Pe fondul absenteismului care a inregistrat cote record, 29%, Jean Marie Le Pen a adunat 17,02% din voturi. Invingator in primul tur a fost actualul presedinte Jacques Chirac, cu 19,67% din voturi. Premierul Lionel Jospin, considerat la un moment dat favorit, nu a intrunit decat 16,07% din sufragii.
Imediat dupa anuntarea primelor estimari ale institutelor de sondaje, o unda de soc a strabatut intreaga lume, din Europa trecand prin Orientul Mijlociu si pana in Statele Unite. Mii de francezi au iesit pe strazi pentru a protesta fata de „lovitura grea data democratiei prin accederea lui Le Pen in turul doi”. Dar cine este aceasta „sperietoare politica”, ce a pus pe jar intreaga Europa? Jean Marie Le Pen este originar din Bretagne, fiind nascut pe 20 iunie 1928. Lui ii place sa reaminteasca faptul ca a fost crescut intr-o casa cu pamant pe jos.
In anii ‘70, el a coagulat toate miscarile de extrema dreapta din Franta sub un singur nume: Frontul National. Le Pen a candidat de patru ori la prezidentiale. Din 1974, cand a obtinut doar 0,74 % din voturile exprimate, popularitatea lui Le Pen a crescut de la an la an. In 1988 el a obtinut 14,4 % din voturi, iar la alegerile prezidentiale din 1995 a intrunit 15,1 % din sufragii
Situatia de acum din Franta se aseamana cu cea din 1999 din Austria, cand Partidul Libertatii, FPO, al lui Jorg Haider, a devenit a doua forta politica a tarii.
Evreii sunt sfatuiti sa paraseasca Franta
Reactiile politice internationale nu au intarziat sa apara dupa imensa surpriza de la alegerile din Franta. Ministrul de interne israelian, Elie Yishai, i-a indemnat pe evreii din Franta sa-si faca valizele si sa emigreze fara intarziere in Israel. Ministrul de externe al Germaniei, Joschka Fischer, a afirmat ca rezultatul alegerilor din Franta este „extrem de alarmant”. La randul lui, ministrul belgian de externe, Louis Michel, s-a declarat „asurzit si sub soc” in urma accederii in turul doi al lui Le Pen.
Totusi, liderul extremei dreapta franceza a primit si cateva mesaje de felicitare din partea altor sefi de partide extremiste. Este cazul lui Vladimir Jirinovski, Rusia, si al lui Istvan Csurka, seful extremei dreapta din Ungaria.