Clasificare:

Pentru a putea face diferența mai bine este important să înțelegem că există 3 concepte:

Original

Atunci când spunem ca un anumit produs este original, ceea ce spunem în termeni juridici este faptul că acesta reprezintă o marcă.

Astfel, poate constitui marcă orice semn, cum ar fi cuvintele, inclusiv numele de persoane sau desenele, literele, cifrele, culorile, elementele figurative, forma produsului sau a ambalajului produsului sau sunetele, cu condiția ca aceste semne să fie capabile:

a) să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi; și

b) să fie reprezentate în Registrul mărcilor într-un mod care să permită autorităților competente și publicului să stabilească cu claritate și precizie obiectul protecției conferite titularului lor.

Contrafăcut ”fake”

Prin ”contrafacere” se înțelege realizarea sau utilizarea fără consimțământul titularului de către terți, în activitatea comercială, a unui semn:

a) identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acelea pentru care marca a fost înregistrată;

b) care, dată fiind identitatea sau asemănarea cu o marcă ori dată fiind identitatea sau asemănarea produselor ori a serviciilor cărora li se aplică semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost înregistrată, ar produce în percepția publicului un risc de confuzie, incluzând și riscul de asociere a mărcii cu semnul;

c) identic sau asemănător cu marca pentru produse ori servicii diferite de cele pentru care marca este înregistrată, când aceasta a dobândit un renume în România și dacă prin folosirea semnului fără motive întemeiate s-ar putea profita de caracterul distinctiv ori de renumele mărcii sau folosirea semnului ar cauza titularului mărcii un prejudiciu.

Cu alte cuvinte, un fake este un articol sau un produs care este conceput pentru a înșela sau induce în eroare, de obicei, fiind făcut să semene cu altceva. De exemplu, o geantă de designer falsă este una care este făcută să arate ca și cum ar fi fost făcută de acel designer cunoscut, dar este de fapt făcută de altcineva pentru a îi înșela pe cumpărători să creadă că primesc un produs de înaltă calitate la un preț scăzut. Produsele contrafacute sunt ilegale în multe tari si pot fi periculoase pentru consumatori din cauza calităţii proaste a materialelor folosite sau a lipsei de respectare a standardelor de siguranţă.

Duplicat ”dupe”

Cea de a treia categorie la care ne vom referi este ”dupe”. Acesta este un produs care reprezintă o versiune mai puțin costisitoare a unui bun original. Un dupe nu încearcă să înșele pe cineva, ci mai degrabă oferă un produs alternativ la un preț mai mic. De exemplu, citește mai departe pe avocatoo.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO

 
 

Urmărește-ne pe Google News