Zona în sine este sit arheologic și, potrivit legii, era nevoie de o săpătură arheologică preventivă. 

Mai exact, acesta a fost scos din pământ cu excavatorul și depozitat într-o parte a cimitirului. 

Mai mult de atât, o bucată din capacul unui sarcofag ce ar fi aparținut unui copil era aruncată într-o altă parte a cimitirului, iar alte fragmente, împrăștiate prin zonă și chiar în groapa în care trebuia lăsat sicriul unei persoane decedate.

Polițiștii specializați în patrimoniu ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba s-au sesizat și au început cercetările. 

A fost deschis un dosar penal in rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice.

Totul a pornit de la o sesizare trimisă de un cetățean din oraș către arheologi pe pagina de Facebook a secției de arheologie ce aparține Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Imediat după ce au citit sesizarea cetățeanului, care era însoțită și de câteva poze, arheologii au mers pe teren pentru a vedea ce a fost scos la suprafață cu excavatorul.

Săpăturile preventive sunt făcute sub supravegherea arheologilor fix pentru a preveni astfel de situații.

O raritate a fost făcută bucăți cu excavatorul

Arheologii Anca Timofan, Radu Ota și George Bounegru au explicat pentru alba24.ro ce se află în mormanul de pământ aruncat într-o margine a cimitirului aflat în extindere.

Castelul Peleș, închis parțial pentru turiști. Măsurile luate după ce Libertatea a scris despre starea critică în care se află muzeul și scandalul biletelor revândute
Recomandări
Castelul Peleș, închis parțial pentru turiști. Măsurile luate după ce Libertatea a scris despre starea critică în care se află muzeul și scandalul biletelor revândute

La o primă vedere, sarcofagul ar avea undeva la 1700 de ani vechime. Tehnica de inscripție prezentă pe sarcofag ar fi fost utilizată în secolul al II-lea, mai explică arheologii.

„Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc la concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu, sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui.

Un sarcofag roman din piatră era format din două operculum și arca. Sunt bucăți din arcă și din capacul sarcofagului care are la colț patru sferturi de sferă”, a explicat George Bounegru.

Acesta a și arătat câteva bucăți din sfere, bucăți aruncate prin mormanul de pământ și piatră. Citește continuarea pe Alba24.ro.

ARTICOL PRELUAT DE PE ALB24.RO

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.