În săptămâna ce tocmai s-a încheiat v-am relatat o poveste emoţionantă, care a făcut înconjurul lumii: un pui de leu a fost adoptat de un tânăr din oraşul ialomiţean Urziceni. Lucian Crăiţa a investit în Richie cele mai profunde sentimente. L-a găsit într-un târg de animale, subnutrit, bolnav, debusolat de vacarmul din jurul lui.
Legătura dintre cei doi s-a stabilit instantaneu, Lucian fiind dornic să ofere afecţiune, iar puiul de leu, să o primească. De atunci a trecut mai bine de un an, timp în care om şi animal au învăţat să se accepte unul pe celălalt. Universul lui Lucian s-a prăbuşit însă în clipa în care Richie i-a fost luat de autorităţi şi dus în Africa de Sud.
Lucian l-a crescut pe leul Richie un an şi trei luni.
Lucian Crăiţa a trăit o experinţă de neuitat alături de leul Richie. L-a îngrijit de când avea trei luni, l-a hrănit cu biberonul ca pe un copil, l-a făcut mare, apoi a fost forţat să se despartă de el. A rămas însă povestea extraordinară dintre ei.
Aventura lui Lucian Crăiţa (27 de ani), din Urziceni, alături de Richie a început în urmă cu un an şi trei luni. “L-am cumpărat din târgul Vitan şi am dat pe el 1.000 de euro. Avea trei luni”, ne-a spus Lucian.
«M-am lăsat de fumat de dragul lui»
Tânărul i-a pus lui Richie la dispoziţie un hectar şi jumătate din curtea sa pentru ca animalul să aibă spaţiu. Fiind carnivor, acesta consuma în jur de 4 kg de carne pe zi. “M-am lăsat de ţigări, după 13 ani de fumat, pentru că nu voiam să-i poluez aerul. Richie s-a ataşat şi el foarte tare de persoana mea. Venea după mine ca un căţel, iar dacă îmi auzea vocea, o recunoştea şi venea să-l mângâi. Eram singurul care intram la el să-i dau mâncare”.
Lucian are o afacere de succes, un restaurant şi un motel în oraşul Urziceni, dar, din păcate, de aici i s-a tras despărţirea de Richie.
“Veniseră să mănânce la mine nişte turişti din Republica Moldova şi chiar atunci Richie a sărit gardul şi a aterizat pe terasa restaurantului. De spaimă, oamenii au încremenit, apoi au sunat la 112. Au venit poliţia, cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi reprezentanţii asociaţiei Vier Pfoten. Mi-au explicat că este mai bine pentru Richie să trăiască în habitatul său natural şi că îl vor duce în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud. Am făcut- o de dragul lui. Dacă nu eram convins că-i va fi mai bine acolo, mă judecam cu ei şi nu-l lăsam să plece”, ne-a mărturisit Lucian.
Richie şi Lucian, într-un moment de tandreţe, cu câteva zile înainte de despărţire
Reprezentanţii Vier Pfoten i-au dat o cuşcă în care Richie trebuia să stea ca să se obişnuiască, pentru a fi transportat în condiţii optime.
“Îl băgam în cuşcă şi stăteam şi eu cam cinci minute cu el ca să nu fie singur. În ziua când au venit să-l ia, a intrat în cuşcă şi s-a uitat înapoi ca să intru şi eu cu el. Am crezut că mor. Am plâns ca un copil. Deja imi e foarte dor de el”, ne-a mai spus tânărul.
Leuţul Richie, la vârsta de trei luni, la masă |
La cinci luni, felina adora să călătorească pe bordul maşinii |
La şapte luni, lui Richie îi plăcea să se urce pe masă |
La un an şi două luni, leul nu era un pericol pentru Lucian |
Lucian nu concepe să nu-l mai vadă niciodată pe Richie, aşa că a plănuit ca anul viitor să-i facă o vizită în rezervaţia în care leul a fost dus.
«L-aş fi ţinut până la adânci bătrâneţi»
Aceasta e ultima fotografie cu Lucian şi Richie împreună. Ea a fost făcută cu o zi înainte ca animalul sălbatic să fie preluat de către autorităţi. “Nu există cuvinte care să exprime iubirea şi devotamentul pe care acest leu le avea pentru mine. Richie era lumina ochilor mei, iar dacă nu eram descoperit, l-aş fi ţinut pe Richie până la adânci bătrâneţi”, ne-a spus tânărul.
Şi leul din Sălăjan a ajuns în Africa
În aceeaşi zi în care Richie a fost luat de autorităţi, un alt leu îşi părăsea stăpânul din aceleaşi motive. Paco fusese crescut în cartierul bucureştean Sălăjan de către Stelian Gheorghe. Acesta îi făcuse felinei un ţarc de 200 de metri pătraţi, chiar în spatele vilei în care locuia. Stelian mărturiseşte că a cumpărat animalul de la circ, pentru că trăia în condiţii groaznice. Paco are acum în jur de 180 de kg şi a trebuit să fie anesteziat pentru a putea fi transportat. Ambele feline au ajuns în rezervaţia Lionsrock, Johannesburg, Africa de Sud.
Părerea specialistului: «Lângă om, îşi pierde instinctele»
“Pentru a deţine un animal sălbatic, trebuie să ai autorizaţie din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare. Iar acea autorizaţie se obţine când cel care o solicită respectă o serie de condiţii. De exemplu, cel mai uşor se poate primi o astfel de autorizaţie atunci când găseşti un animal sălbatic rănit şi ai posibilitatea să-l îngrijeşti. În momentul când animalul s-a pus pe picioare, autorizaţia nu mai are valabilitate. Iar în România sunt slabe şanse să găseşti un leu rănit prin pădure. Locul unui astfel de animal e în sălbăticie. Cu cât stă mai mult lângă un om, cu atât îşi pierde instinctele. Noi îi ducem în rezervaţie, unde sunt hrăniţi şi îngrijiţi”, ne-a spus Kuki Bărbuceanu, rezprezentantul Vier Pfoten, responsabil cu misiunea de salvare a celor doi lei.
Un circar a crescut urşi în curte
La sfârşitul lunii iulie, membrii Vier Pfoten şi inspectori de la Garda de Mediu, au confiscat patru urşi dintr-o casă din comuna Pantelimon. Aceştia erau crescuţi de mici de soţii Molnar, foşti circari, care au plâns când le-au fost luate animalele. Trei dintre urşi au fost duşi în centrul Vier Pfoten pentru Reabilitarea Urşilor Orfani Harghita, iar cel mare, botezat Baloo, a fost transportat în rezervaţia LiBEARty, din Zărneşti, Braşov.
(Dana Purgaru)