Opiniile pro și contra doctorilor sunt firești, în practica medicală. O carieră de zeci de ani este presărată cu succese și rateuri, ca în orice meserie. Cazurile nefericite de copii chinuiți pe patul de spital, precum și practicile neortodoxe scoase la iveală de pacienții sau aparținătorii pacienților, în relația cu doctorul Burnei, sunt o parte – cea negativă – care a fost exploatată mediatic până la saturație. Meritele – multe – ale reputatului ortoped au fost ca și uitate.
Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau
Câteva semnale publice pot însă ridica ceața cu privire la acest caz, până la aflarea rezultatului anchetei de malpraxis, cerută de Colegiul Medicilor. Burnei se apără cum poate, își plânge de milă și reclamă abuzurile anchetei. Se pare că procurorii l-au momit 60 de zile cu două tentative de mită, dar profesorul nu a mușcat nada. Și avusese 450 de consultații și 50 de operații în acest timp.
Un element esențial în aprecierea lui Burnei este însă reacția virulentă a medicilor din Secţia de Ortopedie a Spitalului „Marie Curie”. Aceștia nu mai vor să audă niciodată de Burnei, nu mai vor să mai lucreze cu acesta. Păi, cum așa? Un alt element esențial o reprezintă chiar mărturisirea publică a doctorului Burnei, care se tare miră de ce așa atitudine a colegilor, câtă vreme i-a ajutat pe toți medicii mai tineri să se ridice mai repede profesional, le-a pus o vorbă bună pentru a se deschide mai repede concursurile pe posturi, ba le mai dădea și de mâncare din ciubucurile lui. Cu ale cuvinte, bieții doctorași ar fi trebuit să îi ciugulească din palmă, nu să îl rejecteze public cu atâta furie. În fine, un alt element important este decizia instanței ca domnul chirurg ortoped de copii să nu mai opereze în spitalele de stat, ci în cele private.
Sub cuțit la stat, sau la privat?
La stat, șeful clinicii este șeful suprem. Nimeni nu crâcnește în fața domnului profesor, medic-chirurg și manager, trei în unul, fiindcă așa e modelul la noi. Dacă este cumva un caracter agresiv și posesiv, respectivul ar face repede din secția lui, moșia lui. Ar promova pe cine ar vrea el, ar opera când, cum și cu cine ar dori el, obligând ”mâna a doua” la lucruri poate controversate științific sau chiar ilegale, ar aloca discreționar bani doar pentru operațiile sale, privându-i pe medicii chirurgi subalterni de practica chirurgicală atât de importantă. Așa și-ar face omul un nume. Ba, o statuie. Ba nu – ar deveni un adevărat monument profesional în viață. Un astfel de șef peste medici specialiști dintr-o secție de spital, ar putea deveni ușor un satrap fermecător. Un barosan cu puteri nelimitate, peste o mână de sclavi de elită – doctori în medicină, cum se lăuda însuși domnul profesor că i-a făcut.
La privat, ierarhia managerială și profesională dintr-o secție chirurgicală nu se suprapun, chiar până la confuzie. Bugetele alocate pentru operații, toate costurile sunt verificate la sânge, alocările de bolnavi și programările la blocul operator urmează procedee standardizate, în funcție de gravitatea și urgența cazurilor.
Reacția virulentă a foștilor colegi medici, în cazul domnului doctor Burnei poate duce cu gândul la răbufnirea tinerilor doctori de la ”Marie Curie”, după atmosfera sufocantă pe care ar fi putut-o trăi, cu domnul Burnei la conducere. Dacă e așa, atunci nu e bine.
Rămâne acum să așteptăm finalizarea anchetei de malpraxis, declanșată de Colegiul Medicilor, în cazul Burnei. Din două, una: rezultatele ori vor distruge, ori vor spăla blazonul reputatului doctor de oase de copii. Sau, oare să nu mai așteptăm rezultatele acestei anchete a unor medici, referitoare la un medic coleg, ce ziceți?
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicenilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
- Editorial de Claudiu Săftoiu. O nouă criză globală vine, cu labele ei mari, peste România. Guvernul de la București tropăie vesel printre bombele pe care singur le plantează în economie
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Ofensiva lui Macron la București și soarta muncitorilor români din UE. Îi va putea apăra Klaus Iohannis?
- Editorial de Claudiu Săftoiu. România în fața unui posibil exod de imigranți: garduri la granițe sau sprijin instituțional onest?
- Editorial de Claudiu Săftoiu: Cu teroarea prin Europa. Ce se mai poate face?
- Editorial de Claudiu Săftoiu: Barcelona, în genunchi – securitatea internă a Europei, luată pe botul mașinilor de asalt asupra civililor
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Zelea Codreanu, într-o vizită ucigașă prin Charlottesville VA, SUA
- Claudiu Săftoiu: Atac în insula Guam – bârfa nucleară a verii? O psihoză militaristă de vară bântuie capetele mari ale planetei