Facebook a devenit, în ultimii ani, un spațiu care găzduiește o diversitate de persoane, care se remarcă, în mod evident, printr-o diversitate de opinii și comportamente. Natural, reunirea unui număr imens de oameni proveniți din medii diferite în același spațiu conduce, frecvent, spre apariția de conflicte. Pe lângă dezbaterile firești pe care cu siguranță le-ai observat în secțiunea de comentarii la diferite postări, își fac loc, mai des decât ne-am dori, injurii, jigniri, afirmații cu tentă rasistă, sexistă, homofobă sau xenofobă. În unele cazuri, se ajunge chiar la amenințări.

Pe de altă parte, există pe Facebook și persoane care, prin comentariile pe care le lasă, instigă la infracțiuni grave: viol, agresiune fizică, tortură, omor. De exemplu, în contextul sensibil al pandemiei de COVID-19 au avut loc proteste față de restricțiile impuse de autorități. Printre părerile împărtășite pe rețeaua socializare de către publicul larg s-au regăsit și comentarii care încurajau violența față de forțele de ordine (jandarmi, polițiști), nepurtarea măștilor de protecție în cadrul manifestațiilor din stradă, vandalismul. În aceste condiții, devine tot mai util să ne dăm seama că avem o răspundere pentru acele comentarii de pe Facebook pe care le considerăm „o joacă”.

Browserul Google Chrome valorează 20 de miliarde de dolari. Gigantul american ar putea fi forțat de justiție să îl vândă
Recomandări
Browserul Google Chrome valorează 20 de miliarde de dolari. Gigantul american ar putea fi forțat de justiție să îl vândă

De aceea, este esențial să fie aplicate măsuri de filtrare a conținutului de pe platformă și de sancționare a celor responsabili, iar în acest sens fiecare dintre noi, în calitate de utilizator, poate interveni.

În ce condiții cineva poate fi sancționat pentru comentariile pe care le lasă pe Facebook?

Răspunderea pentru comentarii pe Facebook are legătură cu standardele comunității Facebook. Mai întâi, hai să vedem ce presupun acestea. Ele descriu, în principal, ce ne este permis și ce nu atunci când accesăm rețeaua de socializare. Sunt reguli pe care fiecare utilizator trebuie să le respecte, asumându-și, în caz contrar, sancțiunile la care va fi supus. Și sunt măsuri esențiale de asigurare a protecției utilizatorilor pe platformă, precum și de evitare și, eventual, combatere a abuzurilor care pot apărea.

Cei de la Facebook își propun, potrivit acestui set de reguli, să creeze un safe space pentru exprimare, prin intermediul căruia „să permită persoanelor să se facă auzite”. Așadar, platforma oferă garanții pentru libertatea de exprimare, însă ea nu trebuie să fie înțeleasă ca fiind absolută. Mai exact, suntem liberi să ne exprimăm opiniile și credințele, cu condiția de a nu aduce atingere demnității, vieții particulare sau imaginii altora și, firește, de a nu comite sau instiga la comiterea unor infracțiuni.

Nicolae Ciucă, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Mă scoate din sărite șmecheria” | EXCLUSIV
Recomandări
Nicolae Ciucă, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Mă scoate din sărite șmecheria” | EXCLUSIV

Astfel, avem posibilitatea de a raporta pagini, grupuri, profiluri, conținut individual și comentarii, în cazul în care sesizăm că acestea nu se încadrează în limitele pe care rețeaua, prin standardele ei, raportate la legislația în vigoare, le urmărește.

De asemenea, avem control asupra a ceea ce vedem și, implicit, consumăm pe Facebook, prin intermediul funcțiilor de blocare, întrerupere a urmăririi și ascundere a unor persoane sau postări care ne deranjează. Există, firește, o linie fină între ceea ni se pare nouă și ceea ce reprezintă cu adevărat conținut nepotrivit în mediul online, astfel că, atunci când, de pildă, raportăm un comentariu și solicităm Facebook ștergerea sa, trebuie să fim cât mai preciși cu privire la motivul pentru care comentariul nu ar trebui să apară pe platformă.

Consecințele pe care autorul comentariului le va suporta variază în funcție de istoricul său pe Facebook, dar și de gravitatea acțiunii sale. În general, un utilizator aflat la prima abatere primește avertisment, iar dacă el va continua să încalce politicile rețelei, se vor impune măsuri mai severe: restricționarea posibilității de a mai posta conținut sau chiar ștergerea profilului. În situații mai grave, când se consideră că există un risc de vătămare fizică sau o amenințare la adresa siguranței publice, platforma își rezervă dreptul de a anunța instituțiile de ordine publică.

Decizia UEFA: România a câștigat cu 3-0 la masa verde meciul cu Kosovo, în care oaspeții au ieșit de pe teren
Recomandări
Decizia UEFA: România a câștigat cu 3-0 la masa verde meciul cu Kosovo, în care oaspeții au ieșit de pe teren

Din cele expuse mai sus, rezultă că ține de noi să fim proactivi, prin intermediul mecanismelor pe care le avem la dispoziție, când observăm manifestări precum următoarele: citește mai departe pe avocatoo.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.