Primii care au ieșit în stradă au fost muncitorii de la Întreprinderea Mecanică Cugir – și nu erau puțini.
Fabrica avea în total 21.000 de muncitori care lucrau în trei schimburi.
A fost o zi teribilă, cu mișcări de stradă, cu morți și răniți.
În data de 22 decembrie 1989, orașul Cugir era declarat al doilea oraș liber de sub comunism.
Informațiile de mai jos se bazează pe Memoriul redactat pentru declararea orașului Cugir – Oraș Martir al Revoluției din Decembrie 1989, consultat de Alba24.
Scânteia Revoluției s-a aprins la Cugir în dimineața zilei de 21 decembrie 1989, atunci când munictorii din cele două fabrici din oraș s-au unit și au pornit în coloane pe străzi, scandând primele lozinci.
- Primele semne
Vestea celor întâmplate la Timișoara este dată de studenții care se întorceau acasă de sărbători de la universitățile din orașul de pe Bega.
Muncitorii încep să își exprime nemulțumirile care domneau de altfel în toată România la acea vreme, legate de alimentația pe cartelă, curent, căldură.
Iar nemulțumirile încep să se accentueze, punctul culminat fiind data de 21 decembrie 1989.
- Revolta începe, de fapt, în noiembrie
Puțină lume știe că primele mişcări „de stradă” la Cugir încep în luna noiembrie 1989, când la două secții aparținând IMC Cugir – Secția Mașini-Unelte și Mecanică I, oamenii se revoltă cerându-și drepturile.
O revoltă finalizată cu o premoniție: „Foamea ne va răscula”.
Noiembrie a fost luna în care nu s-au mai desfășurat ședințele lunare ale organizațiilor de partid, sindicat, UTC sau învățământul politic.
Revenind la decembrie, vestea celor întâmplate la Timișoara este dată de studenții care se întorceau acasă de sărbători de la universitățile din orașul de pe Bega.
Muncitorii încep să își exprime nemulțumirile care domneau de altfel în toată România la acea vreme, legate de alimentația pe cartelă, curent, căldură.
Iar nemulțumirile încep să se accentueze, punctul culminat fiind data de 21 decembrie 1989.
Promisiuni ceaușiste: Secretarul comitetului de partid pe întreprindere, Mircea Hozan, și primul secretar al Comitetului Orășenesc de partid Gheorghe Muntean coboară în curtea întreprinderii printre muncitori și le cer, inutil, să se potolească. Citește continuarea pe Alba24.ro.
ARTICOL PRELUAT DE PE ALBA24.RO
pikpik • 21.12.2022, 11:56
Revolutie? Mai degrabå scenariu pus la punct de dusmanii poporului ce au preluat puterea dupå, ii stim si nu au plåtit pt. mortii + rånitii in fapt, dar si-au inventat "certificate de revolutionar", ba chiar si un institut dedicat acelor evenimente. Toti securistii au fost pe scenå si tot ei au devenit oameni de afaceri infloritoare din 1989 incoace.
ivryernest • 20.12.2022, 15:38
Dacă Securitatea n-ar fi vrut Revoluție, atunci n-ar fi fost Revoluție în decembrie 1989. Iar Securitatea voia (ce "coincidență" !) Exact ceeace voia KGB-ul. Așa că...