Ce este spațiul Schengen?

Spațiul Schengen și cooperarea între statele membre ale Uniunii Europene se întemeiază pe Acordul Schengen privind eliminarea controalelor la frontierele lor comune, semnat la data de 14 iunie 1985 între Republica Federală Germania, Franța, Belgia, Luxemburg și Olanda. Prin Acordul Schengen, statele semnatare au convenit să elimine treptat controalele la frontierele lor interne și să introducă libertatea de circulație pentru toți cetățenii acestor state, ai altor state membre ale UE și ai unor state din afara UE.

Convenția Schengen completează acordul și prevede regimurile și condițiile de salvgardare pentru instituirea unui spațiu fără controale la frontierele interne. Aceasta a fost semnată de aceleași 5 țări la 19 iunie 1990 și a intrat în vigoare în 1995. Acordul și convenția constituie, împreună cu acordurile și normele conexe, „acquis-ul Schengen”, care a fost integrat în cadrul UE în 1999 și a devenit legislație a UE. Tratatul de la Lisabona a făcut ca „zona […] fără frontiere interne, în care este asigurată libera circulație a persoanelor” să fie un obiectiv al UE.

Spațiul Schengen este un bun exemplu al aplicării dreptului la liberă circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene, având în vedere că țările acceptate în această zonă sunt de acord să elimine toate tipurile de control la frontierele reciproce.

🌎Care sunt statele membre ale spațiului Schengen?

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor formată din 26 de state, respectiv 22 state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și patru state din afara UE: Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein, ultimul stat care a aderat fiind Principatul Liechtenstein (19 decembrie 2011).

Așadar, avem și câteva situații speciale: Citește continuarea pe avocatoo.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO

 
 

Urmărește-ne pe Google News