Dar ce este firma?

Există o definiție legală pentru această noțiune pe care o regăsim în art. 30 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerțului, și anume: Firma este numele sau, după caz, denumirea sub care un comerciant își exercită comerțul și sub care semnează. Astfel, firma reprezintă un drept exclusiv de folosință.

Altfel spus, firma este un SRL, un PFA, o II, IF, S.A. etc.

Dacă am stabilit ce reprezintă firma, mai departe vom observa că există câteva dispoziții care detaliază despre cum ar trebui sau despre cum nu ar trebui să arate denumirea unei firme.

Trebuie precizat că este necesar să respectăm structura generică a unei firme, care este alcătuită din cuvinte și simboluri. Ca regulă, orice cuvinte sunt permise în structura firmei. Prin excepție, anumite cuvinte nu sunt permise sau dacă sunt totuși permise, avem nevoie de acordul anumitor autorități.

Art. 38 din Legea nr. 26/1990 prevede că orice firmă nouă trebuie să se deosebească de cele existente. Este de la sine înțeles că nimeni nu și-ar dori ca firma lui să fie confundată cu o alta.

Aceeași lege interzice înscrierea unei firme care conține cuvintele:

  • științific
  • academie
  • academic
  • universitate
  • universitar
  • școală
  • școlar

Iar dacă deja ți s-a aprins un beculeț pentru că sigur ai auzit de ”școli” care nu sunt școli, ajungem imediat și acolo.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

De reținut: Nicio firmă nu va putea cuprinde o denumire întrebuințată de comercianții din sectorul public. Așadar, nu merge cu Serviciul Român de Informații SRL.

De asemenea, înscrierea unei firme care conține cuvintele: „național”, „român”, „institut” sau derivate ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităților și instituțiilor publice centrale se realizează numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului. Înscrierea unei firme care conține cuvinte sau sintagme caracteristice autorităților și instituțiilor publice locale se realizează numai cu acordul prefectului județului, respectiv al municipiului București.

Există forme de organizare fără personalitate juridică și forme cu personalitate juridică.

Trebuie respectată structura particulară a unei firme, adică structura specifică fiecărei entități titulare. Specific formelor de organizare fără personalitate juridică, se impun câteva mențiuni cuprinse în Legea nr. 26/1990.

Art. 31. (1) Firma unui comerciant, persoană fizică, se compune din numele comerciantului scris în întregime sau din numele și inițiala prenumelui acestuia.

Firma unei asociații familiale trebuie să cuprindă numele membrului de familie la inițiativa căruia se înființează asociația familială, cu mențiunea „asociație familială”, scrisă în întregime.

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

De reținut: Nici o mențiune care ar putea induce în eroare asupra naturii sau întinderii comerțului ori situației comerciantului nu poate fi adăugată firmei. Se vor putea face mențiuni care să arate mai precis persoana comerciantului sau felul comerțului său.

Spre exemplu, îl avem pe Ion Ionescu. Este un nume comun. Trebuie să punem mai întâi inițiala tatălui, pe care îl cheamă Florin. Și vom avea Ion F. Ionescu. Dar totuși nu e suficient nici așa. Însă Ion lucrează în software, și putem pune Ion Ionescu Software PFA.

Referitor la formele de organizare cu personalitate juridică, putem observa:

Art. 32. – Firma unei societăți în nume colectiv trebuie să cuprindă numele a cel puțin unuia dintre asociați, cu mențiunea “societate în nume colectiv”, scrisă în întregime.

Art. 33. – Firma unei societăți în comandită simplă trebuie să cuprindă numele a cel puțin unuia dintre asociații comanditați, cu mențiunea “societate în comandită”, scrisă în întregime.

Art. 35. – Firma unei societăți pe acțiuni sau în comandită pe acțiuni se compune dintr-o denumire proprie, de natură a o deosebi de firma altor societăți, și va fi însoțită de mențiunea scrisă în întregime “societate pe acțiuni” sau “S.A.” ori, după caz, “societate în comandită pe acțiuni”.

Art. 36. Firma unei societăți cu răspundere limitată se compune dintr-o denumire proprie, la care se poate adăuga numele unuia sau al mai multor asociați, și va fi însoțită de mențiunea scrisă în întregime “societate cu răspundere limitată” sau “S.R.L.”

O altă întrebare frecventă: Există restricții cu privire la limba în care poate să fie scrisă firma?

Citește continuarea pe avocatoo.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (11)

MarinaC   •   25.09.2023, 10:35

Legea nr.26/1990 a fost abrogata anul trecut, in noiembrie...

Inginer   •   25.09.2023, 09:14

Interesant exemplul cu Ion Ionescu, mai ales că există de mult o firmă cu numele ăsta - Ion Ionescu SRL.

Perrrkele   •   22.09.2023, 16:53

Să înfiiţăm firme ca să plătim taxe din ce în ce mai mari, să aibă de unde fura aleşii.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.