Fă-ți un plan
Înainte să te apuci efectiv de lucru, fă-ți un plan de bătaie. Ar fi indicat ca planul respectiv să cuprindă următoarele informații:
– obiectivele renovării;
– descrierea lucrărilor de renovare;
– fluxul lucrărilor de renovare;
– costurile cu materialele de construcții;
– costurile cu muncitorii;
– lucrări pe care le poți executa pe cont propriu;
– durata de execuție;
– aspecte neprevăzute (cum ar fi cheltuieli suplimentare sau întârzierea lucrărilor).
Este foarte important ca, în realizarea planului de lucrări, să acorzi o atenție foarte mare cheltuielilor pe care le vei avea cu achiziția materialelor de construcții și cu plata meșterilor. Decât să te apuci de renovarea integrală a casei și să constați, pe parcursul procesului, că banii îți sunt insuficienți, mai bine demarezi un proiect mai mic de recondiționare a casei. După ce îți realizezi planul de lucrări, nu-ți mai rămâne decât să găsești constructorii potriviți (caută unii specializați pe renovări de case vechi) și să cumperi materialele necesare. Apoi, procesul de renovare poate începe.
Izolează termic cu vată minerală
În cazul în care casa ta veche are nevoie de izolare termică, poți să folosești diverse tipuri de materiale, de la polistiren și vată minerală până la celuloză, lână sau spumă poliuretanică. Noi te sfătuim să folosești vată minerală, deoarece oferă cel mai bun raport calitate-preț. Vata minerală este de două tipuri: bazaltică și de sticlă. La renovarea și izolarea casei tale vechi din cărămidă sau din BCA le vei folosi pe ambele, deoarece vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică se utilizează în zone diferite. Totuși, ambele tipuri izolează foarte bine termic, acustic și împotriva focului. De asemenea, ambele tipuri de vată minerală sunt durabile.
Ai grijă de aspectul exterior al casei
Dacă renovarea va viza și exteriorul clădirii ai grijă ca, la finalul lucrărilor, fațada casei tale să arate impecabil. Ca să ai o casă cu adevărat frumoasă, poți să folosești profile decorative de la Macostore și o tencuială decorativă. Profilele decorative, realizate din polistiren extrudat sau din poliuretan, sunt excelente pentru decorarea ușilor sau ferestrelor ori altor zone din exteriorul unei locuinței. Printre profilele decorative de exterior pe care le poți folosi pentru înfrumusețarea casei tale se numără frontoanele, coloanele, brâurile, ancadramentele, consolele și cheile de boltă. Dacă dorești, poți să utilizezi profile decorative și la interiorul locuinței.
Spre deosebire de profilele decorative, tencuielile decorative nu au doar rol estetic, ci îți și protejează locuința împotriva factorilor de mediu. În funcție de câți bani ești dispus să investești în tencuielile decorative, acestea vor rezista mai bine sau mai puțin bine la razele ultraviolete, impact, foc și umezeală. Cele mai bune tencuieli decorative, dar și cele mai scumpe, sunt cele silicatice și de carbon.