REFERENDUM 2012 – cum decide CCR validarea sau invalidarea
Validarea sau invalidarea referendumului depinde voturile a şase din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale; potrivit legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, plenul CCR decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii rezultatului consultării directe a cetăţenilor.
Curtea trebuie să decidă dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi să confirme rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.
BĂSESCU – TOTUL SAU NIMIC. Ce îl poate salva, ce poate trimite acasă pe preşedintele suspendat
Nimeni nu se încumetă să facă un pronostic asupra verdictului CCR. Pe de-o parte, există decizii anunţate de Curte în perioada care a trecut de la REFERENDUM 2012 care au provocat controverse şi dezbateri aprinse şi care lasă loc de interpretări.
Miza fundamentală este cvorumul – o prezenţă la vot a 50%+1 din număprul total de alegători – iar săptămânile care au trecut de la referendum au adus răsturnări spectaculoase de situaţie chiar dinsăre CCR. Iniţial, Curtea a anunţat, în motivarea primei sale decizii privind referendumul, că românii stabiliţi în străinătate nu sunt trecuţi în listele electorale permanente; au drept de vot, dar votează pe liste speciale. În aceste condiţii, soarta lui Băsescu părea decisă: cvorumul părea atins, păreşedintele suspendat pierdea clar!
La doar câteva zile, de la Curtea Constituţională vine celebra ERATĂ care schimba tot: cetăţenii români rezidenţi în străinătate trebuie să fie pe listele electorale permanente. În aceste condiţii, Băsescu părea că câştigă.
Peste toate acestea vine disputa privind datele cerute Guvernului de către Curtea Constiotuţională. Ce a cerut, de fapt, Curtea şi ce a trimis Guvernul este o altă dezbatere, încă în toi.
Taberele din CCR
În plus, analiştii iau în calcul şi faptul că judecătorii CCR sunt numiţi politic, iar acest lucru poate duce natural la o împărţire în tabere la acest moment egale numeric: una pro-USL, una pro-Traian Băsescu.
Patru dintre judecători au fost numiţi la CCR fie la propunerea lui Traian Băsescu, fie a celor din PDL (care îl susţin deschis pe preşedintele suspendat). Este vorba despre preşedintele Curţii, . Augustin Zegrean, şi de judecătorii Petre Lăzăroiu, Ştefan Minea şi Iulia Motoc.
Alţi 4 judecători au fost numiţi fie de PSD, fie de PNL, deci sunt trecuţi în tabăra USL. Aceştia sunt Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru, Ion Predescu şi Tudorel Toader.
Un caz aparte al celui de-al nouălea membru al Curţii Constituţionale, judecătorul Zoltan Puskas care a fost nominalizat de UDMR şi a cărui poziţie nu ar fi clară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro