Cei 24 de concurenţi care intră în bucătăria „MasterChef„, show-ul difuzat la Pro TV în fiecare marţi, spun că îşi doresc o nouă experienţă de viaţă şi vor să descopere dacă preparatele lor sunt apreciate.
1. Andreea Pojar are 27 de ani şi dragostea pentru bucătărie i-a fost insuflată de bunica sa şi de toţi oamenii care gătesc cu pasiune. A învăţat să gătească singură în ultimii cinci ani, când a experimentat foarte multe reţete, însă primele lucruri de bază le-a aflat de la bunica sa. Îi plac foarte mult dulciurile, pentru că simte că îi face pe oameni fericiţi. Andreea prepară dulciuri în fiecare săptămână şi visul său este să aibă o cofetărie proprie. Lucrează într-o multinaţională, dar crede că personalitatea ei se poate exprima cel mai bine în domeniul dulciurilor.
2. Nicoleta Matea are 24 de ani şi este din Bucureşti. A absolvit Facultatea de Actorie la o universitate particulară şi a lucrat în diferite proiecte de televiziune. Nicoleta spune că a început relativ recent să gătească şi niciodată nu urmează cu stricteţe reţetele. Găteşte în special preparate din bucătăria românească şi italiană, în funcţie de inspiraţie. Visul său cel mai mare este să devină o actriţă cât mai cunoscută în România.
3. Ştefania Macau are 29 de ani şi este căsătorită de doi ani. A învăţat să gătească singură şi îşi doreşte să ajungă un bucătar profesionist. Recunoaşte că de gătit s-a apucat serios după ce s-a căsătorit, mai mult de nevoie, însă treptat a descoperit că este pasionată de această artă şi visează să ajungă să gătească cu gust şi rafinament. Cea mai haioasă întâmplare legată de gătit a fost acum trei ani când a trebuit să gătească o cină în doi şi să impresioneze cu calităţile sale culinare, numai că a încurcat uleiul cu ţuica.
4. Georgeta Jalba este căsătorită şi mamă a doi copii. Georgeta sau Gina, cum îi spun apropiaţii, găteşte cu mare pasiune pentru familia sa. În vârstă de 40 de ani, şi-a deschis în 2002 o firmă de consultanţă juridică. Aceasta a funcţionat până în momentul în care criza şi-a spus cuvântul şi a fost nevoită să o închidă. De atunci îşi dedică timpul celor dragi. Tradiţia în familia sa este ca fiecare eveniment, oricât de mic ar fi, să fie sărbătorit. Astfel că Georgeta îşi pune imaginaţia la treabă şi găteşte cu drag. Era copil când s-a apucat de gătit: abia aştepta să vină mama sa de la serviciu ca să o ajute în bucătărie, curăţând cartofi, ceapă, morcovi. Găteşte zilnic şi încearcă să o facă şi cât mai sănătos, învăţându-şi şi copiii să mănânce sănătos şi să evite pe cât posibil produsele fast-food.
5. Rareş Burducea este analist IT. El spune că primul contact cu bucătăria s-a petrecut în copilărie. Mergea în vila administrată de tatăl său şi locul său preferat era bucătăria. La 8 ani a ajutat la gătirea unui ecler cu cremă de nes. Treptat, pasiunea sa a evoluat: tot ce vedea în restaurante voia să gătească şi el acasă. Acum găteşte frecvent peşte, vită, pui şi încearcă mereu preparate noi din bucătăria franţuzească, asiatică şi italiană. Iubeşte tot ce este gătit afară, la foc, iar bunica sa l-a învăţat să facă şi cozonaci.
6. Ana Rotaru are 23 de ani, este din Chişinău, însă locuieşte în Bucureşti. A învăţat să gătească de pe internet sau din emisiunile TV. A fost nevoită să înveţe să gătească pentru că a venit la facultate în Bucureşti şi, fiind singură, a trebuit să se gospodărească. Adoră să prepare fructe de mare, este o slăbiciune de-a ei: preferă midiile şi încearcă să le prepare cât mai special, cam de câteva ori pe săptămână. Este talentată şi la desen, obişnuieşte să facă desene cu rochiţele pe care le duce la croitorie. Consideră că se poate exprima creativ prin preparatele culinare. Ambiţia ei este să se întoarcă în Chişinău şi să facă ceva măreţ sau să prezinte o emisiune culinară. La preselecţiile „MasterChef” le-a mărturisit juraţilor că este însărcinată.
7. La 24 de ani, Maria Secrieriu conduce împreună cu soţul ei o afacere – o spălătorie auto. Mama sa este româncă, iar tatăl italian. Părinţii ei au divorţat însă când Maria era foarte mică, astfel că nu şi-a cunoscut tatăl. A învăţat să gătească de la bunica sa, care şi acum îi mai împarte secrete din bucătărie. Iar de la bunicul său a furat reţeta clătitelor pufoase. Este pasionată de drumeţii, fotografie, make-up, sport. Preparatele care îi ies foarte bine sunt papanaşii, checul în două culori, vinetele cu maioneza. Însă dulciurile sunt preferatele ei în materie de gătit şi mereu caută pe internet câte o reţeta interesantă. Îşi doreşte să poată ajunge să gătească că Petru, primul câştigător „MasterChef”, şi ca din participarea la acest show să înveţe ceva constructiv, să capete experienţă ca om şi bucătar.
8. Traian Galleguillos are 38 de ani şi în prezent se ocupă de creşterea băieţelului său în vârstă de 3 ani. Mama sa este româncă, iar pe tatăl său, de origine chiliană, l-a cunoscut când avea 18 ani. A terminat o facultate cu profil economic, apoi, la 21 de ani, a plecat din ţară şi a trăit în Germania, Spania, Grecia, Italia, Anglia, Chlie şi Columbia. Din 2003 s-am întors în ţară. Prima sa reţetă făcută la îndrumarea mamei, care era internată în spital, a fost o ciorbă de pui. După ceva timp a intervenit plăcerea de a găti. Stilul său de mâncare este unul simplu şi uşor, iar din bucătăriile pe care le-a încercat a reprodus întotdeauna felurile de mâncare cu o notă personală.
9. Victor Nemeş este instructor moto şi pilot. Este căsătorit şi are doi copii, dintre care unul este adoptat din Cambodgia. De mic a visat numai la motociclete şi maşini, drept pentru care aproape toate hobby-urile lui sunt legate de viteză şi adrenalină: kart, motociclism, surf. Are 35 de ani şi prima oară când a făcut cunoştinţă cu bucătăria era în clasa a doua şi pentru că nu era nimeni acasă a gătit o omletă cu slăni şi coajă de ou „delicioasă”. În ciuda faptului că este atras de viteză, bucătăria îl linişteşte şi îi dă mână liberă la creativitate. Nu foloseşte condimente din cutie pentru că nu au aceeaşi aromă precum cele naturale. „MasterChef” este pentru el o provocare şi o dorinţă de a evolua pe plan gastronomic.
10. Mădălina Crăciun a învăţat să gătească singură, experimentând. Mădălina crede că singurul moment în care se poate exprima liber şi elibera de stresul cotidian este cel în care găteşte. A urmat medicina, însă visează să ajungă un bucătar căutat de cele mai pretenţioase restaurante din lume. Cea mai mare realizare a vieţii sale este fiica sa, Maria, care a susţinut-o şi la preselecţiile „MasterChef”. A lucrat în SUA timp de patru ani. Îi place să gătească paste în combinaţii trăsnite, dar şi preparate din legume cât mai colorate, cu cărnuri diferite. Găteşte des şi din bucătăria internaţională, combină ingrediente neaşteptate şi speră să găsească la „MasterChef” confirmarea că are talent în bucătărie.
11. Bogdan Roman are 32 de ani şi este web designer. Este căsătorit şi găteşte de când se ştie, primele experienţe în bucătărie fiind de pe la 6-7 ani. În mare parte a învăţat singur să gătească, iar bazele le-a primit de la bunica sa şi de la celebra carte de bucate scrisă de Sanda Marin. Vede bucătăria ca pe o formă de artă şi şi-a cultivat această pasiune singur, din dorinţa de a descoperi şi îmbunătăţi gusturi şi arome noi. A gătit de unul singur toată mâncarea pentru 60-70 persoane, când un prieten bun l-a rugat să gătească pentru botezul primului său născut. Este pasionat de pescuit, baschet, drumeţii montane şi grătare în aer liber. Ambiţia sa este să devină un bucătar faimos, să fie abordat pe stradă de necunoscuţi care să îi ceară diverse sfaturi şi reţete.
12. Pe Mihai Toader bucătăria îl pasionează, dar îl şi relaxează. S-a apucat de gătit în timpul facultăţii, când a trebuit să îşi prepare singur de mâncare. Găteşte de toate şi abordează cu mult curaj stilul fusion. Face şi dulciuri cam o dată pe săptămână, însă cel mai des găteşte paste. Condimentele preferate sunt verdeţurile, chimenul, paprika, piperul alb, vinul. A terminat Academia de Ştiinţe Economice şi lucrează în domeniul marketingului. Pentru el, „MasterChef” înseamnă cel mai important concurs din viaţa sa, un vis aproape ajuns realitate.
13. Ioana Tecşa este specialist IT şi are 29 de ani. Locuieşte şi munceşte în Cehia de aproape doi ani, însă a venit în ţară special pentru concursul „MasterChef”. Pasiunea pentru gătit a moştenit-o de la mama sa, care a fost bucătăreasă. În grupul său de prieteni e singura pasionată de gatit, astfel că de multe ori i se cere sfatul. Găteşte cu mare drag pentru prieteni, cea mai mare cerere din partea acestora fiind ciorba de burtă, dar şi alte mâncăruri tradiţionale româneşti cărora le duce dorul când este departe de ţară. Are o mare pasiune pentru torturi şi fiecare tort pe care îl face are o poveste care prinde viaţă prin decorurile pe care le realizează.
14. Nicuşor Coroamă are 19 ani şi locuieşte în comuna Vicovu se Jos, judeţul Suceava, împreună cu părinţii, fratele şi sora mai mici şi străbunica lor. Nicuşor îşi ajută părinţii de la 10 ani. Prima dată a început să taie miei, învătând de la tatăl lui. Merge împreună cu tatăl lui în fiecare sâmbătă şi miercuri la piaţă, unde vând produse lactate. La început i-a fost greu, însă în timp a realizat că din asta îşi câştigă pâinea şi că trebuie să continue să muncească. Nicuşor şi-ar dori să îşi facă o stână turistică la ferma de oi, unde să gătească mâncăruri tradiţionale româneşti. S-a apucat de gătit ajutându-şi mama în bucătărie. Nu a încercat niciodată să facă preparate din alte bucătării, deşi i-ar plăcea foarte mult.
15. Răzvan Oana are 28 de ani şi este din Sulina. Este pasionat de pescuit, de plimbările cu barca, dar şi de gătit. Când era mic nu mânca mâncarea făcută de mama şi mereu îşi dorea să facă el alta. De acolo a început pasiunea pentru gătit, iar de-a lungul anilor a „furat” de la bunica şi mama sa, dar şi din emisiunile de profil. Cel mai bun preparat al său crede că este ciorba de peşte. Pentru el „MasterChef” înseamnă o experienţă de viaţă, însă şi o dorinţă de a descoperi dacă mâncarea sa este apreciată şi dacă ar putea să facă faţă în această meserie.
16. Maria Pop are 23 de ani, este căsătorită şi mămică de gemeni. Este studentă, găteşte din pasiune şi pe lângă toate acestea lucrează şi ca manichiuristă. E pe picioarele ei de la 15 ani, când a plecat de acasă pentru o viaţă mai bună. I-ar plăcea să fie bucătar şi să aibă şi restaurantul său. Pasiunea pentru gatit şi-a descoperit-o la 14 ani, la început de nevoie, apoi, treptat, ca pe o mare bucurie. Acum simte că a avansat mult în bucătărie şi găteşte aproape orice pentru soţul său, care îi adoră mâncărurile. A învăţat să gătească şi din bucătăria ungurească pentru că soţul său este jumătate maghiar.
17. Alexandru Hora este din Oradea şi provine dintr-o familie numeroasă, fiind al patrulea din cinci fraţi. A avut o copilărie grea, iar în urma unui accident a făcut o comoţie cerebrală şi o semipareză facială. În 2004 s-a născut fetiţa sa, un moment cu totul şi cu totul emoţionant pentru el. A lucrat în străinătate, a încercat o mulţime de meserii, care mai de care mai ciudate, din multe domenii, fără să aibă vreo calificare pentru vreuna dintre ele. Dintre toate câte a făcut în viaţă, gătitul este pe primul loc. Deşi i-a plăcut dintotdeauna să gătească, abia de o vreme încoace a realizat că este o pasiune. „MasterChef” reprezintă pentru el un vis pe care vrea să şi-l împlinească, vrea să înveţe cât de mult poate în acest domeniu şi apoi să facă din asta o artă.
18. Georgeo Andrei a descoperit bucătăria încă de la o vârstă fragedă, pe când căuta să îşi facă de lucru în preajma mamei prin bucătărie. Apoi, când a mai crescut, îşi făcea lecţiile tot prin bucătărie şi trăgea cu ochiul la ce gătea mama sa. Este din Timişoara, este căsătorit şi are un copil. A avut ocazia să muncească şi ca ospătar, printre alte meserii, şi astfel şi-a format ochiul în ceea ce priveşte arta gastronomică. Pentru el, punctul cel mai important în casă este bucătăria, zona de gătit, acolo unde se relaxează şi se refugiază. Visul său este să devină critic culinar şi creator în arta culinară în România.
