Recent, medicul Dan Oprea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti a readus, mai dureros ca oricând, în actualitate, discuţia despre starea jalnică în care doctorii sunt nevoiţi să profeseze, iar bolnavii să spere la vindecare. Medicul Oprea a acordat un amplu interviu ziarului Libertatea, în care lămureşte spusele sale iniţiale şi îşi continuă seria dezvăluirilor.
E nevoie de multă sete de adevăr şi de dreptate, pentru însănătoşirea sistemului care trebuie să se ocupe de bolnavii noştri. Instrumente de unică folosinţă reutilizate, aparatură de sute de mii de euro care zace nefolosită în unităţile spitaliceşti, medici acuzaţi de malpraxis, mizeria din spitale, şpaga pentru un tratament decent, lipsa de personal competent, insuficienţa numărului de paturi, sunt tristele poveşti despre care trebuie să citim şi pe care, din păcate, trebuie să le trăim prea des. La fel de bine ştim că există poveşti de succes în medicina românească, există eroi care îşi fac munca fără să crâcnească din pricina indecenţei traiului pe care sunt nevoiţi să-l ducă.
Libertatea.ro vă invită la o dezbatere onestă despre tot ceea ce înseamnă sistemul medical public româneasc, la final de 2013. Care sunt ideile voastre pentru ca sistemul să fie resuscitat la timp? Care sunt traumele pe care le-aţi trăit în spitalele din România? Care sunt poveştile care v-au impresionat, poveşti cu happy-end, care ne demonstrează că încă se mai poate face ceva în sistemul sanitar din ţara noastră? Ce doctori merită să fie supranumiţi ‘eroi’, în condiţiile în care reuşesc adevărate miracole, cu toate că baza materială din spitalul în care lucrează este una deplorabilă?
Vă aşteptăm reacţiile pentru această temă care trebuie să ne intereseze pe toţi în rubrica de comentarii de mai jos. Cele mai interesante idei, gânduri sau poveşti vor fi publicate pe www.libertatea.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro