Ai văzut și tu? Cui te adresezi? La poliție ? La D.S.V.? La primărie? La asociații? La ecarisaj?
Pentru că de multe ori te plimbă de la unele la altele și tot cu câinii pe stradă rămâi, care pot reprezenta un pericol pentru cei din jur.
Hai să vedem ce putem face pentru a preîntâmpina eventuale evenimente nefavorabile și a avea un rol activ în comunitatea noastră.
Retrospectivă
România are cel mai mare număr de câini maidanezi din Europa, cumulând un număr total de aproximativ 2,5 milioane de asemenea exemplare.
Problema maidanezilor este una care depășește limitele noastre teritoriale, astfel că, în ciuda eforturilor susținute, chiar și țările vestice mai dezvoltate se confruntă cu aceasta, într-o măsură comparabilă sau nu.
Cu toate că în ultimii ani, situația privită în ansamblu s-a îmbunătățit semnificativ, eradicarea fenomenului câinilor maidanezi rămâne un deziderat pentru majoritatea unităților administrativ-teritoriale.
Este de notorietate existența unor cazuri care au pus în atenția publicului această problemă, prin puternica mediatizare și a impactului social. De asemenea, nu de puține ori, diferite cazuri care au produs prejudicii persoanelor vătămate de câinii de pe drumurile publice au ajuns pe rolul instanțelor.
Chiar de curând, într-o cauză civilă au fost acordate daune morale în valoare de 17.000 de euro, ca urmare a faptului că un câine maidanez a mușcat o fetiță de 10 ani, în iunie 2019.
Principalele măsuri semnificative datează încă din 2013, când cazul lui Ionuț Anghel, băiețelul în vârstă de 4 ani care a fost sfâșiat de maidanezi în Capitală, a semnalat autorităților necesitatea luării unor măsuri în acest sens. În urma unor puternice reacții venite din partea societății civile, procesul de implementare a cadrului legislativ existent până la acea vreme a început și, în plus, au fost aduse îmbunătățiri, astfel încât eficiența metodelor să fie una care să aducă rezultate favorabile rapid.
Anual, zeci de persoane sunt mușcate sau atacate de maidanezi. Repercusiunile nu au întârziat să apară, astfel că România chiar a fost condamnată la CEDO din cauza câinilor vagabonzi.
De ce avem câini fără stăpân?
Principala cauză care determină direct apariția câinilor maidanezi este reprezentată de abandonul masiv al acestora, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Atracția pentru animalele de companie de rasă a determinat în ultimii ani lipsa de asumare față de câinii care în ochii indivizilor nu prezintă valoare, chiar patrimonială (mai nou, a avea un câine de companie dintr-o rasă „la modă” este mai cool decât a adopta un câine dintr-un adăpost, supus riscului eutanasierii). Corelat cu cantitatea de mâncare irosită anual și aruncată în spațiile amenajate în acest sens din vecinătatea zonelor de locuit, câinii fără stăpân se înmulțesc proporțional cu resursele accesibile.
Câinii fără stăpân se hrănesc cu resturile menajere ale populației. De aceea, eutanasierea câinilor s-a dovedit a nu fi o soluție rentabilă, întrucât implică costuri semnificative obținute de la bugetele locale și nu are un efect direct, pe termen lung, asupra numărului de câini de pe drumurile publice, întrucât tendința acestora este de a se înmulți proporțional în vederea epuizării resurselor puse la dispoziție de comunitatea locală.
Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical. Pe lângă faptul că este lipsit de moralitate să abandonezi un animal într-un mediu care îl expune vicisitudinilor cotidiene, legea chiar instituie o obligație în acest sens. Potrivit Legii 205/2004, deţinătorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona şi/sau izgoni.
Neasigurarea unui adăpost corespunzător și a nevoilor de îngrijire și atenție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei. Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimumul amenzii.
Gestionarea câinilor cu și fără stăpân
Cadrul normativ actual prevede, în linii mari, cum ar trebui să fie gestionați câinii cu sau fără stăpân, astfel încât să nu existe eventuale disonanțe între drepturile animalelor și drepturile indivizilor. Pe lângă cadrul normativ general, reprezentat de Legea 227/2002, prin care a fost modificată OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și Legea 205/2004, care reprezintă, de fapt, cadrul general în materie de protecție a animalelor, competența de a stabili concret modalitatea de gestionare a câinilor maidanezi revine autorităților locale, în virtutea autonomiei locale de care se bucură. Prin urmare, maniera exactă în care este gestionată situația poate varia de la un județ la altul, în funcție de modul în care autoritățile locale decid să implementeze politica stabilită la nivel central. Citește continuarea pe avocatoo.ro
ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO
Convertor • 13.06.2023, 09:20
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.