Vaccinarea antigripală, oprită
În urmă cu două zile, Ministerul Sănătăţii a dispus suspendarea, timp de 10 zile, a vaccinării antigripale, după ce în 350.000 de doze pregătite de Institutul Cantacuzino s-a descoperit că o componentă nu e eficientă. “Ne asumăm consecinţele şi vom retrage dozele necorespunzătoare”, a declarat Margareta Mazilu, directoarea Centrului de producţie de la Institutul Cantacuzino. Dacă se iau în calcul cele 350.000 de doze ineficiente, costul ar fi de 2,8 milioane de lei, însă o bună parte dintre ele au fost folosite, aşa că suma ce va fi returnată de Institutul Cantacuzino va fi probabil mult mai mică. Mazilu a precizat că în cazul dozelor care au fost administrate pacienţilor nu există riscuri pentru sănătatea acestora, singura problemă fiind că ei nu mai sunt protejaţi în cazul unei tulpini de gripă.
Serul contra HPV a expirat
După o campanie de informare soldată cu un eşec, o bună parte din serul contra cancerului de col uterin, cu care urmau să fie imunizate fetiţele de 12-14 ani, a ajuns la coşul de gunoi. Motivul? Vaccinul HPV pe care Ministerul Sănătăţii a dat milioane de euro a expirat. Costul total al vaccinurilor a ajuns la aproximativ 50 de milioane de lei pentru cei trei ani în care s-a derulat campania. Se pare că aproximativ 2.000 de doze au expirat, pentru care statul a plătit aproape 3,5 milioane de lei.
Gripa porcină nu i-a speriat pe români
5 milioane de doze de vaccin împotriva gripei porcine a comandat Ministerul Sănătăţii, în anul 2009, Institutului Cantacuzino din Bucureşti. Pentru acestea a plătit 20 de milioane de lei, echivalentul a circa 5 milioane de euro. Campania de vaccinare nu prea a avut succes, deşi autorităţile au făcut tot ce se poate pentru a-i convinge pe români să se imunizeze. Se pare că doar circa 1,5 milioane de persoane s-au vaccinat contra virusului AH1N1.