19. Vlad Mureşan este somelier şi activează de zece ani în domeniu. Nu a mai gătit până acum profesionist, ci doar pentru prieteni, astfel că „MasterChef” este o adevărată provocare. Dorinţa de a sta singur l-a făcut să-şi descopere această pasiune. În general se inspiră atunci găteşte de la un vin bun, gândindu-se cu ce îl poate asocia. Obişnuieşte să gătească din alte bucătării şi rar, poate doar cu prietenii, găteşte ceva românesc.
20. Aida Paraşcan s-a apucat de gătit la 14-15 ani, din necesitate. Părinţii ei lucrau şi avea doi fraţi mai mici cărora trebuia să le gătească. A învăţat să gătească singură, iar pe parcursul anilor s-a perfecţionat. Îi place să mănânce sănătos, prin urmare găteşte numai cu ingrediente naturale. Este din Buzău, însă s-a stabilit în Italia. Este mămică a trei copii, cărora le găteşte foarte des şi nu le dă aproape nimic din comerţ. A lucrat ca ospătar, iar „MasterChef” înseamnă pentru ea un pas înainte. Crede că pasiunea pe care o pune în mâncare o deosebeşte de ceilalţi bucătari amatori.
21. Ionuţ Iancu are 24 de ani şi este pasionat de gătit, dar şi de pescuit. Este student în an terminal, la Academia de Ştiinţe Economice, la Management. Părinţii săi erau plecaţi la serviciu în timpul zilei, astfel că de mic Ionuţ şi-a îndreptat atenţia către gătit. Primul lucru pe care l-a gătit au fost ouă prăjite, apoi lapte cu griş, după care cremă de vanilie cu ou, lapte şi făină. Apoi au urmat pizza, legume la cuptor şi preparate din ce în ce mai sofisticate. Crede că un motiv în plus pentru care ar trebui să gătim este acela ca o mare parte din produsele pe care le cumpărăm din supermarket-uri conţin foarte mulţi conservanţi.
22. Pham Hoang Nhat (Nini) are 22 de ani şi este din Vietnam. Locuieşte în Bucureşti de patru ani şi este student în primul an la master la Academia de Ştiinţe Economice. S-a hotărât să plece din ţara natală, iar decizia a coincis cu pierderea unei prietene foarte dragi. Părinţii au ales această ţară pentru că Nini are deja o mătuşă în România. A venit la „MasterChef” pentru că îi place foarte mult să gătească şi pentru că vrea să arate lucrul acesta. S-a apucat de gătit încă de mic copil, dar mai serios găteşte de trei ani. A învăţat singur să gătească, „furându-i” mamei sale diverse ingrediente din bucătărie. Cea mai mare realizare a sa este prima supă pe care a făcut-o când eram mic, pentru că mulţumită ei a găsit ceea ce vrea să facă în viaţă cu adevărat: să gătească.
23. Laura Arnold este din Sibiu, are 43 de ani şi găteşte de la vârsta de 15 ani. A început să gătească şi a învăţat din nevoie, curiozitate, plăcere, toate acestea acompaniate de sfaturile mamei şi cărţi de bucate. Cunoştinţele şi prietenii care au gustat din mâncarea sa au îndemnat-o să îşi deschidă un restaurant. A ajuns în multe colţuri ale lumii datorită meseriei primului soţ şi din fiecare ţară în care a fost a învăţat şi câte ceva despre gastronomie. A mâncat în restaurante foarte bune şi dacă i-a plăcut ceva din meniu a învăţat să gătească acasă şi câteodată să îmbunătăţească. Acum doi ani s-a recăsătorit cu Yu-Hsuan Lin, un tânăr muzician, cetăţean taiwanez. Crede că are o memorie asociativă a ingredientelor şi a gustului lor şi o intuiţie unică a combinaţiilor.
24. Ioan Diţă are 47 de ani şi este merceolog. Este căsătorit şi are doi copii şi, pe lângă gătit, mai este pasionat de apicultură şi pescuit. Găteşte de câte ori are ocazia şi atunci când vrea să pună ceva deosebit pe masă. Pe lângă bucătăria tradiţională, s-a avântat şi către preparate exotice din bucătăria chinezească şi macedoneană. Momentul în care a realizat că gătitul este ceea ce îl caracterizează a fost atunci când a preparat o ciorbă de peşte, iar cei care au mâncat i-au spus că este mai bună decât cea făcută în Deltă de pescari.