Există anestezice extrem de bune care înlătură durerea
Dacă vă este frică de injecţia care se face pentru a anestezia zona respectivă, trebuie să ştiţi că acele cu care se face această injecţie sunt atraumatice (extrem de subţiri), iar înainte de puncţie se poate da cu un spray anestezic pe zona respectivă ca să nu simţiţi înţepătura.
După anestezierea dintelui, medicul stomatolog curăţă dentina alterată din caria respectivă şi obturează (plombează) cavitatea rămasă în dinte, de cele mai multe ori cu un material compozit fotopolimerizabil (la culoarea dintelui).
În lipsa tratamentului, caria dentară continuă să progreseze, afectând din ce în ce mai mult din structura dintelui şi înaintând spre camera pulpară (locul din interiorul dintelui unde se află pulpa dentară sau “nervul”, aşa cum este cunoscută în limbajul popular). Dacă ajunge foarte aproape de camera pulpară sau chiar să o deschidă , caria dentară poate să se complice cu o inflamaţie a pulpei sau cu o gangrenă.
De multe ori, o banală carie netratată la timp poate duce în final la abcese dentare şi chiar la pierderea dintelui afectat. Costul unei obturaţii variază între 50 şi 120 de lei.