Filipeştiul propune, în acest retur de campionat, o situaţie rarisimă în fotbalul mondial: tatăl şi fiul sunt coechipieri la echipe din comuna minieră. Despărţiţi de 21 de ani, Daniel şi Alexandru Chiriţă joacă împreună măcar până la vară. E o situaţie inedită, greu de găsit la nivel mondial: tată şi fiu au fost coechipieri. „Chiru” va împlini la sfârşitul acestei luni, pe 24, vârsta de 37 de ani, în timp ce fiul a debutat în Liga a III-a la numai 14 ani, 8 luni şi 15 zile.
Alex, încă un copil, dar cu un fizic excelent, e mijlocaş dreapta, dar poate fi folosit şi ca vârf împins şi nu s-a simţit tocmai în largul său pe un post inedit, el fiind, mai degrabă, un mijlocaş de bandă. După un tur de campionat în care, evoluând pentru juniorii ’96-’97 ai Academiei „Gheorghe Hagi”, avea adversari modeşti, echipa sa câştigând la diferenţe mari de scor – „chiar şi cu 25-0”, „Chiru” a decis să-l ia pe fiul său, sub formă de împrumut, la Filipeşti. „Vreau să-l forţez puţin, pentru că acolo era greu să crească, nu avea o competiţie reală. E împrumutat până la vară şi, veţi vedea, în meciuri cu adversari mai modeşti şi, după ce se va acomoda şi el puţin cu nivelul, că va juca mult mai bine. În doi ani, dacă va fi serios şi cuminte, va creşte mult”, spune fostul jucător al Petrolului.
În final, după un 1-0 muncit cu Alexandria şi câteva poze „festive” pe arena din Filipeşti, echipă de locul III în eşalonul cu acelaşi număr, Chirită glumeşte: „Pe Alex l-am conceput imediat după ce am câştigat Cupa cu Petrolul Ploieşti, trofeul din 1995. Sper ca ăsta mic să ajungă mai mare decât mine. Mult mai mare!”.
Mai are un fiu hocheist
Alexandru nu este singurul băiat al lui Chiriţă, însă Mario, care are doar şapte ani, nu pare foarte decis să calce şi el pe urmele tatălui, în această iarnă fiind atras de hochei, aşa că „veteranul” familiei s-a decis: nu-l va aştepta şi pe mezin pentru a fi coechipieri!
Doar trei cazuri în istoria fotbalului
În istoria fotbalului mondial, au existat trei cazuri „Chiriţă”, însă eşalonul în care s-au înregistrat este sub nivelul ligii a treia din România. În 1990, Ian Bowyer (59 de ani), câştigător al Cupei Campionilor European cu Nottingham Forrest (1980), a jucat împreună cu fiul său Gary (40 de ani) pentru Hereford, club aflat în acel an în liga a patra engleză. George Eastham, campion mondial cu Anglia în 1966, şi tatăl său, George senior, au jucat în acealaşi timp pentru Ards, o formaţie dintr-o ligă inferioară din Irlanda de Nord, în perioada 1953-1956. Seniorul era şi managerul clubului. În fine, scoţianul Alec Herd (Manchester United, în perioda sa de glorie) şi fiul său David au evoluat îîn acelaşi timp, în 1951, pentru Stockport, în Anglia (liga a patra).
Necazul clanului Gudjohnsen
Cel mai cunoscut caz din fotbalul mondial este cel al islandezilor Arnor şi Eidur Gudjohnsen, tată şi fiu, care au fost aproape să joace împreună pentru naţionala ţării lor. Eidur (Chelsea, FC Barcelona, acum la Fulham), l-a înlocuit pe tatăl său, Arnor, într-un meci amical jucat de Islanda cu Estonia (24 aprilie 1996). Juniorul avea 17 ani, iar tatăl său – 34. Totuşi, selecţionerul nordicilor a refuzat să-i îndeplinească un vis lui Arnor. Povestea spune că, atunci când avea 25 de ani, îşi exprimase cea mai mare dorinţă – să joace împreună cu fiul său într-un meci internaţional. Dar, tot ceea ce a obţinut a fost ca Eidur să-l înlocuiască în respectiva partidă. La scurt timp, Gudjohnsen jr. avea să se accidenteze grav şi să lipsească doi ani de pe teren, răstimp în care tatăl său s-a retras.
CINE E „CHIRU”
Afirmat în fotbalul mare ca fundaş dreapta, dar putând acoperi şi zona centrală a defensivei, Daniel Chiriţă are o carieră importantă. A debutat în prima liga la Petrolul Ploieşti, în 1992, el evoluând şase sezoane pentru formaţia prahoveană. A trecut ulterior pe la Universitatea Craiova (1998), Rapid (1998-2000) şi FC Naşional (2000-2001). Şi-a început apoi aventura în spaţiul ex-sovietic în Ucraina, la Şahtior (2001-2002), trecand apoi în Rusia, la Zenit (2002-2004), Metalist Harkov (2004-2005), Stal Alcevsk (2005-2006). A revenit în campionatul intern la UTA, a reuşit să promoveze în liga a II-a cu CSM Ploieşti, actuala Astra. Are în palmares numeroase trofee cu Petrolul (Cupa, 1994-1995) sau cu Rapid (tiltul, 1997-1998, 1999-2000; Cupa, 1997-1998; Supercupa-1998-1999). Acum e în eşalonul trei, la AFC Filipeştii de Pădure, locul 4 în seria a III-a.
Chiriţă are 284 de meciuri şi 7 goluri în Liga I, 47 de jocuri şi 2 goluri în Rusia şi 21 de partide în Ucraina