Pâinea, de 10 ori mai scumpă
Cea mai mare problemă prin care trece Ucraina în acest moment este scumpirea bruscă a produselor, în special a celor alimentare. “O franzelă, care cu doar câteva săptămâni în urmă costa 70 de copeici (subdiviziune a monedei naţionale), săptămâna trecută, după evenimentele sângeroase, ajunsese la 5 grivne (moneda naţională). În general, produsele alimentare s-au scumpit de zece ori în doar câteva zile”, ne-a spus Milu Păun (foto mic), un pensionar din Popeşti- Leordeni, care în perioada 10 – 23 februarie a fost martor ocular al evenimentelor din Ucraina, respectiv din Kiev.
Un eventual conflict între Ucraina şi Rusia, pe fondul sărăciei accentuate, ar putea crea un adevărat exod de populaţie către ţările vestice vecine, unde unii ucraineni au rude, sau către ţările dezvoltate din Occident.
Acelaşi lucru s-a întâmplat după izbucnirea războiului din Siria. Peste două milioane de oameni au părăsit această ţară din cauza războiului civil.
Flota rusească a Mării Negre, cu sediul la Sevastopol, este compusă din zeci de nave purtătoare de rachete, nave antisubmarine, submarine, trupe de asalt, elicoptere şi avioane
Tracii au fost cei mai vechi locuitori ai Crimeei
În antichitate, populaţia Crimeei actuale era alcătuită dintr-un amestec de populaţii tracice, cimeriene şi scitice. La venirea triburilor slave păgâne, între secolele VI şi XII, singura populaţie sedentară stabilă în Crimeea era cea românească.
Cucerirea peninsulei de către tătari, în secolul al XV-lea, nu a modificat datele despre români, mai mult, Crimeea a făcut parte din statul feudal Moldova pentru o anumită perioadă de timp.
După anexarea Crimeei la Imperiul Ţarist, românii au fost deportaţi în Caucaz şi Siberia, fiind înlocuiţi de ruşi, bulgari şi ucraineni. Ultimele sate româneşti din Crimeea au fost găsite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Regiune populată în principal de vorbitori de limba rusă, Crimeea a fost ataşată în 1954 la Ucraina. După căderea URSS în 1991, Crimeea a rămas în cadrul Ucrainei, dar a obţinut statut de republică autonomă.
În acest moment, Crimeea are trei opţiuni: să rămână republică autonomă în cadrul Ucrainei, să devină stat independent sau să se alipească la Rusia. Indiferent ce se va întâmpla, bazele militare ruseşti din Crimeea rămân aşa cum sunt timp de 90 de ani, conform înţelegerilor semnate între Rusia şi Ucraina.