Păducelul
Prin conţinutul său bogat în flavonoide (ca şi strugurii), păducelul are virtuţi antioxidante şi ajută la scăderea colesterolului. Este antispasmodic, calmant şi ameliorează ritmul cardiac. Are o acţiune sedativă, deci este propice somnului.
Cum se utilizează. O linguriţă de flori de paducel se infuzează timp de 10 minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau trei pahare pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Teiul
Deja cunoscute şi folosite de multă vreme, florile de tei destind, calmează şi favorizează apariţia somnului. Se folosesc şi când eşti răcit(ă), deoarece calmează durerile în gât sau musculare.
Cum se utilizează. Pune 3-5 flori de tei într-o cană cu apă clocotită şi lasă-le 5 minute. Strecoară şi bea două-trei ceaiuri pe zi pe o perioadă de maximum 28 de zile.
Floarea pasiunii
În mod tradiţional se foloseşte împotriva depresiei şi a insomniei. Induce un somn reparator şi facilitează adormirea.
Cum se utilizează. Dintr-o lingură de plantă la o ceaşcă de apă se face un decoct timp de două minute. Se bea călduţ, seara.
Valeriana
În timpul Evului Mediu, valeriana era planta care vindeca orice problemă. Azi este folosită împotriva nervozităţii, a stresului, pentru destinderea organismului şi îmbunăţirea somnului.
Cum se utilizează. Se face un decoct de 3-4 minute dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă. Se bea o cană cu o jumătate de oră înainte de culcare.
Cum prepari ceai de valeriana
Infuzie sau decoct?
Pentru a face o infuzie e suficient să adaugi planta după ce a fiert apa şi să o laşi câteva minute, apoi o strecori. Dacă planta este mai fragilă sau foarte aromată, se preferă infuzia. Decoctul se obţine prin adăugarea plantei în apă rece şi fierbere. Acest mod de preparare este mai eficace, deoarece astfel se extrag toate principiile active ale plantelor.