Totul a început în primăvara acestui an, când Dan Marcu a făcut mai întâi un set de analize apei în care aveau să ajungă sturionii. Pentru că acestea corespondau cerinţelor celor mai ”pretenţioşi” peşti, suceveanul a cumpărat de la o fermă specializată 1,8 tone de puiet de sturion cu care a populat iazul de la Mănăstioara. Au urmat câteva luni cu emoţii, în care a stat ca pe ghimpi la gândul că şi-a risipit banii şi peştii nu se vor aclimatiza cu noul habitat.
Se pare însă că pariul pe care l-a făcut a fost unul câştigător. ”I-am urmărit atent în toată această perioadă. Am observat că au luat în greutate, iar cel mai îmbucurător este că mortalitatea a fost zero”, a afirmat Dan Marcu.
Următorul pas este acum să-şi facă o fermă de sturioni şi să fie el cel care vinde puiet şi chiar dacă preţul unui sturion este de şase ori mai mare decât al unui crap, suceveanul e hotărât să ducă afacere mai departe şi speră ca în 2-3 ani să înceapă să vândă puiet. Sturionii lui Dan Marcu nu sunt de vânzare, însă preţul pentru un astfel de peşte ajunge la 18 euro/kg, însă aceştia devin cu adevărat preţioşi la maturitate, când femelele depun icre. Caviarul se vinde pe piaţă la preţuri care ating 1.400 de euro/kg.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro