Fixează-ți obiective mici în fiecare zi și la sfârșitul săptămânii privește cum ai evoluat sau ce te-a împiedicat să evoluezi. Nu o să fie întotdeauna ușor să te ții de program, dar la sfârșit vei avea o satisfacție imensă să vezi cât ai evoluat și unde ai învățat din greșeli.
Încrederea în propriile forțe nu are o rețetă care să-ți garanteze acest lucru, dar constă în mici pași pe care o dată ce o să-i parcurgi o sa-ți fie mai ușor să iei decizii, să îți urmezi ideile și să fii responsabil de acțiunile tale.
Sursa foto: Shutterstock
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!