În noua lege se stabileşte că funcţia de inspector de muncă poate fi ocupată numai de persoane cu studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, în domeniile fundamentale, respectiv ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, ştiinţe juridice, ştiinţe economice sau în specializările sociologie, psihologie, medicină, administraţie publică şi ştiinţe politice.
Iată ce drepturi au inspectorii!
Inspectorii de muncă au dreptul, începând de sâmbătă, să ia declaraţii scrise, singuri sau în prezenţa martorilor, salariaţilor, angajatorilor şi reprezentanţilor legali ai acestora, precum şi altor persoane care pot da informaţii cu privire la obiectul controlului efectuat sau al evenimentului cercetat.
În noua lege se menţionează expres că persoanele fizice sau juridice au obligaţia legală să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele şi informaţiile solicitate de către aceştia, necesare controlului ori cercetării evenimentului.
De asemenea, inspectorii de muncă pot dispune şi interzicerea, restricţionarea sau chiar retragerea unui produs de pe piaţă sau rechemarea acestuia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro