20.10 A ÎNCEPUT VOTUL PENTRU SUSPENDAREA LUI BĂSESCU!

În scurt timp, Libertatea.ro îţi oferă rezultatul votului din Parlament
20.06 Victor Ponta: „Apărarea domnnului preşedinte Băsescu mi s-a părut jenantă”
20.05 Dezbaterile s-au încheiat şi urmează votul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

19.45 Kelemen Hunor (UDMR): Suntem în opoziţie, am considerat că asta este cea mai bună decizie, ca fiecare parlamentar să decidă pentru el.

19.43 Se apropie votul în privinţa suspendării preşedintelui. Potrivit România TV, parlamentarii sunt chemaţi în sală prin SMS-uri.

Călin Popescu Tăriceanu (PNL)

  • Nu trebuie să privim această situaţie cu emoţii, pentru că oamenii nu sunt instituţii. Instituţiile vor funcţiona în continuare şi fără Băsescu, şi fără cuplul Blaga – Roberta Anastase.
  • De astăzi, nimeni nu o să-i mai protejeze pe cei din PDL de braţul legii. Procurorii se vor ocupa, cu siguranţă, de dosarele ştiute, legate de aluminiu, energia hidro sau autostrăzi.

19.21 Preşedintele Traian Băsescu iese din nou din sală, alături de consilierul său, Cristian Diaconescu, după ce părea că îşi doreşte să intervină de la prezidiu. De această dată, şeful statului a ieşit în timpul discursului fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Marian Săniuţă (PSD)

„Suspendaţi astăzi, dar menţineţi economia performantă şi statul de drept”

Mircea Geoană (independent)

  • Cred că lucrurile sunt suficient de clare. Întrebarea este, începând cu această seară, ce lecţii învăţăm din aceşti ani? Începând din această seară, cred că trebuie nu să privim înapoi cu mânie, ci cu amărăciune şi înţelepciune. Din această seară, un nou preşedinte va putea să demonstreze că se poate face mai mult şi mai bine.
  • Domnule preşedinte, nu cred că acest mandat trebuie terminat cu ură. Haideţi să venim cu soluţii, să dăm acestei ţări şi reputaţiei noastre, mândria faptului că românii se adună. De acum, ţara îşi găseşte normalitatea.

Preşedintele Traian Băsescu s-a reîntors în sală, în plenul Camerei Deputaţilor. Şeful statului a ajutat un cameraman să se ridice, după ce căzuse încercând să îl filmeze dintr-un unghi avantajos.

Dan Şova (PSD)

  • Domnul preşedinte spune că noi vrem să preluăm controlul justiţiei. E o fractură logică. De la cine să preluăm controlul? De la preşedinte cumva? Când Monica Macovei a spus că un medic trebuie anchetat, a fost anchetat. Când Băsescu a spus că un om de afaceri nu a greşit, acesta a fost eliberat”.
  • Vă reamintesc că în 2005, Băsescu spunea că majoritatea parlamentară trebuie să aibă un preşedinte în fruntea Camerelor. Am fost acuzaţi pentru Ordonanţe de Urgenţă. Revenim la reglementări care au existat ani de zile. Curtea Constituţională nu a avut niciodată atribuţia de a verifica hotărârile Parlamentului. Ba mai mult, până în 2003, activitatea Curţii Constituţionale era verificată de Parlament.
  • Vă rog să observaţi că preşedintele Băsescu, nici în penultimul act al existenţei sale ca preşedinte, nu acceptă dialogul şi dezbaterea. În mod corect, a spus că nu poate coabita cu PSD şi PNL. E firesc, pentru că nu poate coabita cu oameni liberi, care gândesc independent. Poate coabita doar cu slugi, doar cu cei care-l ascultă orbeşte. Şi astăzi, prin votul pe care-l vom da, vom restabili ceea ce scrie în art. 61 din Const. României: supremaţia Parlamentului în ordinea constituţională a României.
  • Preşedintele Băsescu a venit în faţa dv. şi a denaturat adevărul cu aceeaşi nonşalanţă cu care o face din 2005. A spus că în avizul Curţii Constituţionale, n-a fost reţinut nimic împotriva sa.  Singura problemă a Preşedintelui cu această suspendare este că presupune vot, adică demers democratic. Această luptă nu este a parlamentarilor împotriva lui Băsescu. Este lupta lui Băsescu împotriva românilor, pe care ar fi trebuit să-i reprezinte.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Daniel Oajdea (independent)

  • Într-un stat democratic, orice cetăţean are dreptul să fie judecat, respectând legile ţării. Graba USL de a suspenda preşedintele, încălcând Constituţia şi legile, reprezintă un derapaja. Nu voi susţine prin votul meu încălcarea legii.

