Medicul Radu Zamfir a reușit să comunice, prin telefon, cu echipa de salvamontiști care încerca să stabilească coordonatele zonei în care a aterizat forțat avionul, potrivit Agerpres.
Potrivit salvamontistului clujean Codrin Roman, care a făcut parte din această echipă, în jurul orei 18,10 se cunoștea zona aproximativă în care a căzut avionul, dar faptul că existau diferențe de nivel de aproape 300 de metri în arealul respectiv îngreuna foarte mult căutările.
„După ce am fost sunați de la dispecerat de la 112, ne-am pus în fața hărții. Avem niște programe de calculator cu hărțile zonei și vedere satelit sau terestră sau topografică. Prima întrebare – localizarea, care a fost făcută de cei de la dispecerat, adică triangulația unui telefon GSM. După cum știți, un telefon se poate depista de unde se vorbește printr-o metodă numită triangulație. Prima informație clară a fost că s-a prins pe un turn de GSM din Cluj, mai exact stâlpul de la Giurcuța, care era poziționat undeva aproximativ pe granița de județ între Cluj și Alba, în Munții Gilăului. Asta a fost prima localizare. Iar a doua localizare s-a făcut efectiv verbal. Am vorbit chiar eu personal cu doctorul din avion care era cel mai viabil să zic așa, care a reușit pe baza unui telefon mobil, prin aplicația Google Map, și ne-a putut zice ce vede pe harta respectivă”, a declarat luni noapte Codrin Roman, de la Serviciul public salvamont Salvaspeo Cluj.
Pilotul Adrian Iovan (55 de ani) şi-a pierdut viaţa, luni, în urma unui accident aviatic. Aflat la manşa unui avion ce transporta o echipă de medici la Oradea, acesta a fost nevoit să aterizeze forţat într-o zonă muntoasă de la limita judeţelor Alba şi Cluj. În urma impactului, cinci dintre pasageri au scăpat teferi, însă pilotul şi o studentă la medicină nu au supravieţuit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro