Cum controlează Uniunea Europeană respectarea normelor juridice privind activitatea acestor platforme?

Răspunsul e simplu: introduce o Directivă adresată statelor membre UE, organizează un spațiu juridic bine pus la punct de desfășurare a activității, iar în caz de constatare a neîndeplinirii obligațiilor Comisia Europeană va pune în mișcare sancțiunile ce se cuvin.

Dar ce sunt serviciile media-audiovizuale?

În această categorie vom include televiziunile tradiționale, precum și serviciile noi prin care se transmit informații pe care le vezi, respectiv le auzi în timp ce vizualizezi un ecran. De la clasicul TV, în ultimul secol platformele de socializare au atins apogeul prin numărul mare de utilizatori și prin impactul asupra acestora.

Dar platformele de video-sharing?

Platformele de video-sharing permit utilizatorilor să încarce, partajeze sau să transmită live propriile videoclipuri. Cel mai cunoscut serviciu de acest gen, YouTube, găzduiește aproximativ două miliarde de utilizatori. Legat de mediul electronic audiovizual (alcătuit dintr-o componentă video și una sonoră), UE cere respectarea anumitor condiții prin Directiva prezentă aici. În același domeniu reglementat prin prezenta Directivă intră: Instagram, Facebook, Twitch, WhatsApp, Vimeo, Slideshare și multe altele asemenea.

De ce ne interesează modificările introduse de UE?

Dacă vrei să îți promovezi afacerea, ești primul vizat. De exemplu, atunci când vinzi într-un magazin fizic respecți toate formalitățile (înregistrare la Registrul Comerțului, la A.N.A.F, respectarea și aplicarea normelor sanitare și multe altele), astfel că în ceea ce privește platformele online îți asumi protejarea consumatorilor prin reglementările impuse de UE. Dacă folosești aceste servicii fără scopul de a promova un business, tot ești obligat să respecți niște reguli de „bun simț”. Ai acces gratuit la Facebook, dar nu e tocmai etic să faci live-uri, să lași comentarii prin care jignești alte persoane sau să postezi fotografii cu un conținut imoral. Tocmai de aceea, conform regulilor comunității, conținutul tău va fi șters imediat ce vor fi identificate eventuale abateri.

„E dreptul meu să scriu ce vreau pe Facebook”

Ei bine, nu chiar. Orice drept vine la pachet cu o obligație de a face sau de a nu face ceva, iar în acest caz vom analiza ceea ce NU ai voie să faci:

  • Amenințări directe sau indirecte
  • Violență sexuală – orice motive considerate de tine întemeiate nu îți permit să postezi conținut care să încurajeze acest subiect. Citește mai departe pe avocatoo.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News