Cezar Preda LIVE TEXT

  • În 1990, când dumneavoastră eraţi în PNL, eu nu făceam politică, am intrat în 2000. Să ştiţi că în ţara asta trebuia să mai şi muncească cineva. În Parlament, n-am mai găsit nimic, pentru că se împărţiseră toate, inclusiv averea României.
  • V-aţi aliat acum tocmai cu partea de FSN a lui Ion Iliescu: Sergiu Nicolaescu, Hrebenciuc, Duvăz şi cu voia justiţiei, ar fi fost şi Adrian Năstase.
  • Nu sunt motive de suspendare a preşedintelui. Aţi minţit că veţi schimba tot ce nu a fost bine. Nu aţi făcut nimic. Aţi minţit Europa că nu veţi afecta instituţiile fundamentale ale statului de drept şi în două săptămâni aţi pulverizat munca de opt ani. Picioarele minciunii sunt scurte şi veţi afla asta în curând. Nici pentru Mineriadă, nici pentru Golaniadă, Ili şi securiştii dovediţi nu au plătit, au plătit oameni nevinovaţi. Să nu uităm ce aproape e decontul.

18.37 UDMR: Grupurile parlamentare reunite ale UDMR nu au luat o hotărâre în legătură cu susţinerea sau nesusţinerea cererii de suspendare. Fiecare membru va vota conform propriei conştiinţe. Toţi golanii pursânge sunt uniţi de frică, frica de o justiţie independentă. De frică, se grăbesc să suspende preşedintele. Ne-am făcut de râs în 2007. De ce recidivăm? Cui foloseşte?

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

Crin Antonescu LIVE TEXT

  • Celor îngrijoraţi, le reamintesc că atunci când Adrian Năstase era premier, România a intrat în NATO. Am intrat în UE, luându-ne toate angajamentele necesare, cu un guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu.
  • Vă reamintesc că reforma justiţiei, la care toţi ţinem, a fost introdusă în vigoare, prin angajarea răspunderii nu a lui Traian Băsescu, ci a aceluiaşi Călin Popescu Tăriceanu. Dacă reafirm şi garantez, în numele PNL şi sunt convins că şi în numele USL, ataşamentul nostru ferm pentru toate aceste valori, o fac pentru că există oameni care poate cunosc mai puţin istoria naţiunii şi sunt îngrijoraţi.
  • Unii sunt atât de îngrijoraţi încât fac comparaţii cu mineriadele din 1990.  Ce făcea fiecare atunci? Ion Iliescu era preşedinte atunci şi cred că va fi însoţit toată viaţa de umbra acestui moment. Ştim, de asemenea, că în acel moment, Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian, eu, Puiu Haşotti, eram membri PNL, aveam sediile atacate dar nu încetam să susţinem valorile libertăţii. Ştiu că Victor Ponta era elev de liceu, ştiu că Valeriu Zgonea era studnet, ştiu că Liviu Dragnea era inginer în Teleorman. Şi mai ştiu că Blaga, Berceanu erau deputaţi în partidul lui Iliescu, care cauţiona mineriada. Singura rugăminte pentru Băsescu este ca atunci când îşi va scrie memoriile sau i le va dicta lui Cărtărescu, e să ne spună unde era şi ce făcea în 13-15 iunie 1990.
  • Domnule Băsescu, drumurile noastre se cam despart. Dacă nu veţi fi demis la referendum, mă voi retrage definitiv din viaţa politică românească. Dacă veţi fi demis, vă urez un preşedinte atât de bun încât să fie bun şi pentru dumneavoastră.
  • Domnule preşedinte, nu le-aţi spus românilor tot adevărul. În vreme ce pentru milioane dintre ei, impuneaţi măsuri de austeritate, un grup restrâns de clientelă au prosperat la cote incredibile.  Nu le spuneaţi că atunci când salariul scădea cu 25 %, bugetele unor instituţii creşteau la nivele fără precedent. Nu le-aţi spus că niciun apropiat de-al dv. nu a fost deranjat de niciun element al sistemului judiciar din România. Nu le-aţi spus că dosare sau plângere în justiţia română împotriva unor apropiaţi politici sau economici au fost blocate.
  • Ne acuzaţi pe noi că vrem să-l suspendăm pe preşedinte, pentru că ne temem de o justiţie independentă. De ce m-aş teme eu, sau Ponta? Nu noi avem dosare închise sau suspendate de justiţia română, ci preşedintele Traian Băsescu.
  • Nu e vorba doar de faptul că Traian Băsescu şi numeroasa sa camarilă politică au transformat România într-un regim politic prezidenţial de facto. Un regim politic prezidenţial, chiar dacă nu e cazul în Constituţia noastră, poate fi încă un regim democratic. Domnul Băsescu şi susţinătorii săi au încercat mereu să transforme România din punct de vedere politic într-un regim unipersonal şi discreţionar.
  • Sigur că auzim mereu distincţia, şi am auzit-o şi azi, între vorbă şi faptă. Preşedintele, şi la asta nu mă aşteptam, se ascunde astăzi în spatele unei false distincţii între vorbă şi faptă. Domnule preşedinte, trebuie să ştim toţi că în anumite împrejurări şi în anumite funcţii, vorba, declaraţia, înseamnă faptă.
  • Preşedintele Traian Băsescu a dat ordine directe şi în mod public unor instituţii care nu-i sunt şi nu i-au fost subordonate. Cărora instituţii? Tuturor. Parlamentului, Guvernului, Curţii Constituţiuonale, Serviciilor de Informaţii, şi tuturor celorlalte instituţii care sunt în slujba cetăţenilor. Asta e, de fapt, marea problemă pe care vrem să o sancţionăm, trimiţând-o la judecata poporului român.
  • Noi dorim să vă suspendăm azi, în realitate, dumneavoastră v-aţi autosuspendat de acum câţiva ani. Marele păcat politic comis, nu faţă de noi, ci faţă de cetăţeni, care v-au dat de două ori votul, este că aţi lăsat această ţară fără preşedinte.  În aceşti ani, România nu a avut preşedinte pentru că nu a avut garant în persoana lui Băsescu decât pentru camarila sa.

18.18 Preşedintele Traian Băsescu a IEŞIT DIN SALĂ în momentul în care Crin Antonescu şi-a început discursul

18.16 Crin Antonescu: Domnule preşedinte al României, măcar un lucru ne uneşte pe noi doi: dorul de Emil Boc. Cred că îi duceţi dorul primului ministru Emil Boc, iar eu duc dorul discursurilor parlamentare ale lui Boc, pe vremea căruia credeam că nu se poate mai rău. Dar să zicem că Blaga n-a zis nimic, să revenim la subiect. Parlamentul nu este o instanţă juridică, nu este un tribunal.

18.10 Blaga: Ponta a plecat cu nonşalanţă la Consiliul European, deşi nu avea acest drept, fapt dovedit de decizia Curţii Constituţionale, pe care aţi mutilat-o. Pentur a doua oară, încercaţi să suspendaţi preşedintele şi tot pentru a doua oară, nu aveţi niciun argument. De ce aţi început pentru a doua oară procedura de suspendare? Pentru că Traian Băsescu a fost apărătorul legii. După părerea USL, un asemenea om trebuie înlăturat. Preşedintele Băsescu nu a încălcat Constituţia, în timp ce Ponta şi Antonescu o fac în fiecare zi. Vor să suspende un preşedinte care respectă Constituţia. Domnilor Ponta şi Antonescu, aţi devenit maeştri în fărădelege. E singurul doctorat luat cu  brio de Victor Ponta. Credeţi că în România minciunile pot lua locul adevărului, iar hoţia locul dreptăţii. Asaltaţi toate instituţiile democratice ale ţării, pentru ca aşa să plasaţi deasupra legii pentru a scăpa nepedepsiţi. Aţi uitat că nu puteţi confisca instituţia supremă într-o democraţie: alegătorii. Veţi afla curând de la ei că ştiu să-şi apere ţara şi democraţia pe care o construiesc de 22 de ani. Doresc să fac un apel. Dragi colegi din UNPR, UDMR şi minorităţi, treziţii-vă.. Nu puteţi pune umărul la dărâmarea statului de drept. Am guvernat împreună şi ştiţi bine că democraţia nu a fost în pericol. Demonstraţi că aţi avut conştiinţă pentru ca apoi să vă puteţi uita în ochii celor care v-au ales.

