În „roată” era angrenată și o femeie care se oferea să ofere împrumuturi financiare celor care nu mai puteau activa în joc. 

Mai exact, în fiecare lună, cei angrenați în „roata” depuneau bani într-un cont, iar lunar o singură persoană lua banii. Când femeia nu a mai putut pune bani, a fost nevoită să apeleze la cămătari pentru a plăti suma. 

Cum funcționa rețeaua și modul în care femeia din Alba a luat împrumuturi de zeci de mii de lei, este descris de magistrații Judecătoriei Alba Iulia, într-o condamnare pentru camătă.

În data de 3 februarie 2023, judecătorii au dat o primă decizie în acest caz, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul Consiliului Superior al Magistraturii, rejust.ro.

Faptele s-au petrecut în anii 2020 și 2021, femeia din Alba a luat de la cea din Hunedoara 23 de împrumuturi, în valoare de 84.500 de lei, iar pentru fiecare împrumut a avut o dobândă de 25 %, lunară, din valoarea sumei împrumutate, până la data restituirii debitului principal: „obținând astfel un folos necuvenit în cuantum de 37.312 lei”, au notat magistrații din Alba Iulia.

Cum a ajuns victima cămătarilor după ce a intrat în „roata banilor”, pe Facebook

Potrivit motivării instanței, „persoana vătămată a cunoscut-o pe inculpata prin intermediul rețelei de socializare Facebook, unde se practică depunerea unor sume de bani de către mai multe persoane pe parcursul mai multor luni, lunar luând banii o singură persoană (așa numitele roți), persoana vătămată fiind angrenată în aceste roți.

Din pricina unor probleme financiare, în luna iulie 2021, persoana vătămată a fost nevoită să se retragă din roată.

Persoana vătămată ar fi trebuit să primească suma de 31.320 lei și să dea suma de 35.780 lei, la retragerea din roată fiind nevoită să mai achite suma de 4.460 lei. Totodată, persoana vătămată a menționat că, începând cu luna decembrie 2020, inculpata a împrumutat-o cu sume de bani ce îi erau necesare pentru a achita roata, suma totală împrumutată fiind în cuantum de 69.000 lei, din care aceasta a restituit suma de 57.262 lei.

Inculpata a susținut însă că are de primit de la persoana vătămată suma de 70.000 lei, iar despre suma de 57.262 lei a precizat că reprezintă dobânda pentru împrumutul în cuantum de 69.000 lei.

În contextul refuzului persoanei vătămate de a achita suma solicitată de către  persoana vătămată, aceasta din urmă a denigrat-o și amenințat-o pe persoana vătămată, creându-i o stare de temere”, se arată în motivarea instanței.

Înainte de fiecare împrumut femeia trebuia să completeze o declarație de mână, în care spunea că este de acord cu suma împrumutată, dar și cu dobânda, iar apoi trimitea declarația prin curier.

După ce a fost amenințată, femeia a apelat la oamenii legii. Citește continuarea pe Alba24.ro.

ARTICOL PRELUAT DE PE ALBA24.RO

 
 

Urmărește-ne pe Google News