- VEZI CINE E SORIN CÎMPEANU
„Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte ‘strada’. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile. În acest fel, voi cunoaşte atunci când voi lua o decizie şi opţiunile partidelor politice, dar – şi acest lucru mi se pare important – şi opţiunile societăţii civile”, a adăugat Iohannis.
Şeful statului a ignorat astfel cererea lui Victor Ponta, premierul demisionar care îl recomandase pe Mircea Duşa, ministrul apărării, pentru preluarea portofoliului interimar.
Cîmpeanu rămâne șeful Guvernului maxim 45 de zile perioadă în care Executivul nu va putea emite Ordonanțe de Urgență, ci doar va administra treburile țării.
Tot astăzi, Iohannis va începe consultările cu partidele parlamentare. Primul invitat la ora 15.00 va fi PSD condus la discuții de președintele Liviu Dragnea. După social-democrați, vor urma liberalii, delegație ce îi va avea în frunte pe Vasile Blaga și Alina Gorghiu.Apoi va veni rândul UDMR și al grupului minorităților naționale,altele decât UDMR.
Mâine sunt invitați cei de la UNPR și ALDE.
VICTOR PONTA şi GABRIEL OPREA ȘI-AU DAT DEMISIA, alături de întregul GUVERN
Premierul Victor Ponta a demisionat, alături de întregul Executiv, după ce 32.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a-i cere înlăturarea din fruntea Guvernului.
„Societatea vrea altceva”, a spus Liviu Dragnea. Vicepremierul a mai spus că Victor Ponta va rămâne în funcție până se va găsi un înlocuitor.
Ce a declarat VICTOR PONTA după demisie
„Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aţteaptă. Azi îmi depun mandatul. Fac acest lucru pentru ca în anii în care am făcut politică nu m-am bătut cu oamenii.
Vreau să spun că suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic şi cred că agresivitatea şi intoleranţa verbală e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm. Sper ca depunerea mandatului să satisfacă asteptările celor care au cerut acest lucru.
Într-un climat de instabilitate politică, e imposibil să promovezi proiecte pozitive, iar eu mă pricep doar la proiecte pozitive. Vreau să mulţumesc celor care au votat acest guvern. Vreau să fac o singură observaţie, şi nu mă refer la nimeni în acest sens.
Cei care speculează politic suferinţa oamenilor vor plăti un preţ foarte scump. Imediat ce noul guvern va fi instalat putem spune că preia o situaţie mult mai bună decât cea pe care am preluat-o noi”, a spus Ponta.
Ce urmează după demisia lui Victor Ponta
După ce Victor Ponta își depune mandatul, președintele Iohannis va chema partidele la consultări și va propune, după discuții, un candidat pentru funcția de prim-ministru.
Candidatul pentru funcția de premier va trebui să primească validarea Parlamentului. În caz contrar, se va mai face o numire a unui candidat și dacă nici aceasta nu este confirmată de parlamentari, atunci Parlamentul se dizolvă.
Ce interimar îi propune Ponta lui Iohannis: „Sunt un om serios”
Victor Ponta îi va înainta, astăzi, demisia lui Klaus Iohannis, şi îi va propune un interimar pentru funcţia de prim-ministru. Pe Mircea Duşa. Vezi mai multe
Cristian Popescu Piedone îşi pune cenuşă-n cap după demisie
„Este o greseală şi mi-o asum. Prea târziu, dar mi-o asum, că nu am demisionat imediat după accident. Imi voi reproşa toata viata acest lucru. […] Credeţi sau nu, sunt şi eu, ca şi dumneavoastră, om. Am şi eu copii acasă. Nu vreau să fac o demagogie. Până la urmă pot privi în ochi cetăţenii sectorului 4 pe care nu i-am trădat. Dar, în acelaşi timp, las capul în jos. Nu am avut inspiratia să am o consiliere…”
Citește întreaga declarație aici.
13.26 – TRAIAN BĂSESCU „dacă se respectă angajamentele publice, viitorul prim-ministru este Cătălin Predoiu”
13.38 – SURSE: George Maior, ambasadorul României în SUA, unul dintre numele vehiculate pentru propunerea de premier, vine de urgență în țară
13.25 – Alina Gorghiu, după demisia lui Ponta: PNL cere alegeri anticipate
”Astăzi cel mai rezonabil lucru nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic.” Mai multe, aici
13.20 – Gabriel Oprea: „Eu nu voi mai face parte din nicio formulă de guvernare”
„Eu nu voi mai face parte din nicio formulă de guvernare”, a declarat Oprea, cel căruia societatea civilă i-a cerut demisia și după moartea lui Bogdan Gigină, polițist aflat în coloana sa oficială, dar și după tragedia de la Club Colectiv, soldată cu 32 de morți. Mai multe, aici.
13.11 – Mircea Geoană: „Demisia lui Victor Ponta este prea puțin și vine prea târziu.”
„Demisia lui Victor Ponta este prea puțin și vine prea târziu. Acum un an, românii au spus că așa nu se mai poate. Însă vocea lor a fost ignorată. Corupția sistemică este atât de mare încât nu este doar principala cauză a sărăciei, ci și, din păcate, cauza unei tragedii. Întreaga clasă politică trebuie să audă și să asculte vocea românilor revoltați și exasperați de atâta corupție și sărăcie. Avem cu toții datoria să spunem că așa nu se mai poate, că România merită o șansă la dezvoltare, șansa unui nou început”, a scris Geoană pe Facebook.
13.04 – CIOLOŞ, DÂNCU SAU GEORGE MAIOR. CINE VA FI VIITORUL PREMIER?
După demisia premierului Ponta, principalii actori politici își strâng forțele. Astfel, liberalii s-au adunat într-o ședință fulger pentru a stabili cu ce propunere de premier vor merge la Cotroceni.
La rândul lor, social-democrații s-au strâns în biroul președintelui Camerei Deputaților Valeriu Zgonea pentru a hotărî ce vor face pe viitor și pe cine vor propune pentru postul de premier. Unele voci spun că se va decide cel târziu mâine înlocuitorul lui Victor Ponta.
Conform Constituției, președintele României va chema partidele parlamentare la consultări pentru constituirea viitorului Guvern. După aceste discuții, șeful statului va face o propunere de premier,care va trebui să primească votul Parlamentului. Dacă nu va fi acceptat, atunci Iohannis va mai face o nominalizare, iar dacă și aceasta este respinsă, atunci acesta va dizolva Parlamentul și se va ajunge la alegeri anticipate.
Elena Udrea: ”Protestul ar treui să continue până când se schimbă un mod de a guverna cu altul!”
„Guvernul Ponta a demisionat. Pe holurile Parlamentului este agitatie mare. Unii se vad deja ministri, altii secretari de stat. Asa cum ziceam mai devreme, protestul pentru schimbare de ieri ar trebui sa continue pana cand va fi un lucru sigur ca nu se schimba doar o grupare politica cu o alta ci chiar un mod de a guverna cu altul. Sa vedem…”, a scris Elena Udrea pe contul personal de Facebook.
Oprea şi restul miniştrilor din Guvernul lui Ponta merg, astăzi, cu DEMISIILE la IOHANNIS
Imediat după ședința de Guvern de astăzi, miniștrii Cabinetului Ponta își vor prezenta demisia în fața premierului, spun surse din Guvern.
”Va fi cred ca atunci când au demisionat miniștrii din Cabinetul Boc. Toți, în frunte cu premierul de atunci Emil Boc și-au depus mandatele președintelui Traian Băsescu. Așa ne-au spus șefii că vor face și miniștrii de acum ai lui Ponta”, spun deputații PSD.
Astăzi la prânz, miniștrii care au fost membri ai Guvernului vor semna pentru ultima dată acte oficiale în această calitate, urmând ca ei să devină miniștri interimari până ce se va forma noul Cabinet.
Conform legii, Cabinetul demisionar sau demis mai are atribuții 45 de zile, dar ca interimari, fără a putea semna decizii majore.
În cursul zilei de astăzi, președintele României Klaus Iohannis va lua act de demisia premierului și a Cabinetului său, urmând să cheme partidele parlamentare la consultări.
În urma acestora, șeful statului va desemna un candidat la funcția de premier, care va trebui să alcătuiască o echipă de miniștrii ce vor trebui să primească votul de investitură al Parlamentului.
Mircea Cărtărescu: ”Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie să urmeze alegeri anticipate”
Mircea Cărtărescu a comentat demisia lui Victor Ponta, spunând că în ciuda acestei mișcări, sistemul e în picioare, iar soluția ar fi dizolvarea Parlamentului, urmată de alegeri anticipate.
”Omul care-a facut cel mai mult rău României în ultimii ani, Victor Ponta, a demisionat. Sistemul e însă în picioare. Urmează zile decisive. Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie să urmeze alegeri anticipate. Reset la sistem”, a scris Mircea Cărtărescu pe contul său de Facebook.
PIEDONE ŞI-A DAT ŞI EL DEMISIA
Primarul sectorului 4 Cristian Popescu „Piedone” își va depune mandatul la Prefectură, după ce 32.000 de oameni i-au cerut, aseară, demisia în urma tragediei de la clubul Colectiv.
„După toate reacțiile din ultimele zile, după emoția și furia total justificate și exprimate în spațiul public în căutarea vinovaților, după mitingul de ieri din Capitală în care mii de bucureșteni mi-au cerut demisia, am avut timp să reflectez și am ajuns la următoarea concluzie:
Îmi prezint astăzi demisia de Primar al Sectorului 4, în semn de respect față de victimele tragediei și sper ca vidul legislativ și carențele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcționar, până la cel mai înalt for legislativ.” Mai multe, aici