18.05, Vasile Blaga: Nu aţi dorit să respectaţi ordinea de zi propusă în Birourile Permanente, pentru că nu aţi dorit ca românii să audă avizul dat de Curtea Constituţională. Ăsta este motivul

Vasile Blaga: România trece în aceste zile prin momente dificile, poate cele mai dificile din istoria tinerei noastre democraţii. Şi aceasta numai pentru că un grup de politicieni uniţi în minciună şi fărădelege încearcă să confişte această ţară. Zi de zi, instituţilile fundamentale ale statului sunt atacate, în dispreţ faţă de români şi decredibilizând România pe plan extern. Europa priveşte cu îngrijorare cum România stă să se prăbuşească sub restauraţia fărădelegii.

Vasile Blaga: Ceea ce se întâmplă în România este o luptă a noii puteri, Ponta – Antonescu, împotriva statului de drept şi a democraţiei. Se uită că menirea politicienilor nu e deţinerea puterii, ci folosirea acesteia în sprijinul cetăţenilor. Guvernul României este condus de un doctor în furt intelectual. Presa de pretutindeni vuieşte despre hoţia lui Ponta şi se cruceşte de cât tupeu poate să aibă acesta. Ponta Copy Paste a făcut înconjurul lumii făcând de ruşine românii de pretutindeni. Domnilor Ponta şi Antonescu, nu mai încercaţi să-i prostiţie pe români. Trompetele USL au minţit că există bani, când aţi ajuns la guvernare aţi spus că e criză. Acest guvern nechibzuit este în stare să ne ducă până la toamnă în sapă de lemn.

18:02 Crin Antonescu supune la vot citirea avizului Curţii Constituţionale, la propunerea deputatului PDL Mircea Toader; cu 107 voturi pentru, 234 de voturi împotrivă şi 17 abţineri, propunerea A PICAT

17:58 Crin Antonescu: „CE VOR, MĂ!?”, după un murmur în sală în urma unui  schimb de replici asupra procedurilor cu liderul PDL Mircea Toader. Mircea Toader: „Aţi uitat să citiţi avizul consultativ al Curţii Constituţionale. Vă rog să reveniţi la ordinea de zi aşa cum a fost stabilită în Comisia Permanentă”

LIVETEXT TRAIAN BĂSESCU

  • Am luat act de avizul Curţii. M-am bucurat să aflu că judecătorii nu au găsit niciun motiv pentru care preşedintele să poată fi suspendat. În 2007, atunci când guvernul liberal era în parteneriatul cu PSD, în Parlament, aţi recurs la suspendarea preşedintelui. Acum vă aflaţi din nou la guvernare împreună şi primul lucru de care aţi considerat că trebuie să vă ocupaţi este suspendarea preşedintelui.
  • Ca să ajungeţi la suspendarea preşedintelui, trebuia să înlocuiţi Avocatul Poporului, pentru a putea emite ordonanţe neconstituţionale. Vreau să ştiţi că sunt lucruri mai importante decât scopurile politice. Un lucru mai important este stabilitatea şi reputaţia ţării.
  • Ceea ce faceţi de două săptămâni e o puternică zdruncinare a statului de drept, pentru a-l pune la dispoziţia USL.
  • Ceea ce aţi făcut va avea consecinţe pe termen lung. Vă asigur că ori nu aveţi o evaluare corectă, ori nu vă interesează ceea ce faceţi pentru a mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv ale justiţiei. Vine domnu’ Voiculescu, am înţeles din presă. Săptămâna trecută l-aţi scăpat.
  • Mă acuzaţi că nu am respectat deciziile Curţii Constituţionale. Minciuna trebuie să fie şi ea în limite acceptabile. Daţi-mi un singur exemplu când eu nu ma respectat deciziile Curţii. Poate am făcut greşeala să le comentez, dar să nu le respect nu s-a întâmplat niciodată. Poate aţi vrut să acoperiţi sfidarea, făcută chiar de primul ministru, la adresa Curţii Constituţionale.
  • Mă acuzaţi că am făcut publică informaţie corectă de la Statistică. Era legată de numărul de salariaţi, în raport cu cel de pensionari. Iar semnalul public pe care eu l-am tras a fost legat de faptul că niciodată la nivelul CAS-ului de astăzi şi de la acea vreme, nu vom putea avea un fond de pensii echilibrat, ceea ce e confirmat şi astăzi.
  • Dacă veţi tergiversa proiecte, dacă nu veţi grăbi viteza de absorbţie a fondurilor europene, dacă nu veţi da drumul la investiţii străine, precum cele din minerit, vă asigur că nu există soluţie să alimentaţi corespunzător bugetul fondului de pensii.
  • În acuzaţiile dumneavoastră, susţineţi că am influenţat justiţia. Poate mulţi aveţi cunoştinţe judecători sau procurori. Dacă găsiţi unul singur din această ţară sau un singur ofiţer de poliţie cu care eu să vorbit direct sau căruia să-i fi trimis mesaje indirecte, cum făcea senatorul Voiu care înţeleg că azi va vota pentru suspendarea preşedintelui, îmi voi asuma răspunderea afirmaţiilor dv.
  • Ceea ce am făcut e să critic justiţia pe baza datelor din Raportul MCV, ineficienţa constatată nu putea fi ţinută ascunsă de români. Am făcut-o şi în şedinţele CSM, unde, prin Constituţie, preşedintele participă şi conduce lucrările, ca şi la Şedinţele de Guvern.
  • Sunt doi ani de când nu m-aţi mai auzit să critic justiţia pentru că a început să meargă. Asta îi înspăimântă pe mulţi, infractori fie din politică, fie din afara ei, dar cu bune legături în politică.
  • Cu ocazia referendumului de suspendare a preşedintelui, puteam să supunem votului şi noua Constituţie. Aţi pierdut o ocazie să răspundeţi pozitiv prevederii din Constituţie care spune un lucru simplu: suveranitatea poporului se manifestă direct, prin referendum.
  • Mi se reproşează dialogul cu partidele. Au fost puţine invitaţiile cărora USL-ul le-a răspuns. De cele mai multe ori, răspunsurile erau violente, neplăcute pentru preşedinte şi a fost o bună perioadă în care diagolul cu USL-ul nu a fost posibil din cauza refuzului de a răspunde pozitiv invitaţiilor.
  • Aş vrea să mai fac o ultimă precizare: legat de afirmaţiile cu privire la xenofobie, au fost în limita la care au fost sancţionate cu avertisment de către instituţiile statului şi niciodată n-au fost sancţionate în instanţe penale, deşi de multe ori acestea au ajuns la instanţele de judecată. Le regret şi sunt de acord că astfel de afirmaţii nu trebuie făcute de niciun om politic şi cu atât mai mult de un şef de stat.
  • Îmi rezerv dreptul să mai am şi alte intervenţii, punctuale, şi din acest punct de vedere, cred că nu rămâne decât să ne încadrăm în limitele responsabilităţii fiecăruia.
  • Eu vă asigur că am avut deplină responsabilitate ca şef de stat, într-o perioadă în care criza economică a lovit cumplit, repet, cumplit, România şi problemele legate de finanţele ţării au fost tratate în perioada 2009-2011, la nivel de riscuri la adresa siguranţei naţionale. Vă mulţumesc şi succes!

LIVETEXT EUGEN NICOLĂESCU, PNL

  • Preşedintele a încălcat, în mod repetat, principiul separaţiei puterilor în stat; Traian Băsescu a provocat crize între instituţii, a cerut direct Guvernului să legifereze fără Parlament
  • Se impune convocarea unui referendum popular la care românii să se pronunţe dacă sunt de acord cu politica lui Traian Băsescu. Nu există altă cale prin care preşedintele să răspundă pentru acţiunile sale decât referendumul popular;
  • Preşedintele a uzurpat rolul prim-ministrului; măsurile impuse de preşedinte au avut consecinţe economice şi sociale extrem de grave; preşedintele nu poate avea puteri executive pentru că scapă controlului reciproc între puterile statului; preşedintele răspunde în faţa poporului;
  • Un preşedinte care a dovedit o atitudine dominată de rasism şi xenofobie nu poate conduce o ţară; astfel de atitudini sunt incompatibile cu Constituţia României;
  • Sub regimul Traian Băsescu, presa a fost inclusă pe lista vulnerabilităţilor care ameninţă securitatea naţională; este revoltător

