Când auzim că s-a deschis un nou dosar penal ne gândim automat la faptul că persoana sau persoanele implicate sunt trimise în judecată unde vor primi o pedeapsă pentru faptele săvârșite. Realitatea nu este însă aceasta, putând să nu existe o condamnare, ba chiar existând posibilitatea ca trimiterea în judecată să nu se realizeze din cauza sau datorită (depinde din ce parte privești) neîndeplinirii unor condiții prevăzute de lege pe care le vom prezenta în acest articol.
1. Ce este un dosar penal?
Dosarul penal reprezintă, de fapt, demersul autorităților, organelor de cercetare penală sub îndrumarea procurorului de caz, de a strânge probe pentru a dovedi existența unei infracțiuni și identificarea autorului. El cuprinde totalitatea înscrisurilor cu valoare probatorie existente în legătură cu o anumită cauză penală. Astfel, deschiderea unui dosar penal nu coincide cu trimiterea în judecată, dar poate duce la aceasta dacă din dosarul penal întocmit reiese că este necesar, procurorul întocmind un rechizitoriu, adică actul de sesizare a instanței.
2. Cum arată un dosar penal?
După cum am amintit mai sus, dosarul penal este alcătuit din documente ce servesc drept probe pentru fapta în cauză. Probele sunt extraordinar de importante, având un rol fundamental în soluționarea cauzei. Conform art. 97 din Codul de procedură penală, proba reprezintă orice element de fapt și este utilă pentru constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la identificarea persoanei care a săvârșit-o și la cunoașterea împrejurărilor necesare pentru soluționarea justă a cauzei. Există mai multe mijloace de probă, precum declarațiile suspectului sau ale inculpatului, ale persoanei vătămate, ale martorilor, diferite înscrisuri relevante, înregistrări, fotografii, constatări științifice, criminalistice etc.
Organul de urmărire penală are obligația de a strânge și de a administra probele atât în favoarea cât și în defavoarea suspectului sau inculpatului. Organul de urmărire penală nu poate să folosească amenințări, violențe sau alte mijloace de constrângere, promisiuni sau îndemnuri pentru a obține probe. Dacă, însă obține probe într-un mod ilegal, acestea vor fi excluse și imposibil de folosit în procesul penal.
3. Etapele urmăririi penale
Procesul penal este alcătuit din mai multe etape: urmărirea penală, camera preliminară, judecata și executarea hotărârilor penale. Noi vom prezenta prima etapă, etapa urmăririi penale, deoarece acesta este momentul când se întocmește un nou dosar penal.
În primul rând, trebuie săvârșita o faptă prevazută de legea penală, deoarece nu se poate întocmi un dosar penal pentru o faptă care nu este interzisă. Astfel, poate fi deschis un dosar penal pentru furt, de exemplu, chiar și pentru un furt de o valoare foarte mică, însă nu se poate deschide unul pentru că ai spălat haine în ziua de duminica (deși unii ar semna o petiție pentru asta).
Apoi, trebuie ca organul de urmărire penală să fie sesizat, adică sa fie încunoștințat de săvârșirea faptei prevăzute de legea penală. Sesizarea se poate face prin plângere, prin denunț, prin acte încheiate de alte organe de constatare sau prin sesizarea din oficiu. Citește continuarea pe avocatoo.ro
ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO
pikpik • 22.06.2023, 14:26
Inseamnå cå dacå esti politician, sau ai in spate unul, se prescrie tot si scapi basma curatå. Pentru romanul de rand se aplicå legea, ba chiar e pus så recunoascå si ceva ce nu a fåcut.