În primă instanță, la Judecătoria Alba Iulia, magistrații au judecat rapid cazul și nu i-au dat câștig de cauză. Apoi dosarul a ajuns la Tribunalul Alba, unde judecătorii instanței au considerat că doi medici se fac vinovați nu printr-o acțiune, ci printr-o inacțiune și că, mai mult de atât, magistrații primei instanțe nu au judecat cum trebuie cazul. 

Judecătorii tribunalului i-au dat dreptate bărbatului și au decis ca doi medici, Mariana Adămuțiu de la Alba Iulia și Recean Elica Ioana din Cluj-Napoca, să plătească câte 15.000 de euro pentru soțul și cei doi copii, care au rămas fără soție și mamă.

Mai exact. tribunalul a decis câte o despăgubire morală de câte 30.000 de euro de persoană, iar cei doi medici trebuie să plătească banii în solidar cu unitățile medicale.

Însă procesul nu este gata, deoarece atât medicii, spitalul din Cluj, dar și familia au făcut recurs, iar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, în data de 4 octombrie 2022.

Familia cere daune de un milion și jumătate de euro, adică câte 500.000 de euro de persoană.

Malpraxis și fișe schimbate la UPU

În 12 martie 2014, M. B., o femeie de 45 de ani, a simţit la un moment dat o durere puternică în piept şi şi-a pierdut cunoştinţa. Era acasă cu cei doi copii, care l-au chemat pe tatăl lor.

Anunț oficial. România îndeplinește criteriul privind eliminarea vizelor pentru SUA: decizia finală, așteptată anul viitor
Recomandări
Anunț oficial. România îndeplinește criteriul privind eliminarea vizelor pentru SUA: decizia finală, așteptată anul viitor

Femeia îşi revenise când a ajuns acasă, dar soţul a insistat să meargă la spital. La UPU Alba Iulia, femeia a fost consultată pentru afecţiunea pe care o avea la mandibulă, medicul susţinând că de acolo provine durerea. Nu i s-a făcut niciun consult cardiologic.

În noaptea respectivă, femeia a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca. Aici a ajuns la clinica maxilo-facială, unde, în cursul dimineţii de 13 martie, a fost operată la mandibulă, deși acuza în continuare dureri toracice. Starea acesteia s-a înrăutățit, iar la ora 14.29 a decedat. Necropsia realizată a arătat că M.B. a murit în urma unui infarct.

Ulterior, fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri abdominale, cum apărea iniţial, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă. Citește continuarea pe alba24.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL ALBA24.RO

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Lucian3108   •   05.10.2022, 21:17

Deci ăștia au falsificat actele de la internare și au operat-o pe femeie pe "repede înainte de alceva și mai contesta decizia instantei?Bănuiesc ca merg pe principiul sa treacă timpul ,ca oricum mortul pana la urma e vinovat,zeii bosorgi(scuzați doctorii) ei niciodată,ca nu cumva sa nu fie vreun precedent.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.