Departamentul Sport al ziarului Libertatea a pregătit o dublă surpriză: una pentru cititori variantei tipărite, cealaltă pentru prietenii noștri din spațiul online.

Ediția print a publicat începând de săptămâna trecută loturile complete ale celor 32 de participante. Joi va fi tipărit, pe două pagini, programul complet al turneului final.

În spațiul online, veți beneficia de acuratețea siteului cm2018.libertatea.ro. Veți avea, într-o grafică prietenoasă, loturile, cu statisticile actualizate ale jucătorilor, programul, rezultatele și clasamentele Mondialului, livetexte de la fiecare joc al turneului, galerii foto de la marea competiție din Rusia

Veți beneficia și de secțiunea Campionatul Mondial de fotbal Rusia 2018, care poate fi găsită la adresa libertatea.ro/campionat-mondial-de-fotbal-2018-rusia. Vor fi știri și materiale video despre CM.

Ruşii au câştigat lupta cu Olanda/ Belgia și Spania/ Portugalia şi Anglia şi vor organiza Cupa Mondială.

Ekaterinburg, Iaroslavl, Kalinigrad, Kazan, Krasnodar, Moscova, Nijni Novgorod, Rostov, Sankt Petersburg, Samara, Saransk, Soci, Volgograd sunt alesele. Toate orașele fac parte sau sunt aproape de Rusia europeană pentru a reduce timpul de călătorie pentru echipele participante.

Pensiile și salariile bugetarilor nu se majorează în 2025. Ordonanța „trenuleț”, adoptată de Guvern. Marcel Ciolacu: „Nu vreau să fiu popular, ci eficient”
Recomandări
Pensiile și salariile bugetarilor nu se majorează în 2025. Ordonanța „trenuleț”, adoptată de Guvern. Marcel Ciolacu: „Nu vreau să fiu popular, ci eficient”

Borș, clătite cu icre, cvas și votcă, la Moscova

În 2018, Moscova se va transforma în centrul fotbalului mondial. În fiecare parc din oraş şi chiar şi în Piaţa Roşie vor fi amenajate fan zone, unde, pe ecrane enorme, vor fi transmise toate meciurile.În pauzele dintre jocuri, suporterii se vor putea plimba prin oraş și vor putea vizita zecile de muzee. În afară de asta, atenție tineri, în Moscova există mii de cluburi, baruri şi restaurante deschise non-stop.  Culmea, vara, băutura tradiţională rusească este cvas (băutură nealcoolică răcoritoare), nu votca! Oaspeţii vor putea gusta găluşte cu carne, borş şi ciorbă de varză. clătite cu icre, smântână şi dulceaţă.

Cea mai mare piață din lume, Stalin și Gagarin!

Imaginile și fotbalul ne vor purta prin Piaţa Kuibîşev, cea mai mare piaţă din Europa. Are o suprafaţă de 17,4 hectare, cu un hectar mai mult decât Piaţa Roşie. E la Samara, locul unde râul cu același nume se varsă în Volga (vara se pot face aici plajă și baie!). În pauzele dintre meciuri, turiştii vor avea posibilitatea să coboare în buncărul guvernamental. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Samara a fost ”capitala de rezervă” a URSS. În 1942, se aştepta ca Stalin să sosească aici şi special pentru el a fost construit un buncăr la o adâncime de 37 de metri. După război, oraşul a devenit capitală a spaţiului cosmic. Aici au fost construite primele rachete purtătoare. Printre ele, racheta care a lansat pe orbită nava lui Gagarin. În oraş există un muzeu cu exponate unice, printre care şi module cu ajutorul cărora cosmonauţii au coborât pe Pământ.

România va închide 40 de puncte de trecere a frontierei, după aderarea la Schengen. Ce se va întâmpla cu personalul
Recomandări
România va închide 40 de puncte de trecere a frontierei, după aderarea la Schengen. Ce se va întâmpla cu personalul

Kremlinul de la Nijni!

În perioada sovietică, Nijni Novgorod a devenit centru al industriei apărării. Din această cauză, a fost un oraş închis pentru străini până în 1990. În prezent, e unul din centrele tehnologiilor informatice ruseşti. În centru se află principalul obiectiv istoric şi turistic al oraşului, Kremlinul din Nijni, ce datează din sec. 16, cu un zid de doi kilometri şi 13 turnuri de pază. De la locul de belevedere din Kremlin se deschide o privelişte impresionantă.

La Kazan se întâlnesc culturile europeană şi asiatică, istoria poporului rus şi tătar. În oraș sunt amplasate moscheea Kul Sharif şi Catedrala Buna Vestire.

Fotbal sau teatru? Sau Neva? Sau Ermitajul?

