Astăzi vorbim despre burnout, riscuri psihosociale și impactul asupra sănătății, urmând ca în următoarele trei articole să detaliem problemele legislative pe acest subiect, drepturile și obligațiile angajaților/angajatorilor, dar și care sunt riscurile pentru angajatorii care neglijează sănătatea salariaților. În plus, găsești deja pe rețelele noastre de socializare postări fix pe acest subiect.

Epuizarea poate apărea atunci când există o deconectare între organizație și individ cu privire la principalele domenii ale vieții profesionale: valori, corectitudine, comunitate, recompensă, control și sarcină de muncă. Epuizarea este, în principal, rezultatul următorilor factori psihosociali:

  • volum mare de muncă sau imposibil de gestionat (solicitări cantitative și emoționale),
  • ambiguitatea rolului,
  • schimbările organizaționale,
  • nivel redus de satisfacție a muncii și realizare personală,
  • dezechilibru dintre viața profesională și personală,
  • dezechilibru efort-recompensă,
  • puține relații interpersonale și sprijin slab în muncă,
  • violența la locul de muncă, inclusiv hărțuirea și agresiunea.

Unele simptome nespecifice asociate sindromului Burnout sunt durerile de cap, insomnia, tulburările de somn și alimentație, oboseala și iritabilitatea, instabilitatea emoțională și rigiditate în relațiile sociale.

Epuizarea a fost, de asemenea, asociată cu alcoolism și probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea și infarctul miocardic. În plus, un număr tot mai mare de studii au arătat că sexul feminin este asociat cu creșterea riscului de epuizare. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că diferiți factori psihosociali legați de epuizare și stres profesional pot fi mai frecvenți la femei (de exemplu, rolul dublu pe care acestea trebuie să-l îndeplinească acasă și la muncă, rolurile de gen ale societății și influența așteptărilor sociale; riscul de hărțuire sexuală la muncă și violența domestică, precum și discriminarea de gen reflectată în salarii mai mici și cerințe mai mari ale muncii).

Organizarea la locul de muncă și legătura cu burnout-ul

Munca în schimburi, munca de noapte și orele suplimentare sunt asociate cu tulburările de bioritm circadian, durata și calitatea redusă a somnului în timpul zilei și solicitările conflictuale muncă – acasă, care contribuie la creșterea nivelului de stres și a oboselii. Citește mai departe pe avocatoo.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO

 
 

Urmărește-ne pe Google News