Așa cum reiese din prevederile art. 88 alin. (5) din OUG 195/2002 coroborate cu prevederile art. 185 și art. 193 din Regulamentul de punere în aplicare a OUG 195/2002, trebuie să faci distincția între două situații:
- atunci când ai o concentrație de alcool pur în aerul expirat de până la 0,40 mg/l, situație în care nu ești obligat să ți se recolteze probe biologice, dar poți solicita polițistului rutier să ți se recolteze probe biologice în cadrul instituțiilor medicale despre care îți spuneam mai sus;
- atunci când concentrația de alcool pur în aerul expirat depășește 0,40 mg/l ești obligat să ți se recolteze mostre biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool din sânge.
De ce este important să faci diferența între cele două situații și de ce în cea de-a doua situație ești obligat la recoltarea probelor biologice? Este foarte simplu:
- Pe de o parte, în prima situație, fapta de a conduce sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive constituie contravenție, care se sancționează cu amenda și cu sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, potrivit art. 102 alin. (3) din OUG 195/2002. Se poate dispune chiar anularea permisului de conducere în cazul în care ai fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă (adică o hotărâre care nu este supusă niciunei căi de atac sau pentru care a expirat termenul de exercitare a unei căi de atac), pentru infracțiunile prevăzute de art. 336 și art. 337 din Codul penal, conform art. 114 alin. 1 lit. b din OUG 195/2002.
- Pe de altă parte, în cea de-a doua situație, fapta constituie infracțiunea prevăzută de art. 336 din Codul penal, dacă după recoltarea probelor biologice se dovedește că aveai o îmbibație de alcool pur în sânge de peste 0,80 g/l, ceea ce echivalează de regulă cu o concentrație de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. În acest caz, pedeapsa prevăzută de Codul penal pentru aceasta infracțiune este amenda sau închisoarea de la unu la 5 ani;
De asemenea, vei fi obligat la recoltarea de probe biologice și în cazul în care ai fost testat în trafic, iar aparatul a arătat că erai sub influența unor substanțe psihoactive, adică droguri sau alte substanțe prevăzute de Legea nr. 143/2000, conform art. 88 alin. (7) din OUG 195/2002.
Trebuie să știi și că în cazul refuzului sau sustragerii de la prelevarea de probe biologice, pedeapsa pe care o riști este închisoarea, neexistând alternativa amenzii, conform art. 337 din Codul penal.
Când se consideră că un conducător auto refuză sau se sustrage de la recoltarea de probe biologice?
Citește continuarea pe avocatoo.ro