Datorită numărului mare de cheiuri, Petersburgul este numit adesea Veneţia Rusiei. Vara, se pot face plimbări pe Neva. Oraşul este un muzeu în aer liber. Aici turiştii vor petrece mult timp nu la fotbal, ci poate, la spectacolele de la Teatrul Mariinski, la plimbările pe Bulevardul Nevski, pe Neva şi pe cheiuri. Aici găsim. Ermitajul, cel mai mare muzeu de artă din lume. Mai mult de 60.000 de piese sunt expuse în aproximativ 1.000 de săli, în timp ce 3 milioane de obiecte sunt păstrate în rezervă.

”Febra aurului”

De ce a primit Mario Iorgulescu pedeapsa maximă pentru ucidere din culpă. Judecătorii invocă „gravitatea deosebită a faptei”, dar și „lipsa de asumare”
Recomandări
De ce a primit Mario Iorgulescu pedeapsa maximă pentru ucidere din culpă. Judecătorii invocă „gravitatea deosebită a faptei”, dar și „lipsa de asumare”

Oraşul Ekaterinburg a fost înfiinţat în anul 1723 la ordinul lui Petru I ca un centru de extragere a fierului. După 20 de ani, în Ural s-a descoperit aur, iar în timpul ”febrei aurului” oraşul a început să se dezvolte vertiginos. Acum e cel mai mare centru industrial al ţării. Însă, în ciuda faptului că sunt extrase minerale, s-au păstrat şi colţuri de natură sălbatică. Peisajele unice din Urali nu lasă pe nimeni indiferent. Experții recomandă să se viziteze şi restaurante locale, unde apar mâncăruri tipice din Ural şi Siberia: colţunaşi, supe grase, clătite şi plăcinte.

Mare-munte, combinația letală!

În odihna dintre meciuri, suporterii vor putea face plajă la Soci, pe ţărmul Mării Negre, şi vor putea schia. E combinația letală mare-munte! Din tribunele stadionului Fîșt vor putea fi văzute în acelaşi timp și marea, şi munţii caucazieni înzăpeziţi. Soci este Riviera rusă. Oraşul se întinde pe 140 de kilometri de-a lungul ţărmului. Clima permite ca vara să se poată face şi baie, dar şi să se schieze. De la ţărmul mării se poate ajunge pe munte cu un teleferic.

Orașul pe două continente și Stalingradul!

Datorită râului care împarte Rostov pe Don, oraşul este situat şi în Europa, şi în Asia. Oraşul este situat lângă Marea de Azov şi deseori este numit port la cinci mări. Cartea de vizită culinară a oraşului este ciorba de peşte.

Pentru suporteri, la Volgograd, va fi creată o zonă specială pe malul fluviului Volga, cel mai mare fluviu din Europa. Volgograd şi-a schimbat denumirea de trei ori: la început s-a numit Ţariţin, în perioada sovietică Stalingrad (în anul 1943 a avut loc bătălia care a dus la înfrângerea trupelor naziste). Atunci, oraşul a fost distrus până în temelii, iar din clădirile istorice a rămas doar o biserică ortodoxă din secolul al 18-lea.

Ronaldo, Messi sau Neymar. Sau altcineva?

Revenind la fotbal, noi vom fi acasă – România n-a mai fost la un Campionat Mondial de fotbal din 1998, vom urmări cu plăcere un turneu final care-i va reuni pe Ronaldo, Messi și Neymar.

Participă 32 de echipe, împărțițe în opt grupe (se califică în ”optimi” primele două din fiecare serie). Pur matematic fiecare are șansa să câștige, dar, de fapt, doar cele mai bune 5-6 formații din lume pot să pună mâna pe ”zeiță”.

Brazilia caută revanșa după ce a pierdut Cupa Mondială acum patru ani chiar pe teren propriu, 1-7 cu Germania.Nemții aveau să câștige finala din Africa de Sud contra Argentinei (1-0, după prelungiri). Dacă la Selecao iese în evidență clar Neymar, dincolo se pune accent pe jocul de echipă

Griezmann, Pogba si Mbappe încearcă să aduca Franței a doua Cupă Mondială din istorie după parcursul nereușit de la Euro 2016 pe care ”cocoșii” l-au găzduit. Iniesta este la ultimul Mondial din carieră, după ce a adus trofeul pentru Spania în 2010. ”Creierul” vrea să repete performanța și în acest ani. Messi este de ani buni la baionetă cu Cristiano Ronaldo (care a triumfat cu Portugalia la Euro 2016), însă parcă nu poate aduce un trofeu important pentru echipa sa națională, precum o făcea, cândva, Maradona. Belgia are o generație incredibilă.

Voi, ce ziceți, ce pronostic dați?

Sportul ne unește pe toți! Și ne face fericiți!

Dacă ni se va deschide apetitul pentru istorie, turism ori sport, cu toții vom fi câștigați!

Sportul ne face fericiți. Iar legătura dintre exercițiul fizic și starea de bine au explicat-o psihologii: în creier au loc reacții chimice benefice, în urma unei sesiuni de alergare, de aerobic sau de ciclism, de exemplu, iar hormonii eliberați ne fac… euforici!

Fie că este vorba despre alergare în parc, plimbare cu bicicleta, fitness la sală, clase de aerobic, pilates, zumba, TRX, crossfit sau vreo ramură sportive, precum tenisul, fotbalul, înotul sau baschetul, toate sunt menite să te schimbe dintr-un om sedentar, într-unul activ, sănătos și… mai fericit!

Cel mai bun drog! Așa ne prelungim viața!

Poate sună ciudat, dar atât la copii, cât și la adulții activi sportul este precum un drog. Sportul modelează și tonifică musculatura, menține indicii fiziologici și funcționali în parametrii optimi și îmbunătațește considerabil aspectul. Cei care au o viață sportivă își prelungesc tinerețea și funcționalitatea, au o respirație mai proaspătă, o piele mai întinsă, un look mai tineresc, o circulație sangvină mai bună. Toate acestea, adunate, duc la creșterea stimei de sine. Este acel sentiment că te simți bine în pielea ta, iar asta se observă imediat de către cei din jurul tău. Sportul îți afectează și viața socială, pentru că altfel interacționezi cu oamenii dacă tu ca om ești mulțumit de fizicul tău.

Din punct de vedere psihologic, sportul este un instrument de dezvoltare personală. Sportul disciplinează, educă voința și este un mod eficient de a ieși din zona de confort care ține pe loc evoluția ta ca om. Cu alte cuvinte, cei care fac sport nu se lasă la voia întâmplării și nici nu trăiesc după cum bate vântul.

Nu mai faceți prostii, să-i scutiți pe copii!

Una dintre cele mai mari greșeli ale părinților este să își învoiască în mod constant copiii de la orele de sport. Motivul, în cele mai multe cazuri, nu este reprezentat de vreo afecțiune medicală reală, ci de menținerea celor mici într-o zonă de confort de tip sedentar, care se transmite din generație în generație. Este unul dintre cauzele creșterii obezității la copii în România.

În consecință, de ce să nu fie acest Campionat Mondial de fotbal motivul care ne unește – toți vorbim despre competiție, chiar acum! – și care ne face poftă de… sport.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

'Nu-mi place să vorbesc despre el!' Ce spune mama lui Mircea Badea despre fiul ei celebru
Unica.ro
'Nu-mi place să vorbesc despre el!' Ce spune mama lui Mircea Badea despre fiul ei celebru
Mădălin Ionescu spunea în urmă cu mai mult timp: „Facem foarte mult sex...”, însă anunțul făcut de Cristina Șișcanu i-a surprins pe toți: „Abia vorbim. Nu știu ce să fac, nu știu cât va ține. Suntem ceva... praf”. Ce se întâmplă cu mariajul lor
Viva.ro
Mădălin Ionescu spunea în urmă cu mai mult timp: „Facem foarte mult sex...”, însă anunțul făcut de Cristina Șișcanu i-a surprins pe toți: „Abia vorbim. Nu știu ce să fac, nu știu cât va ține. Suntem ceva... praf”. Ce se întâmplă cu mariajul lor
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun. Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Libertateapentrufemei.ro
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun. Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Alimentul pe care să nu îl mănânci în noaptea de Revelion. Nu trebuie să stea nici măcar pe masă, conform tradiției
FANATIK.RO
Alimentul pe care să nu îl mănânci în noaptea de Revelion. Nu trebuie să stea nici măcar pe masă, conform tradiției
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Elle.ro
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Gabriela Cristea s-a dus cu soacra la salon înainte de Revelion. Uite ce schimbări de look și-au făcut! / FOTO
Unica.ro
Gabriela Cristea s-a dus cu soacra la salon înainte de Revelion. Uite ce schimbări de look și-au făcut! / FOTO
Profit uriaş pentru șoferii de Uber sau Bolt de Revelion. Tarifele se triplează după 3 noaptea
Observatornews.ro
Profit uriaş pentru șoferii de Uber sau Bolt de Revelion. Tarifele se triplează după 3 noaptea
Horoscop 31 decembrie 2024. Vărsătorii au șansa de a face pace cu toate experiențele pe care le-au considerat nedrepte sau dramatice
HOROSCOP
Horoscop 31 decembrie 2024. Vărsătorii au șansa de a face pace cu toate experiențele pe care le-au considerat nedrepte sau dramatice

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI