Potrivit articolului 95 din Constituţia României, preşedintele poate fi suspendat din funcţie cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.
Curtea a fost consultată şi, în jurul orei 14, judecătorii au încheiat şedinţa şi au trimis avizul lor la Parlament. CCR nu precizează clar clar dacă dă un aviz negativ sau favorabil suspendării lui Traian Băsescu.
DESCARCĂ AICI AVIZUL CURŢII CONSTITUŢIONALE
Judecătorii analizează, punct cu punct, cele 7 motive invocate de USL în cererea de suspendare.
La primul dintre acestea, Curtea spune: „faptul că preşedintele României, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru (..) De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul „opinii şi opţiuni politice”, astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constituţională prin Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007, potrivit căruia Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora”.
În documentul CCR se mai spune: „Referitor la rolul Preşedintelui României, prevăzut de art.80 din Constituţie, Curtea constată că domnul Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”
Un alt punct invocat de USL în argumentaţia privind suspendarea preşedintelui este cel referitor la încălcarea dreptului la salariu şi pensie prin declaraţiile referitoare de scădere a salariilor şi pensiilor. Aici, Curtea Cosntituţională susţine că: „Motivele invocate de autorii propunerii privind încălcarea unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la muncă şi dreptul la pensie, nu se pot constitui în elemente ce conduc la atingerea substanţei acestor drepturi fundamentale.”
Dacă cererea de suspendare va fi votată în această seară în Parlament, în maximum 30 de zile se va organiza un referendum pentru demiterea preşedintelui. Datele avansate pentru referendum sunt 22 şi 29 iulie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro