Cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de boala Alzheimer încep să pice testele de memorie și de gândire cu aproape un deceniu înainte de a fi diagnosticate. Experții de la Universitatea Cambridge spun că teste simple care testează memoria de bază ar putea fi folosite pentru a depista persoanele și a începe tratamentul mai devreme.
Ambele jocuri se bazează pe diferențe subtile care ar putea fi ratate cu ușurință.
Snap. Acest joc presupune privitul unor cărți pe ecranul unui calculator.
După câteva secunde în care sunt privite cărțile, acestea sunt întoarse cu fața în jos, iar persoana trebuie să identifice cât mai multe perechi posibile în cel mai scurt timp. În medie, oamenii au făcut aproximativ două greșeli. Cercetătorii au constatat că persoanele cu risc ridicat de Alzheimer au făcut aproximativ trei greșeli.
Cifre memorate. În acest joc, participanților li se arată un număr de două cifre, care dispare după câteva secunde. Persoana trebuie să și-l amintească și de fiecare dată numărul devine cu o cifră mai mare.
În medie, oamenii și-au amintit șapte. Cel mai mare scor pentru cei care au dezvoltat Alzheimer a fost de șase.
Potrivit The Sun, autorul principal, dr. Nol Swaddiwudhipong, a declarat: „Când ne-am uitat înapoi la istoricul pacienților, a devenit clar că aceștia prezentau o anumită deteriorare cognitivă cu mai mulți ani înainte ca simptomele lor să devină suficient de evidente pentru a determina un diagnostic. Deficiențele erau adesea subtile, dar în mai multe aspecte ale cogniției. Acesta este un pas înainte pentru a putea depista persoanele care prezintă cel mai mare risc.”
Principalele semne ale demenței
Simptomele demenței progresează lent, pe parcursul mai multor ani. Adesea, simptomele sunt confundate cu alte afecțiuni și pot fi puse inițial pe seama bătrâneții.
Memoria: Uitarea regulată a evenimentelor recente, a numelor și a fețelor.
Repetiția: Persoanele cu demență devin din ce în ce mai repetitive.
Pierderea lucrurilor: rătăcirea regulată a obiectelor sau plasarea lor în locuri ciudate.
Confuzie: Nu este sigur de data sau de ora din zi.
Dezorientare: Oamenii ar putea să nu fie siguri de locul în care se află sau să se piardă, în special în locuri necunoscute.
Limba: Probleme în găsirea cuvintelor potrivite.
Stare de spirit și comportament: Unele persoane devin depresive, anxioase sau irascibile.
ARTICOL PRELUAT DE PE AVANTAJE.RO.