UPDATE 17:17 Eugen Nicolaescu face o sinteză a documentului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. „Regimul lui Traian Băsescu a căpătat încet, încet accente dictatoriale”
UPDATE 17:09 Cu 218 voturi pentru, 123 împotrivă şi o abţinere, ordinea de zi a şedinţei de plen a fost aprobată
UPDATE 17:07 Crin Antonescu: Permiteţi-mi să declar deschisă şedinţa; prezenţi la lucrări sunt 318 parlamentari, cvorumul legal este îndeplinit; la ordinea de zi avem dezbaterile şi votul asupra propunerii de suspendare a preşedintelui României
UPDATE 17:06 Traian Băsescu a ajuns în sală, ÎNCEPE ŞEDINŢA
UPDATE 17:54 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Palatul Parlamentului UPDATE 17:50 Preşedintele Traian Băsescu a plecat de la Palatul Cotroceni spre Palatul Parlamentului.
UPDATE 16:48 Consilierii preşedintelui au început să ajungă la Palatului Parlamentului.
UPDATE 16:44 UDMR va anunţa CUM VOTEAZĂ MAGHIARII în plen, declară preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. El spune clar de acum doar că UDMR va fi în sală;
UPDATE 16:30 UDMR anunţă curând cum votează în plen la suspendarea preşedintelui Băsescu
UPDATE 16:25 preşedintele Comisiei Europene, declaraţii despre România la ora 17:30
UPDATE 16:15 Surse Libertatea: USL încă mai negociază, cu nici o oră înainte de plen, voturile pentru suspendarea preşedintelui. Nu ar avea  toate cele 217 cu care poate fi suspendat preşedintele.
UPDATE 15.20 Procentual, decizia CCR e în favoarea preşedintelui. Două dintre cele şapte acuzaţiile aduse preşedintelui au fost admise de Curtea Constituţională
UPDATE 14.29 Parlamentul a primit avizul CCR
UPDATE 13.50 Şedinţa CCR s-a încheiat
UPDATE 13.40 Aspazia Cojocaru, un judecător CCR, ameninţat
UPDATE 13.35 Crin Antonescu: „Şedinţa de suspendare va avea loc la ora 17.00 şi dacă nu va fi primit avizul de suspendare”
UPDATE 13.24 Ioan Oltean a ţinut să reamintească faptul că NU se poate vota fără avizul CCR. Chiar dacă e doar consultativ, trebuie emis înainte de a începe votul
UPDATE 13.10 PDL cere amanarea plenului de suspendare, potrivit unor surse citate de Realitatea tv
UPDATE 12.15 USL cere demisia Monicăi Macovei din Parlamentul European
UPDATE 12.05 Termenul a expirat, verdictul CCR e aşteptat din moment, în moment
UPDATE 10.35 Victor Ponta a asigurat că Guvernul va asigura stabilitatea şi independenţa justiţiei. Premierul a anunţat că va fi prezent la ora 17.00, la Parlament, când se va vota suspendarea preşedintelui
UPDATE 10.05: Victor Pomta va face declaraţii la Guvern, la ora 10.15
UPDATE 9.00 Judecătorii CCR analizează cererea de suspendare a lui Băsescu. CCR va da doar un aviz consultativ
UPDATE 8.30 Liderii USL şi PDL se vor întâlni la ora 16.00, înainte de şedinţa în care se votează suspendarea preşedintelui
Teoretic, planul USL de suspendare a preşedintelui a intrat pe ultima sută de metri şi nimic nu pare să mai poată sta în cale tăvălugului pornit de putere. Practic, USL mai are un hop de trecut: are nevoie de avizul Curţii Constituţionale ÎNAINTE de votul din Parlament asupra suspendării preşedintelui Băsescu.
În încercarea de a obţine mai repede punctul de vedere al CCR asupra suspendării preşedintelui – care e indispensabil, din punct de vedere constituţional –  plenul reunit al Parlamentului a votat, ieri, ca avizul consultativ al Curţii Constituţionale  să fie transmis Parlamentului până azi la ora ora12.00.
„Plenul Camerelor reunite va trimite şi va cere ca până mâine (azi – n.r.), la ora 12.00, să emită avizul consultativ”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
CCR a anunţat ieri că se va întruni azi la ora 9

CE SPUNE CONSTITUŢIA

ARTICOLUL 95 (1) al Constituţiei spune: „În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.”


 

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
O mare bancă din România se închide în 2025. Ce se întâmplă cu toți clienții care au conturi și carduri deschise aici
FANATIK.RO
O mare bancă din România se închide în 2025. Ce se întâmplă cu toți clienții care au conturi și carduri deschise aici
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI