Așadar, ce este un regim matrimonial?

În momentul în care Mino și Tino au decis să se căsătorească, s-au gândit la ce se va întâmpla cu bunurile lor de dinaintea căsătoriei, cât și după încheierea acesteia. Le vor putea gestiona, în continuare, ca proprietari exclusiv? Devin comune? Vor aparține fie lui Mino, fie lui Tino? Sunt întrebări legitime pe care și le-au pus în acele momente.

Astfel, un regim matrimonial este o situație juridică în care se află atât bunurile tale, cât și ale soțului. Ai libertatea fie:

  • de a le gestiona sub formă proprietății în devălmășie, vorbind despre regimul comunității legale (adică neexistând o cota-parte stabilită asupra acestora, bunurile se vor utiliza în comun odată cu încheierea căsătoriei, cu anumite excepții);
  • de a le gestiona în mod separat – regimul separației de bunuri (fiecare dintre soț este proprietar exclusiv asupra bunurilor sale atât înainte de căsătorie, cât și cele dobândite în timpul acesteia);
  • sau de a încheia o convenție prin care poți derogă de la regimul comunității legale – regimul comunității convenționale (puteți să stabiliți, de exemplu, că anumite bunuri să fie incluse în comunitate chiar dacă au fost dobândite înainte de încheierea căsătoriei).
Browserul Google Chrome valorează 20 de miliarde de dolari. Gigantul american ar putea fi forțat de justiție să îl vândă
Recomandări
Browserul Google Chrome valorează 20 de miliarde de dolari. Gigantul american ar putea fi forțat de justiție să îl vândă

După o scurtă introducere în sfera regimurilor matrimoniale, ne vom opri asupra celui mai rar întâlnit – regimul separației de bunuri – și vom analiza implicațiile pe care le are asupra patrimoniilor lui Mino și Tino dacă vor decide să apeleze la acesta. Separația bunurilor este bună pentru Mino și Tino?

Separația bunurilor, o libertate a lui Mino și a lui Tino de a dispune de bunurile proprii

Separația bunurilor presupune ca fiecare dintre soți să dispună de bunurile proprii dobândite atât înainte de căsătorie, cât și după, neexistând bunuri stăpânite în devălmășie, ci doar pe cote-părți.

De exemplu, în cazul în care Tino va desfășura o activitate comercială și există un risc de a nu mai putea să își acopere pasivul la un moment dat, Mino va fi la adăpost de o eventuală executare silită, iar bunurile ei nu vor fi puse în pericol de a face obiectul unei astfel de proceduri. 

Altfel spus, împărțim celelalte drepturi și obligații ale căsătoriei, însă bunurile pe care le dobândește fiecare rămân ale sale.

Dispozițiile legale în materie sunt cele reprezentate de art. 360 – art. 365 din Codul Civil. Pentru a putea beneficia de separația bunurilor, este necesar, în principiu, ca soții să încheie o convenție matrimonială. Spunem “în principiu” pentru că acesta poate fi impus și prin intermediul unei hotărâri judecătorești dacă unul dintre soți realizează anumite activități care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei (art. 370 CC).

Nicolae Ciucă, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Mă scoate din sărite șmecheria” | EXCLUSIV
Recomandări
Nicolae Ciucă, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Mă scoate din sărite șmecheria” | EXCLUSIV

De exemplu, Tino descoperă o nouă pasiune – jocurile de noroc, însă nu este deloc cumpătat și începe să vândă anumite bunuri din casă în scopul de a obține bani pentru a-i paria în continuare. 

Cum se stabilește separația bunurilor?

Cum spuneam, separația bunurilor se face printr-o convenție matrimonială. Acest act nu are orice formă, ci este prevăzut de lege că trebuie încheiat sub formă unui înscris autentificat de notar, cu consimțământul celor doi soți, exprimat fie personal, fie prin mandatar cu procura autentică, specială și având conținut predeterminat. 

Când se încheie separația bunurilor?

Depinde (răspuns previzibil, nu?). O pot încheia ori înainte de căsătorie, ori după. Însă trebuie să știe că dacă o încheie înainte, ea își poate produce efectele doar de la dată încheierii căsătoriei, iar dacă o închei după, la dată prevăzută de ei sau la dată încheierii ei. 

Înainte de a încheia convenția privind separația bunurilor …

Citește continuarea pe avocatoo.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (8)

lipanileana   •   28.09.2023, 11:14

Este bine de știut treaba aceasta înainte de căsătorie.

MaraM   •   25.09.2023, 22:16

Foarte utile și interesante informații

ElenaMA   •   25.09.2023, 21:54

Ce informații absolut utile

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.