Dorin Cocoş și Gheorghe Ştefan sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Gabriel Sandu, este acuzat de luare de mită în formă continuată (două acte materiale) și spălare de bani.
”Contractul cadru de închiriere de licențe Microsoft, din 15.04.2004, ar fi fost încheiat condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Astfel, contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor egale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat”, se arată în ordonanţele de reţinere întocmite de procurorii DNA.
La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 – 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la data de 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor.
În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României.
Mită în valoare de peste 15 milioane de euro
În primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Dorin Cocoș, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu și alte persoane.
În cadrul acestei întâlniri au fost discutate chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.
”În cursul procedurii de achiziţie, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocoș Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocoş – 9.000.000 euro”, arată procurorii DNA.
Sumele de bani pretinse au ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Ştefan (4.000.000 euro) și Dorin Cocoş (9.000.000 euro).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro