UPDATE 17.07 Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloş în funcţia de prim-ministru
UPDATE 17.06 Iohannis: „Este nevoie ca orice Guvern am avea să fie sprijinit de Parlament şi partide pentru a lua măsuri care garantează o creştere economică sustenabilă. Aceste lucruri le-am prezentat şi partidelor politice. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situaţie interesantă pentru mine, că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd eu într-un Guvern tehnocrat”
UPDATE 17.05 Iohannis: „Nu putem să aşteptăm o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este, cu siguranţă, nevoie şi de oameni noi. Am spus acest lucru în multe întâlniri şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi, e greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână. Dar trebuie să avem şi intrări noi în sistem”
UPDATE 17.04 „Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice şi am ajuns la câteva concluzii importante. În urma primei runde de consultări şi în urma consultării şi cu societatea civilă, şi cu foarte mulţi oameni care au fost în stradă, mi-am format o opinie şi vreau s-o prezint şi dumneavoastră pe scurt. După părerea mea, în această etapă pentru a rezolva problema guvernării şi pentru a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire netă a clasei politice este nevoie de un prim-ministru independent, sau tehnocrat cum spunem de multe ori. O persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră, care a dovedit practic că ştie să gestioneze sisteme şi situaţii complicate. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, care au dovedit această performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi”, a spus Iohannis.
UPDATE 12:41 – Președintele României, Klaus Iohannis, anunță azi premierul desemnat.
UPDATE 12:39 –  ALDE se va poziționa în funcție de  propunerea președintelui, a spus Călin Popescu Tăriceanu după întâlnirea de la Palatul Cotroceni.
„Soluția corectă este un guvern politic”, a mai spus Tăriceanu.
UPDATE 11:48 –  Președintele s-a întâlnit la consultări cu reprezentanții  de la Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR). Aceștia au declarat că vor susține propunerea președintelui în ceea ce privește premierul.
UPDATE 10.11 –  11:31 – UDMR a ieșit de la negocierile  pentru Guvern. Uniunea susține varianta unui premier tehnocrat.
UPDATE 10.11 – 11.26 – Delegaţia UDMR, cu care preşedintele Klaus Iohannis discută este alcătuită din Marko Bela, Kelemen Hunor, Marton Arpad şi Szabo Odon.
UPDATE 10.11 – 11.00 – Cea de a doua rundă de consultări cu președintele Klaus Iohannis continuă. Astăzi  este rândul ALDE, al UNPR, UDMR și minoritățile naționale altele decât cea maghiară. La ora 11 au ajuns la Cotroceni liderii UDMR. Delegația e condusă de președintele formațiunii Kelemen Hunor
UPDATE 9.11 – 19.31 „Prioritatea zero este depolitizarea adminstraţiei. Dacă acest guvern nu înţelege depolitizarea, tot PSD va guverna. Suntem de acord cu un guvern tehnocrat”, a declarat Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL.
UPDATE 9.11 – 19.20 Au început şi consultările cu PNL. Delegaţia liberalilor nu a venit cu nici o propunere de nume pentru funcţia de premier, ci a menţionat doar că îşi doreşte un premier tehnocrat până la viitoarele alegeri.
UPDATE 9.11 – 18.45 „Liviu Voinea este propunerea PSD pentru funcţia de premier. Este o propunere eficientă. Am propus preşedintelui şi un set de măsuri imediate”, a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea.
UPDATE 9.11 – 18.00 – PSD a ajuns la Cotroceni, la consultările cu Iohannis. Delegația e aceeași ca la prima rundă: Liviu Dragnea,Valeriu Zgonea,Gabriela Firea,Ecaterina Andronescu și Georgian Pop. Liderul PSD Liviu Dragnea a spus că de această dată îi va face o nominalizare de premier care să corespundă cerințelor străzii și a societășii civile. Propunerea pentru funcția de premier e Liviu Voinea.
Mai multe despre Liviu Voinea citeşti aici
UPDATE 9.11 – 13.45 – Gabriel Oprea și-a prezentat oficial demisia din funcția de ministru de interne, pierzând astfel, automat și funcția de vicepremier. Materialul pe larg, aici.
UPDATE 9.11 – 13.00 – PSD, UNPR, ALDE ședință de urgență la Parlament înainte de consultările cu Klaus Iohannis. Potrivit surselor Libertatea, pesediștii au deja numele premierului pe care vor să i-l propună lui Iohannis. Vezi aici despre ce e vorba.
UPDATE 9.11 – 11.00 – Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 9 noiembrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la o nouă rundă de consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane. VEZI AICI PROGRAMUL CONSULTĂRILOR

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu


 

UPDATE 6.11 – 16.12 „Indiferent ce variantă alegem mai departe, este evident că partidele trebuie să se înțeleagă asupra unui proiect. Cred că la sfârșitul săptămânii viitoare o să am o concluzie cu care să vin în fața publicului”, a încheiat șeful statului.

UPDATE 6.11 – 16.09 „Am discutat cu liderii politici. Am constatat că nu a venit nimeni cu o propunere de prim ministru. Este o premieră în politica românească. Toți au venit cu deschidere spre soluții. Am convenit câteva lucruri. O singură rundă de consultări nu este suficientă. Nu este suficient un nume. A veni cu un nume este relativ simplu. Concluzia mea din această rundă este că majoritatea liderilor politici sunt dispuși să discute despre alegeri anticipate. Și despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu vrea Guvern politic”, a explicat mai departe Iohannis.

UPDATE 6.11 – 16.05 „A fost evident că așteptările pieței sunt îndreptățite. Nu este nevoie doar de o simplă schimbare de Guvern, ci o totală schimbare a clasei politice. Toți vor politicieni necorupți, noi. Voi merge în Piață, am promis că voi merge. Nu spun când. Nu vrea să fac din asta eveniment media, ci vreau să-mi spună mie ce doresc”, a adăugat șeful statului.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

UPDATE 6.11 – 16.03 „Am terminat prima rundă de consultări. De data aceasta au fost consultări aparte, am discutat cu reprezentanți din societatea civilă și din piață. Acești oameni au venit cu idei și abordări foarte bune. Voi prelua o bună parte din acestea și le voi duce spre partidele politice”, a spus Iohannis.

UPDATE 6.11 – 15.46 Presedintele Klaus Iohannis va merge in PIATA UNIVERSITATII. Nu a precizat ziua sau ora, dar a spus ca va fi alaturi de manifestanti in centrul orasului.

UPDATE 6.11 – 15.45 Fiecare român va răspunde în fața legii. Societatea civilă i-a cerut lui Iohannis elaborarea unei legi prin care toate categoriile sociale să răspundă în fața legii pentru ceea ce fac în meseria lor.

UPDATE 6.11 – 15.12 Cateva zeci de persoane protesteaza, acum, in fata Palatului Cotroceni, enervati de procedura de selectie a liderilor care au participat la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis. „Strada nu are lideri. Liderii sunt cei care au fost în stradă” și „Strada este poporul liber, nu ONG-urile plătite de Soros”, sunt mesajele prezentate de protestatari.

UPDATE | DACIAN CIOLOŞ este PREMIERUL DESEMNAT. Bogdan Aurescu şi Marius Nica rămân şi în viitorul Executiv

UPDATE 6.11 – 13.24 Adrian Despot va participa la consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu societatea civilă, la ora 13.30, deşi liderul trupei Viţa de Vie anunţase, pe Facebook, că prezenţa sa la aceste discuţii nu ar fi decât „o altă improvizaţie”.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

„Am fost invitat la Cotroceni de catre Presedintele Iohannis. In continuare consider ca nu sunt persoana potrivită însa, în spiritul respectului fata de democratie si simbolurile acesteia, voi fi acolo”, a precizat Despot pe Facebook. Informaţia a fost confirmată şi de Cotroceni.

Mai multe și lista completă a participanților o găsiți AICI

UPDATE 6.11 – 13.21 NU TOȚI VOR LA COTROCENI! Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României: Refuzăm orice întâlnire cu liderii politici şi Preşedintele României din cauza modului haotic și impropriu al procedurii

UPDATE 6.11 – 12.34 EI VĂ VOR REPREZENTA. Inițiativa România, un grup de mai multe asociații invitatel la consultările de la Cotroceni, și-a anunțat revendicările. Ce-i vor spune Președintelui găsiți AICI

UPDATE 12.20 Co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost însoțit la consultările cu președintele României Klaus Iohannis pentru viitorul premier de colegul său de partid, ministrul agriculturii Daniel Constantin. Tăriceanu și Constatin nu sunt de acord cu anticipatele, soluție agreată de celelalte partide

UPDATE | DACIAN CIOLOŞ este PREMIERUL DESEMNAT. Bogdan Aurescu şi Marius Nica rămân şi în viitorul Executiv

„Noi am subliniat ca partidele ar fi trebuit sa vina sa propuna solutii referitoare la profilul viitorului Guvern, ceea ce am constatat ca nu s-a intamplat. Sigur ca aceasta formula, inclusiv de alegeri anticipate, inclusiv cea care s-a discutat despre premier technocrat denota acelasi lucru: fuga de responsabilitate. Actualul Parlament este rezultatul unor alegeri democratice si atata vreme cat solutiile nu s-au epuizat, justificarea unor alegegeri anticipate este greu de demonstrat si in acest sens i-am prezentat presedintelui punctul nostru de vedere, accentuand si lucrurile pozitive ale unor alegeri anticipate dar si consecintele negative care nu pot fi desconsiderate. Ca unul care am am trait experienta anilor 90, stiu bine care sunt incovenientele unei astfel de formule. E foarte usor de propus de pe margine, dar atunci cand discutam de astfel de formule trebuie sa ne gandim care e sprijinul din Parlament, riscurile ca partidele sa inceapa o campanie de pregatire a alegerileor in care sa fie concurs de propuneri care mai de care mai populiste – cresterea salariilor cu 25%, cu 50%, 70%. Trebuie sa intelegem ca evolutia economica poate fi usor stopata, ca starea de blocaj, de paralizie a administratiei se instaureaza la nivelul intregii tari.

UPDATE 6.11 – 12.13 Oprea a anunțat, de asemenea, că a renunțat la funcția de ministru de Interne, pe perioada interimatului. „A fost prima și ultima ședință de Guvern la care am participat. La conducerea ministerului se află acum Ilie Botoș”, a precizat Oprea.

UPDATE 6.11 – 11.43 „În probleme de securitate națională UNPR îl sprijină pe președinte, i-am transmis întreaga disponibilitate în desemnarea primului ministru, a viitorului Guvern. Susținem alegerile anticipate. Susținem orice formulă sprijinită de președinte”, a declarat Gabriel Oprea.

UPDATE 6.11 – 11.40 Consultările dintre preşedintele Iohannis şi reprezentanţii UNPR s-au incheiat. In delegatia UNPR a fost, bineinteles, şi Gabriel Oprea, una dintre cele mai contestate figuri politice din ultima perioadă. Din delegaţie au mai făcut parte Ioan Toma, Haralambie Vochiţoiu şi Simona Man.


UPDATE 5.11 – 20.00 – Iohannis s-a consultat cu delegația grupului minorităților naționale, din care au făcut parte Varujan Pambuccian, Ovidiu Ganț, Dragoș Zisopol, Aurel Vainer și Gheorghe Firczak. Varujan Pambuccian, a spus că „alegerile anticipate nu sunt o soluție”.

„La începutul săptămânii viitoare o să existe o a doua întâlnire. Există câteva lucruri foarte limpezi din punctul nostru de vedere ca noi ne dorim să avem o soluție care se fundamenetază pe pilonii democrației, pe Constituția României. O soluție care sa fie, dacă nu una de consens, măcar una bine temperată. Sper să reușim lucrul acesta. Există cateva puncte de vedere pe care există majorități. Există o partea a colegilor din grup care consideră că anticipatele nu ar fi o soluție chiar dacă pe noi nu ne afectează. Un alt punct comun este ca trebuie găsită o soluție de conses și că această soluție de conses trebuie să fie una nu atât negociată politic ci în spiritul ideilor democratice”, a spus Pambuccian.

UPDATE 5.11 – 19.45 Kelemen Hunor: UDMR susține ideea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen

„Noi propunem declanșarea de alegeri anticipate, dacă se poate găsi o soluție constituțională și legală pentru a declanșa alegeri anticipate, alegeri înainte de termen cu un guvern de tehnocrați, condus de un om care are libertatea de a-și alege miniștrii, nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii conduși de un om tehnocrat și cu un mandat foarte clar: bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare și pregătirea alegerilor de anul viitor”, a spus Kelemen Hunor.

Din delegația UDMR au făcut parte președintele Uniunii, Kelemen Hunor, și parlamentarii Marton Arpad și Tanczos Barna.

UPDATE 5.11 – 17.42 Delegaţia PNL formată din Alina Gorghiu, Mircea Ionescu Quintus şi Vasile Blaga a ieşit de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Am venit doar cu propunerea de dizolvare a Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. PSD a înţeles se pare prin ce moment dificil trece ţara”, a declarat Alina Gorghiu.

„Trebuie să înlăturăm un Parlament nepotrivit”, a declarat şi Mircea Ionescu Quintus.

UPDATE 5.11 – 15.35 PSD nu a mers cu vreun nume ca propunere pentru funcţia de premier. Social democraţii vor să stabilească cu Iohannis obiective de reformare a clasei politice.

„I-am propus preşedintelui să ţinem cont de obiectivele străzii. Nu e eficient ca astăzi să vorbim despre o persoană. Am propus o nouă rundă de consultări. Acest moment trebuie să fie crucial pentru clasa politică. Am înţeles că nici preşedintele nu vrea decizii pripite”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

UPDATE 5.11 – 15.31 „Am convocat o rundă de consultări pentru că vreau să cunosc opiniile și soluțiile în încercarea de a găsi o soluție bună pentru un nou guvern. După părerea mea, e mult mai mult decât de o schimbare de guvern. Trebuie să găsim cele mai bune soluții. Aceste convorbiri se poartă nu doar pentru schimbarea unui guvern, ci și pentru schimbarea paradigmei politice”, le-a transmis Iohannis.

UPDATE 5.11 – 15.18 –  Consultantul politic Toni Momoc, profesor la FJSC spune că numirea lui Sorin Cîmpeanu ca premier interimar este şi un semnal important că nu este nevoie de un prim-ministru venit dinspre o zonă de forţă, aşa cum ar fi fost reprezentantul portofoliului Apărării, Mircea Duşa, cel propus de Ponta. Citește întreaga declarație aici.

UPDATE 5.11 – 15.04 – Delegația PSD în frunte cu liderul partidului Liviu Dragnea a ajuns la palatul Cotroceni. Acesta este însoțit la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis de prim-vice președintele Valeriu Zgonea,de vicepreședinții Ecaterina Andronescu și Gabriela Firea și Georgian Pop. Înainte de a ajunge la consultările cu șeful statului, delegația social-democraților a avut o ședința la parlament în biroul lui Valeriu Zgonea unde au stabilit strategia ce o vor adopta la negocieri.

UPDATE 5.11 – 14.00 – Cum explică politologul Cristian Pârvulescu numirea lui Sorin Cîmpeanu

”Un prim răspuns ar fi acela că nu a fost propus de Ponta. Vorbind mai serios, cred că președintele l-a ales pe Sorin Câmpeanu întrucât educația este o problemă strategică. Sau poate că u conlucrat bine cei doi în această perioadă. Să nu uităm că vorbim despre un profesor și fost inspector școlar, mă refer la Iohannis și cred că a ales tot un om din domeniu. Mai cred că președintele își dorește o bună colaborare cu premierul interimar în această perioadă”, ne-a declarat Pârvulescu.

UPDATE 5.11 – 13.40 – Sorin Cîmpeanu, după numirea în funcția de premier interimar:

”Îmi doresc sprijinul partidelor pentru a putea duce la bun sfârșit această misiune pe care o consider dificilă!” Citește aici întreaga declarație a lui Sorin Cîmpeanu, premierul interimar.

UPDATE 5.11 – 13.00 – Sorin Cîmpeanu este o propunere excelentă, o personalitate de o calitate morală și profesională incontestabilă. Noi, cei din ALDE, suntem de părere că profesorul Sorin Cîmpeanu poate face față cu brio acestei perioade de interimat al Guvernului”, a scris Daniel Constantin, copreședintele ALDE, pe Facebook.

  • VEZI CINE E SORIN CÎMPEANU

UPDATE 12.27 Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, s-a deplasat la Palatul Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Iohannis, potrivit unor surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Discuţia dintre cei doi are loc cu doar câteva ore înainte de începerea negocierilor dintre preşedinte şi reprezentanţii partidelor politice, pentru formarea unui nou Guvern.

UPDATE 12.17 Surpriză în tabăra liberalilor. Alături de Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, cei doi co-preşedinţi, la negocierile cu preşedintele Iohannis pentru desemnarea viitorului prim-ministru va participa şi veteranul Mircea Ionescu Quintus.

UPDATE 5.11 – 11.30 – Președintele Klaus Iohannis a anunțat cine va fi premier interimar. Este vorba despre despre Sorin Cîmpeanu.

”Am decis astazi sa numesc in pozitia de prim-ministru interimar pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu”, a spus Iohannis.

UPDATE | DACIAN CIOLOŞ este PREMIERUL DESEMNAT. Bogdan Aurescu şi Marius Nica rămân şi în viitorul Executiv

Totodată, Iohannis a anunţat că, în premieră, va consulta şi societatea civilă, şi un grup care reprezintă oamenii care au ieşit în  stradă în ultimele zile, înainte de a decide care va fi viitorul prim-ministru.

„Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte ‘strada’. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile. În acest fel, voi cunoaşte atunci când voi lua o decizie şi opţiunile partidelor politice, dar – şi acest lucru mi se pare important – şi opţiunile societăţii civile”, a adăugat Iohannis.

Citiţi mai multe AICI


 

Liviu Dragnea a anunţat, în această dimineaţă, că premierul Victor Ponta a demisionat, după ce 32.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a-i cere înlăturarea din fruntea Guvernului.

„Societatea vrea altceva”, a spus Liviu Dragnea. Vicepremierul a mai spus că Victor Ponta va rămâne în funcție până se va găsi un înlocuitor.

Ce a declarat VICTOR PONTA după demisie

„Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aţteaptă. Azi îmi depun mandatul. Fac acest lucru pentru ca în anii în care am făcut politică nu m-am bătut cu oamenii.

Vreau să spun că suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic şi cred că agresivitatea şi intoleranţa verbală e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm. Sper ca depunerea mandatului să satisfacă asteptările celor care au cerut acest lucru.

Într-un climat de instabilitate politică, e imposibil să promovezi proiecte pozitive, iar eu mă pricep doar la proiecte pozitive. Vreau să mulţumesc celor care au votat acest guvern. Vreau să fac o singură observaţie, şi nu mă refer la nimeni în acest sens.

Cei care speculează politic suferinţa oamenilor vor plăti un preţ foarte scump. Imediat ce noul guvern va fi instalat putem spune că preia o situaţie mult mai bună decât cea pe care am preluat-o noi”, a spus Ponta.

Ce urmează după demisia lui Victor Ponta

După ce Victor Ponta își depune mandatul, președintele Iohannis va chema partidele la consultări și va propune, după discuții, un candidat pentru funcția de prim-ministru.

Candidatul pentru funcția de premier va trebui să primească validarea Parlamentului. În caz contrar, se va mai face o numire a unui candidat și dacă nici aceasta nu este confirmată de parlamentari, atunci Parlamentul se dizolvă.

UPDATE 21:43 – Fostul președinte al României, Traian Băsescu, propune un parlament bicameral, cu 300 de parlamentari.

19.00 – Mii de oameni protestează, din nou, atât în București cât și în alte mari orașe ale țării. Urmărește evenimentele aici.

UPDATE | DACIAN CIOLOŞ este PREMIERUL DESEMNAT. Bogdan Aurescu şi Marius Nica rămân şi în viitorul Executiv

18.52 – Emil Boc, despre demisia Guvernului Ponta

”Este un act de normalitate într-o societate democratică ceea ce s-a întâmplat astăzi și mă refer la demisiile care au avut loc. Mai bine mai târziu decât niciodată. E un act de normalitate într-un sistem democratic.”

 

18.00 – Demisia lui Victor Ponta a ajuns la Klaus Iohannis

 

17.20 –  Prima reacție a lui Klaus Iohannis după demisia lui Victor Ponta

„Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple.” Vezi întreg discursul președintelui aici

 

17.10 –  Ultimul mesaj al lui Victor Ponta în calitate de premier

”E suficient să ne uităm cum arăta ‪‎România‬ la începutul anului 2012 și cum arată acum.” Citește tot mesajul aici

 

16.20 – Reacția lui Adrian Năstase, după ce Victor Ponta și-a depus mandatul

”Victor Ponta a făcut un lucru extrem de intelept. A lăsat fără obiect, prin demisia lui, o actiune care s-ar fi dezvoltat in bulgăre de zăpadă. Apoi, l-a determinat si pe primarul Piedone să demisioneze si a aruncat un cartof fierbinte in bratele lui Johannis, ale lui Dragnea si ale liderilor PNL.” Citește aici întreaga postare de pe blogul lui Adrian Năstase.

14.35 – Liviu Dragnea, presedintele PSD, a declarat ca partidul nu este de acord cu propunerea PNL pentru alegeri anticipate

 

14.22 – Ce interimar îi propune Ponta lui Iohannis: „Sunt un om serios”

Victor Ponta îi va înainta, astăzi, demisia lui Klaus Iohannis, şi îi va propune un interimar pentru funcţia de prim-ministru. Pe Mircea Duşa. Vezi mai multe

14.04 – Cristian Popescu Piedone îşi pune cenuşă-n cap după demisieUPDATE | DACIAN CIOLOŞ este PREMIERUL DESEMNAT. Bogdan Aurescu şi Marius Nica rămân şi în viitorul Executiv

„Este o greseală şi mi-o asum. Prea târziu, dar mi-o asum, că nu am demisionat imediat după accident. Imi voi reproşa toata viata acest lucru. […] Credeţi sau nu, sunt şi eu, ca şi dumneavoastră, om. Am şi eu copii acasă. Nu vreau să fac o demagogie. Până la urmă pot privi în ochi cetăţenii sectorului 4 pe care nu i-am trădat. Dar, în acelaşi timp, las capul în jos. Nu am avut inspiratia să am o consiliere…”

Citește întreaga declarație aici.

 

13.52 – Kovacs Peter: UDMR e deschisă la mai multe soluții, inclusiv alegeri anticipate sau guvern tehnocrat

‘Apreciem decizia premierului, prin care își asumă responsabilitatea politică pentru cele întâmplate. În afara variantei sprijinirii actualei coaliții, UDMR este deschisă pentru discuții privind următoarele posibile soluții: alcătuirea unei noi majorități parlamentare, susținerea unui guvern minoritar numit de actuala opoziție, organizarea de alegeri anticipate sau formarea unui guvern tehnocrat’, a afirmat Kovacs Peter, într-o postare pe Facebook.

 

13.26 – TRAIAN BĂSESCU „dacă se respectă angajamentele publice, viitorul prim-ministru este Cătălin Predoiu”

Mai multe, aici.

 

13.38 – SURSE: George Maior, ambasadorul României în SUA, unul dintre numele vehiculate pentru propunerea de premier, vine de urgență în țară

 

13.25 – Alina Gorghiu, după demisia lui Ponta: PNL cere alegeri anticipate

”Astăzi cel mai rezonabil lucru nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic.” Mai multe, aici

 

13.20 – Gabriel Oprea: „Eu nu voi mai face parte din nicio formulă de guvernare”

„Eu nu voi mai face parte din nicio formulă de guvernare”, a declarat Oprea, cel căruia societatea civilă i-a cerut demisia și după moartea lui Bogdan Gigină, polițist aflat în coloana sa oficială, dar și după tragedia de la Club Colectiv, soldată cu 32 de morți. Mai multe, aici.

 

 

13.11 – Mircea Geoană: „Demisia lui Victor Ponta este prea puțin și vine prea târziu.”

„Demisia lui Victor Ponta este prea puțin și vine prea târziu. Acum un an, românii au spus că așa nu se mai poate. Însă vocea lor a fost ignorată. Corupția sistemică este atât de mare încât nu este doar principala cauză a sărăciei, ci și, din păcate, cauza unei tragedii. Întreaga clasă politică trebuie să audă și să asculte vocea românilor revoltați și exasperați de atâta corupție și sărăcie. Avem cu toții datoria să spunem că așa nu se mai poate, că România merită o șansă la dezvoltare, șansa unui nou început”, a scris Geoană pe Facebook.

 

13.04 – CIOLOŞ, DÂNCU, Cătălin Marian Predoiu SAU GEORGE MAIOR. CINE VA FI VIITORUL PREMIER?

UPDATE | DACIAN CIOLOŞ este PREMIERUL DESEMNAT. Bogdan Aurescu şi Marius Nica rămân şi în viitorul Executiv

După demisia premierului Ponta, principalii actori politici își strâng forțele. Astfel, liberalii s-au adunat într-o ședință fulger pentru a stabili cu ce propunere de premier vor merge la Cotroceni.

La rândul lor, social-democrații s-au strâns în biroul președintelui Camerei Deputaților Valeriu Zgonea pentru a hotărî ce vor face pe viitor și pe cine vor propune pentru postul de premier. Unele voci spun că se va decide cel târziu mâine înlocuitorul lui Victor Ponta.

Conform Constituției, președintele României va chema partidele parlamentare la consultări pentru constituirea viitorului Guvern. După aceste discuții, șeful statului va face o propunere de premier,care va trebui să primească votul Parlamentului. Dacă nu va fi acceptat, atunci Iohannis va mai face o nominalizare, iar dacă și aceasta este respinsă, atunci acesta va dizolva Parlamentul și se va ajunge la alegeri anticipate.

 

12.49 – Elena Udrea: ”Protestul ar treui să continue până când se schimbă un mod de a guverna cu altul!”

„Guvernul Ponta a demisionat. Pe holurile Parlamentului este agitatie mare. Unii se vad deja ministri, altii secretari de stat. Asa cum ziceam mai devreme, protestul pentru schimbare de ieri ar trebui sa continue pana cand va fi un lucru sigur ca nu se schimba doar o grupare politica cu o alta ci chiar un mod de a guverna cu altul. Sa vedem…”, a scris Elena Udrea pe contul personal de Facebook.

 

12.18 – Oprea şi restul miniştrilor din Guvernul lui Ponta merg, astăzi, cu DEMISIILE la IOHANNIS

Imediat după ședința de Guvern de astăzi, miniștrii Cabinetului Ponta își vor prezenta demisia în fața premierului, spun surse din Guvern.

”Va fi cred ca atunci când au demisionat miniștrii din Cabinetul Boc. Toți, în frunte cu premierul de atunci Emil Boc și-au depus mandatele președintelui Traian Băsescu. Așa ne-au spus șefii că vor face și miniștrii de acum ai lui Ponta”, spun deputații PSD.

Astăzi la prânz, miniștrii care au fost membri ai Guvernului vor semna pentru ultima dată acte oficiale în această calitate, urmând ca ei să devină miniștri interimari până ce se va forma noul Cabinet.

Conform legii, Cabinetul demisionar sau demis mai are atribuții 45 de zile, dar ca interimari, fără a putea semna decizii majore.

În cursul zilei de astăzi, președintele României Klaus Iohannis va lua act de demisia premierului și a Cabinetului său, urmând să cheme partidele parlamentare la consultări.

În urma acestora, șeful statului va desemna un candidat la funcția de premier, care va trebui să alcătuiască o echipă de miniștrii ce vor trebui să primească votul de investitură al Parlamentului.

 

12.16 – Mircea Cărtărescu: ”Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie să urmeze alegeri anticipate”

Mircea Cărtărescu a comentat demisia lui Victor Ponta, spunând că în ciuda acestei mișcări, sistemul e în picioare, iar soluția ar fi dizolvarea Parlamentului, urmată de alegeri anticipate.

”Omul care-a facut cel mai mult rău României în ultimii ani, Victor Ponta, a demisionat. Sistemul e însă în picioare. Urmează zile decisive. Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie să urmeze alegeri anticipate. Reset la sistem”, a scris Mircea Cărtărescu pe contul său de Facebook.

 

11.32 – PIEDONE ŞI-A DAT ŞI EL DEMISIA

Primarul sectorului 4 Cristian Popescu „Piedone” își va depune mandatul la Prefectură, după ce 32.000 de oameni i-au cerut, aseară, demisia în urma tragediei de la clubul Colectiv.

„După toate reacțiile din ultimele zile, după emoția și furia total justificate și exprimate în spațiul public în căutarea vinovaților, după mitingul de ieri din Capitală în care mii de bucureșteni mi-au cerut demisia, am avut timp să reflectez și am ajuns la următoarea concluzie:

Îmi prezint astăzi demisia de Primar al Sectorului 4, în semn de respect față de victimele tragediei  și sper ca vidul legislativ și carențele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcționar, până la cel mai înalt for legislativ.” Mai multe, aici

 

11.25 – Prima reacţie a lui Băsescu, după ce Ponta a demisionat: „A făcut ce trebuia”

Traian Băsescu, care astăzi împlineşte 64 de ani, a avut o primă reacţie după ce Victor Ponta a decis să-şi depună mandatul din fruntea Guvernului.

„Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă”, a scris, pe pagina lui de Facebook, Traian Băsescu, la câteva minute după ce premierul a decis să renunţe la funcţie.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI