Specialiştii avertizează că bebeluşul se poate îmbolnăvi
“Fenomenul are rădăcini bune. Au existat dintotdeauna doicile care aveau sarcina de a alăpta copiii atunci când mamele naturale nu puteau să facă asta dintr-un motiv sau altul. Dar de la doica pe care familia o cunoaşte la a achiziţiona lapte matern de pe internet e cale lungă. Cel care cumpără nu poate şti dacă femeia-donatoare e bolnavă sau nu, în ce condiţii recoltează laptele sau cum îl transportă. Bebeluşul este foarte expus la microbi, boli infecţioase, toxiinfecţii alimentare sau substanţe toxice (alcool, drogur i , medi ca – mente), în cazul în care mama care dă laptele le consumă”, ne-a explicat doctorul Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls.
Ionuţ Dolănescu, alăptat de o femeie de la ţară!
Maria Ciobanu şi regretatul Ion Dolănescu au avut încredere deplină în Ecaterina Lăcusteanu, când i l-au pus la piept pe fiul lor, Ionuţ Dolănescu, pe vremea când acesta era un bebeluş. Doica era mereu în preajma lor şi îl hrănea pe Ionuţ, care era un mare mâncăcios.
Ionuţ aflase de la nişte cunoştinţe că o femeie simplă, de la ţară, pe nume Ecaterina Lăcusteanu, l-a alăptat, însă abia în urmă cu patru ani, el avea să o cunoască pe cea de-a doua mamă, cum îi place să îi spună. Organizatorii unui spectacol, care ştiau bine povestea, l-au invitat pe Ionuţ să cânte în satul Rotunda, din Caracal, unde, surpriză, l-a aşteptat cu braţele deschise chiar Ecaterina. Cei doi s-au îmbrăţişat şi au plâns, iar el i-a zis, în văzul lumii, “Sărut mâna, mamă!”. (Petre Dobrescu)
În Anglia şi SUA se dă chiar şi pe Facebook
Şi unele femei din Marea Britanie sau din SUA îşi vând online laptele matern, în ciuda unor temeri serioase, potrivit cărora acesta poate fi dăunător pentru bebeluşi, relata zilele trecute Dailymail.co.uk.
Proaspetele mămici îşi oferă “produsul suplimentar”, proaspăt sau congelat, prin intermediul conturilor de Facebook, la preţul de o liră sterlină pentru 30 de mililitri, în Anglia şi de doi dolari, aceeaşi cantitate, în SUA, în ciuda faptului că doctorii avertizează că donatorii ar putea avea boli infecţioase. În Occident există însă modalităţi legale atât pentru a dona, cât şi pentru a primi lapte matern în mod gratuit prin intermediul băncilor de lapte. Aceste centre depozitează lapte pentru bebeluşii ale căror mame nu pot alăpta, după ce femeile donatoare sunt analizate din punct de vedere medical. Laptele este pasteurizat, înainte de a fi oferit gratuit spitalelor din apropiere. Vânzarea laptelui matern a dat naştere şi unei dezbateri etice în mediul online. De exemplu, o femeie a fost întrebată de ce doreşte să vândă ceva “care se face gratuit” şi de ce nu vrea să doneze laptele, ajutând astfel o mamă care nu îşi poate hrăni bebeluşul. (Corina Rob)
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro