Fie că aleg să muncească pentru a căpăta experienţă şi pentru a contribui la bugetul familiei, fie să-şi continue pregătirea pentru o viitoare carieră, tinerii care au avut ghinion la Bac trebuie încurajaţi, aşa cum spun psihologii. Din acest motiv, Libertatea a descoperit câteva variante pentru ca absolvenţii fără diplomă de Bac să nu-şi închidă orizonturile. Ei pot alege să lucreze pe unul din zecile de posturi disponibile pentru cei fără experienţă, aşa cum foarte bine pot învăţa o meserie la o şcoală postliceală. Cursurile sunt de scurtă durată, iar diploma reprezintă un atu important pe mai departe.
Sfatul specialistului
“Absolvenţii de clasa a XII-a fără diplomă de bacalaureat pot accesa doar joburi care nu solicită o anumită experienţă sau pregătire, mai prost plătite. Le recomandăm acestora să se angajeze pe perioada verii, să participe la sesiunea din toamnă a examenului, astfel încât, atunci când vor obţine diploma de Bac, vor avea şi experienţă în muncă, ceea ce reprezintă un mare avantaj în faţa angajatorilor”, ne-a spus Laura Chilom, reprezentant al portalului de recrutare www.eJobs.ro.
Unde poţi învăţa fără diplomă
- Şcoli postliceale. Mai multe instituţii de învăţământ privat, autorizate de Ministerul Educaţiei, s-au adaptat încă de anul trecut situaţiei, când promovabilitatea la Bac a fost, de asemenea, scăzută. Astfel că, inclusiv anul acesta, propun studii la zi sau la distanţă pentru cei care doar au absolvit 12 clase, dar n-au o diplomă de bacalaureat. Centrele de studii, deschise în toate marile oraşe din ţară, au început deja înscrierile. Oferta educaţională este diversă: se fac cursuri care durează doi ani, în următoarele domenii: sanitar, farmacie, industrie alimentară, înfrumuseţare, auto, turism sau construcţii. Înscrierea se face pe baza adeverinţei de 12 clase, fără examen, doar cu un test psihologic, fără diplomă de Bac, iar taxa anuală de şcolarizare este de aproximativ 1.800 de lei.
- Cursurile private. O alternativă pentru adolescenţii care nu au reuşit să promoveze Bac-ul o reprezintă cursurile private. Cele mai multe firme au specializări în informatică, limbi străine, industria uşoară şi în domeniul hotelier, costă până la 1.000 de lei şi durează în medie 70 de ore. Diplomele sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro