Potrivit versiunii actualizate în 2011 a Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, categoriile de persoane fizice care pot fi autorizate să procure arme letale sunt:
(1) Persoanele fizice de cetăţenie româna cu domiciliul sau reşedinţa în România care îndeplinesc conditiile prevăzute la art. 15 alin. (1) pot fi autorizate, la cerere, să procure arme letale.
(2) Armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane:
a) demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activitaţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;
b) persoanele prevazute de lege care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepţia personalului de pază din cadrul societăţilor specializate de pază;
c) persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate.
(3) Vânătorii pot procura arme de vânatoare, precum şi arme de tir numai din categoria armelor lungi.
(4) Sportivii de tir categoria I ori membri ai loturilor naţionale sau olimpice, pe perioada cât sunt în activitate, precum şi antrenorii şi instructorii în poligonul de tragere pot procura numai arme de tir, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor.
(5) Colecţionarii de arme pot procura numai arme de colecţie, cu excepţia celor prevazute în categoria B pct. 7 din anexa, proiectate după anul 1945, în condiţiile stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
De asemenea, persoanele care depun cerere în vederea obținerii acestui permis trebuie să fie apte din punct de vedere psihologic și militar.
În cazul lui Gheorghe Vlădan, care a omorât două persoane și a rănit alte șase, după ce a deschis focul într-un coafor, deţine din octombrie 2010 un pistol Glock de 9 milimetri.
Potrivit unor surse judiciare, în 2010, când agresorul a obţinut permis de port armă agentul de poliţie Gheorghe Vlădan nu era necesar avizul psihologic pentru eliberarea documentului, procurorii verifică această situaţie, informează Mediafax.
Citește și:
Vezi cum arăta soţia ucigaşului de la Perla
Amănunt DEVASTATOR în cazul masacrului de la Perla: casiera ar fi împlinit azi 42 de ani
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro