Oana Niculescu Mizil, o domnişoară de pension
Nepoata celebrului Paul Niculescu-Mizil, fost Ministru al Educaţiei şi Învăţământului (1972 – 1976) şi Ministru de Finanţe (1978 – 1981), Oana Niculescu-Mizil a crescut într-o familie implicată în mediul politic. După decesul tatălui său, în 1997, Oana Niculescu-Mizil şi-a luat viaţa în propriile mâini şi şi-a construit singură cariera.
Ca activitate profesională, Oana Niculescu-Mizil a fost – în perioada 2000-2002 ca referent în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Departamentul “Politica Externă” – în activitate directă cu Orientul Mijlociu, Asia şi America Latină.
Este în prezent cursant al Secţiunii Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul Institutului Diplomatic Român şi masterand în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, în ştiinţe militare: securitate şi apărare naţională, conform biografiei de pe site-ul personal.
Marian Vanghelie, „primarul care este”
Marian Vanghelie, poreclit de presă „primarul care este”, ocupă funcţia de primar al sectorului 5 din Bucureşti, aflându-se la al treilea mandat. Eticheta de „primarul care este” provine din dificultatea de a conjuga verbul „a fi”, proba la care a fost supus într-o emisiune de televiziune moderată de Robert Turcescu.
Marian Vanghelie a copilărit pe un maidan din Ferentari, dar spune că nu este rrom, aşa cum l-a prezentat presa. „Provin dintr-o familie normală, mai degrabă săracă, din cartierul Ferentari”, a povestit Vanghelie.
Vanghelie a devenit celebru pentru exprimările sale agramate, pentru Vanghelioanele lui şi pentru că şi-a luat bacalaureatul într-un mod suspect .
Ajuns primar, Vanghelie încearcă să dea bacalaureatul la Liceul agricol “Cezar Nicolau” din Brăneşti, dar este eliminat din examen după ce e prins cu nişte copiuţe, potrivit ziare.com. Varianta oficială a lui Vanghelie este că nu s-a prezentat la examen. A mai încercat să dea Bac-ul, la Liceul “Mihail Kogălniceanu”, din Snagov, şi a reuşit, la 33 de ani, să-şi obţină diploma.
S-a înscris apoi la două facultăţi particulare, de Drept şi Ştiinţe Economice, dar la ultima renunţă din lipsă de timp.
Afaceri exclusiviste cu produse de lux versus chioşcuri de cartier
Începând din 2003 decide să îşi fructifice aptitudinile artistice şi expertiza în domeniul afacerilor, întemeind Atelierul de design vestimentar Deverra. În scurt timp, afacerea s-a dezvoltat cu succes, nu doar în România ci şi în strainătate, realizării de confecţii de lux adăugându-i-se designul şi producţia de bijuterii exclusiviste.
Oana Niculescu-Mizil păşeste apoi, în 2004, în lumea media şi întemeiază alături de soţul său, Jamil Tohme, Monden Media Group, care va scoate pe piaţă două titluri de succes: Monden şi Sale&Pepe, două reviste glossy, dintre care prima se adresează publicului interesat de fashion şi high life, iar cea de-a doua, pasionaţilor de gastronomie.
În 2005, Oana Niculescu-Mizil lansează un nou business – Ciocolateria şi patiseria Cade, cu produse rafinate, pe specific franţuzesc. Intrată pe piaţă cu activitate de producţie şi export, Cade a evoluat rapid, cu înfiinţarea primului magazin din Bucureşti, urmat de altele în ţară.
În timp ce Oana Niculescu-Mizil se adresează păturilor înstărite ale societăţii, cu gusturi rafinate, Marian Vanghelie are grijă de „popor”. Într-un interviu dat cu ceva timp în urmă, primarul sectorului 5 povestea: „După 1990, am început cu un număr de chioşcuri, după care am înfiinţat o reţea de 12 magazine gen consignaţie şi am avut diverse afaceri. Am vândut materii prime”.
Rămâne de văzut cum va evolua această incredibilă poveste de dragoste şi dacă sfârştul ei va fi la fel de fericit ca cel din desenul animat „Doamna şi vagabondul”, creaţia clasică al cărui subiect este unul asemănător.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro