Petrecerea Sfintelor Sărbători Pascale înseamnă, într-o mai mică sau mai mare măsură, masă copioasă şi multe pahare de alcool. Efectele exceselor din ziua de Paşte se resimt, de cele mai multe ori, în perioada imediat următoare. Mahmureala este una din consecinţele festinului la care iau parte toţi românii în zilele Paştelui. Libertatea vă învaţă cum să scăpaţi uşor şi cu remedii la îndemâna tuturor de efectele paharelor peste măsură.
1. Beţi multă apă
Prima grijă atunci când vă treziţi, în dimineaţa de după petrecere, este să beţi multă apă, pentru că alcoolul v-a deshidratat foarte tare organismul. Trebuie să restabiliţi cât mai rapid cantitatea de lichide din corp şi tonusul de dinainte. Dacă nu vreţi să beţi apă, puteţi opta pentru sucurile de fructe neacidulate pentru ca sărurile, mineralele sau zahărul să poată preveni starea de ameţeală. Beţi suc de roşii sau bulion, pentru a vă reface nivelul de potasiu din organism.
2. Mâncaţi ceva
Mâncaţi ceva, pentru a nu vă irita pereţii stomacului. Sunt recomandate supele, legumele şi fructele proaspete, pâinea prăjită sau chiar murăturile. Binecunoscuta zeamă de varză face adevărate miracole, când vine vorba de mahmureală. Revigorează rapid şi taie greaţa. Puteţi, de asemenea, să consumaţi biscuiţi, sărăţele şi câteva linguri de miere. Această combinaţie vă va reduce senzaţia de greaţă pentru restul zilei.
3. Luaţi o aspirină
Puteţi lua şi o aspirină în cazul în care ştiţi că nu aţi avut antecedente nefericite în privinţa bolilor de stomac.
4. Relaxaţi-vă la saună
Mergeţi la saună! Vă relaxaţi, în timp ce eliminaţi, aproape fără efort, toxinele acumulate în toiul petrecerii. Dacă alegeţi să faceţi “baie de aburi”, trebuie să sporiţi consumul de lichide pentru a evita deshidratarea excesivă.
5. Ceaiul verde face minuni
Beţi mult ceai! O infuzie de “lapte de ciulini”, de ceai verde sau ghimbir vă scoate din starea proastă. Aceste adevărate “băuturi magice” detoxifică organismul, alină eventualele dureri de stomac şi calmează întregul corp.
6. Ieşiţi la o plimbare
Dacă sunteţi moleşiţi, un alt remediu este o plimbare în jurul blocului sau în parc. Aerul proaspăt vă ajută să vă recăpătaţi energia. Dacă vă simţiţi mai bine, faceţi jogging chiar o jumătate de oră. Mişcarea vă va reface rapid tonusul de care aveţi nevoie.
Se trezesc din beţie cu apă din «Fântâna de leac»
Prahovenii din comuna Vâlcăneşti spun că leacul lor pentru mahmureală este apa miraculoasă de la un izvor din centrul localităţii. Oamenii s-au obişnuit să-i spună “Fântâna de leac”. De fapt, e vorba despre o sursă cu apă sulfuroasă ale cărei proprietăţi curative au fost recunoscute şi atestate de mai multe laboratoare de specialitate din ţară în urmă cu foarte mulţi ani. Apa conţine, potrivit specialiştilor care i-au făcut analizele, iod, hidrogen sulfurat, sodiu, potasiu, amoniu şi alte substanţe care tratează gastrita, afecţiunile reumatice, dischinezii biliare, precum şi alte boli digestive. Aşa că, dacă vă aflaţi în zonă, căutaţi izvorul din Vâlcăneşti şi testaţi proprietăţile miraculoase ale apei. (Ovidiu Alexandrescu)