Student în anul II la masterat la Academia de Studii Economice – Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu limba de predare în engleză, Mihnea Costachi reuşeşte cu succes, în pofida programului încărcat, să îmbine activitatea didactică cu pasiunea sa de-o viaţă, şahul, şi ia în calcul ca poate la un moment dat să deschidă o academie de şah în oraşul său natal.

A început să practice „sportul minţii” la 4 ani, atunci când a primit un set de şah.

„Tatăl meu mi-a arătat cum se mută piesele. Mi-a plăcut foarte mult acest joc. După care am început să joc mai multe partide cu bunicul, el fiind un pasionat al acestui joc.

Apoi, părinţii m-au dus la club şi astfel am început să mă antrenez cu regretatul maestru Mihail Breaz şi apoi cu Marius Ceteraş, cu care încă mă antrenez şi colaborez. Am început să merg la competiţii şi cam ăsta a fost începutul”, a spus, pentru Agerpres, Mihnea Costachi.

După doar un an, atunci când avea 5 ani, Mihnea a fost cel mai tânăr participant la un simultan de şah susţinut la Alba Iulia, în 2005, de Dieter Nisipeanu, care tocmai devenise campion european.

„A fost un simultan cu 40 de jucători, iar eu am fost cel mai tânăr participant. A fost o experienţă foarte bună pentru mine şi clar m-a ajutat ca experienţă pentru partidele viitoare.

Nicolae Ciucă, despre Klaus Iohannis: „Epoca lui s-a terminat”
Recomandări
Nicolae Ciucă, despre Klaus Iohannis: „Epoca lui s-a terminat”

Am participat la mai multe competiţii în zonă până în 2007, în Cugir, Sibiu.

În acel an, 2007, am mers la campionatul naţional la Amara sub 8 ani. Eu aveam 7 ani atunci şi am reuşit să obţin locul 1”, şi-a amintit tânărul.

Ca junior, Mihnea Costachi a fost multiplu campion naţional la toate probele (şah clasic, rapid, blitz).

La şah clasic, a participat în 2012 şi 2017 la Campionatele Mondiale Şcolare, unde a obţinut locul 4, locul 3 U14 în Durban, Africa de Sud, în 2014, locul 7 U16 în Khanty Mansiysk, Rusia, în 2016, şi locul 8 U20 în New Delhi, India, în 2019.

A fost, de asemenea, campion european U18 la şah blitz, în 2017 şi 2018, şi a ocupat locul 3 în Superfinala Europeană U18 blitz, în 2017.

  1. „Prefer șahul rapid”

La şah rapid, a fost vicecampion european U18 în 2018. Cu un an înainte obţinuse locul 3 la Europene U18 şi, de asemenea, acelaşi loc în Superfinala Europeană din acel an.

A participat la numeroase concursuri Open, fiind câştigător al Campionatului Internaţional de seniori al Bulgariei, Plovdiv – 2018, clasându-se al treilea la concursul internaţional Nortekk Superlyn (blitz), Oslo, Norvegia, 2020.

Anul trecut, a câştigat Superfinala Memorialului „Dan Cartis”, desfăşurată la Oradea (şah rapid & blitz).

Tarom a vândut 7 avioane cu elice și a primit pentru ele 10 milioane de dolari de la o companie aeriană din Caraibe
Recomandări
Tarom a vândut 7 avioane cu elice și a primit pentru ele 10 milioane de dolari de la o companie aeriană din Caraibe

„Îmi plac toate, dar acum prefer şahul rapid, blitz şi dezlegările, pentru că la şahul clasic durează cam zece zile un concurs, e o partidă pe zi, iar o partidă poate dura 5-6 ore”. Citește continuarea pe alba24.ro.

ARTICOL PRELUAT DE PE ALBA24.RO

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

cricri   •   05.12.2022, 20:32

Pai care este recomandarea sugerata in titlu?Nume de articole la plesneala doar sa atraga cititorii inseamna jurnalism amatorial.Daca mi- ai spus la inceput ca el are o recomandare inseamna ca el se adreseaza copiilor si parintilor cumva.Nu pomenesti nimic de asta doar relatezi faptele si reusitele sale.Sa inteleg ca virgulă concluziile trebuie sa le trag eu singur si tot eu sa le consider recomandari?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.