Chifteluţe
Ingrediente: 3 vinete, 2 dovlecei, o ceapă, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, o ţelină mică, 2 morcovi, 3-4 căţei de usturoi, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, 100 g brânză, două ouă, 50 g făină, ulei de floarea-soarelui, sare, piper.
Preparare: se folosesc vinete mici, lunguieţe, care nu au prea multe seminţe. Se taie în jumătăţi, se fierb, apoi se scurg bine, se răcesc şi se taie cubuleţe. Se spală şi se curăţă toate legumele.
Dovleceii se taie cubuleţe, ceapa, mărarul şi pătrunjelul se toacă, rădăcinoasele se dau pe răzătoarea mică, iar usturoiul se pisează. Într-un castron se bat ouăle cu brânza rasă şi cu două linguri de făină, apoi se încorporează legumele şi verdeaţa şi se pun sare şi piper după gust.
Se amestecă bine compoziţia şi se formează cu mâna umedă chifteluţe, care se trec prin făină. Se prăjesc în ulei încins, întorcându- se pe ambele părţi, până se rumenesc.
Le poţi servi ca atare sau cu un sos tzatziki, preparat extrem de simplu din iaurt gras, usturoi pisat, castravete mărunţit şi sare.
Quiche
Ingrediente: aluat – 350 g făină, un pachet de margarină (200 g), 7 linguri de apă rece, o lingură de oţet, sare, o linguriţă de boia iute; umplutură – o vânătă, 3-4 linguri de ulei, 4-5 ouă, 300-400 g smântână, 150 g brânză sărată, sare, piper.
Preparare: pentru aluat, se omogenizează şi se frământă toate ingredientele până ce coca nu se mai lipeşte de mâini. Se înfoliază şi se dă la frigider pentru cel puţin o oră. Între timp, se feliază vânăta cât mai subţire, se presară sare pe ea şi se lasă într-o sită, la scurs, o jumătate de oră.
Apoi, feliile se rumenesc într- o tigaie cu ulei încins şi se scot pe un şervet de hârtie, care va absorbi excesul de grăsime. Se mixeaxă ouăle cu smântâna, brânza rasă, sare şi piper după gust. Se întinde aluatul într-o tavă rotundă, se înţeapă cu furculiţa din loc în loc şi se dă la cuptor 20 de minute.
Apoi, se toarnă deasupra amestecul de mai sus, se aşază feliile de vânătă şi se dă din nou la cuptor până face crustă. Se serveşte rece.
Pizza
Ingrediente: blat – 250 g făină, 125 ml apă călduţă, două linguri de ulei de măsline, 4 g drojdie uscată, 1/2 linguriţă sare, 1/2 linguriţă zahăr; topping – o vânătă subţire, sare, 100 g parmezan, 3 linguri sos de roşii, 3 căţei de usturoi.
Preparare: se taie vânăta în felii subţiri, se presară sare şi se lasă la scurs, apoi, feliile se rumenesc pe grătarul uns cu ulei. Se amestecă usturoiul zdrobit cu sosul de roşii.
Pentru blat, se amestecă într-un bol apa călduţă, drojdia, zahărul şi sarea. Se pune ulei şi se amestecă iar. Se încorporează treptat făina cernută. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut într-un loc călduţ până îşi dublează volumul (30-45 de minute).
Se tapetează blatul de lucru cu făină şi se întinde aluatul cu mâna, presărând din când în când făină. Se unge cu sosul de roşii şi se presară parmezan, apoi se pun vinetele, urmate din nou de parmezan. Se lasă în cuptorul preîncălzit la 220 de grade, până când marginile sunt uşor rumenite.
Baba ghanoush
Ingrediente: două vinete potrivite, 3 căţei de usturoi, două linguri de ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, 3 linguri de pastă de susan, o jumătate de legătură de pătrunjel, sare şi piper.
Preparare: vinetele coapte, curăţate şi scurse se toacă, apoi se amestecă bine cu usturoiul pisat, zeama de lămâie, uleiul de măsline, pasta de susan, pătrunjelul tocat, plus sare şi piper după gust. Se poate servi cu pâine prăjită şi măsline sau roşii.
Spaghete
Ingrediente: 400 g spaghete, 3-4 vinete mici (cam 700 g), o ceapă medie, 3-4 căţei de usturoi, 5 linguri de ulei de măsline, 400 g roşii în bulion, 3 linguri de pastă de tomate, o legătură de pătrunjel, sare şi piper.
Preparare: se taie vinetele în felii subţiri (pe grosime, nu pe lungime) şi se pun într-o strecurătoare. Se sărează şi se lasă la scurs 30 de minute. Într-o cratiţă se călesc în 3 linguri de ulei ceapa tăiată solzişori şi usturoiul feliat.
Se adaugă vinetele scurse şi se călesc 5-6 minute, până se înmoaie. Se adaugă roşiile, pasta de tomate, sare şi piper şi se mai lasă pe foc cam 15- 20 de minute.
La urmă, se pune jumătate din pătrunjelul tocat. Pastele se fierb, se scurg şi se toarnă în tigaie. Se adaugă restul de ulei de măsline şi pătrunjelul rămas şi se amestecă bine.
Rulouri
Ingrediente: o vânătă mare, 200 g telemea de oaie (să nu fie prea sărată!), 4 linguri ulei de măsline, o legătură de mărar, piper, ulei pentru uns.
Preparare: se spală vânăta şi se taie în fâşii lungi de circa 2 mm grosime. Se sărează uşor şi se lasă 5 minute deoparte. Se rade brânza şi se pun uleiul, mărarul tocat şi piper după gust.
Se unge o tigaie antiaderentă cu ulei şi se rumenesc feliile de vânătă pe fiecare parte câte 2-3 minute. Se pune pe fiecare felie o lingură de brânză şi se rulează.
Se pun apoi rulourile într-o tavă unsă cu puţin ulei şi se dau la cuptor 10-15 minute. Se pot servi pe pat de salată verde, cu felii de roşii alături.
Umplute cu cuscus
Ingrediente: două vinete medii, 120 g cuscus, două cepe roşii, 60 ml ulei de măsline şi încă o lingură pentru cuscus, două roşii coapte, două linguri de pastă de tomate, sare, piper.
Preparare: se pun la fiert 180 ml de apă, se adaugă sare şi când clocoteşte apa, se adaugă o lingură de ulei. Se amestecă, se toarnă peste cuscus, se amestecă iar şi se acoperă vasul cu un capac, pentru 5 minute.
Apoi, se “răscoleşte” cu o furculiţă. Vinetele se taie pe lungime şi li se scoate pulpa. Se călesc ceapa tocată şi pulpa de vinete tăiată cubuleţe. Se amestecă apoi cu cuscusul, roşiile tăiate cubuleţe, pasta de tomate, sare şi piper. Se umplu vinetele cu această compoziţie şi se bagă la cuptor 30-45 de minute.
Umplute cu carne
Ingrediente: o vânătă mare, două linguri de zeamă de lămâie, 150 g carne tocată, o ceapă, 2 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, sare, piper, cimbru, o linguriţă de bulion, 150 ml suc de roşii, 100 ml vin alb, un ou, două linguri de caşcaval ras, 3-4 linguri de ulei de măsline.
Preparare: vânăta se spală, se taie în jumătate pe lungime şi se scobeşte. Se stropesc jumătăţile de vânătă cu zeama de lămâie, se presară sare pe fiecare şi se lasă 10-15 minute să se înmoaie, după care se clătesc şi se lasă la zvântat.
Se căleşte ceapa tocată, apoi se adaugă carnea şi miezul de vânătă tocat. Spre sfârşit, se pun bulionul, pătrunjelul tocat, sare, piper şi cimbru după gust, apoi usturoiul pisat. Cu această compoziţie se umplu vinetele.
Se amestecă sucul de roşii cu vinul şi se toarnă într-un vas, se pun vinetele, se stropesc cu ulei de măsline şi se bagă tava în cuptor. Când încep să se rumenească vinetele, se toarnă peste ele şi oul bătut, iar la sfârşit se presară caşcavalul ras şi se mai lasă puţin în cuptor, să se gratineze.
Iti recomandam sa incerci si aceasta reteta de mancare de vinete.
Invata sa faci vinete la cuptor sau vinete umplute. Mai multe retete cu vinete pentru familia ta!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!